אודות עבודת המחלקה המשפטית
המחלקה המשפטית הוקמה בשנת 2004, וכוללת היום מספר עורכי דין, פעילי שטח וסטודנטים למשפטים המתנדבים על בסיס קבוע. המחלקה מטפלת בתיקים באזורים שונים בגדה המערבית, ומתמקדת בעיקר באזור דרום הר חברון. המחלקה מייעצת לפלסטינים ומטפלת משפטית בסוגיית גישה לאדמות פרטיות, מניעה ופינוי של השתלטויות על אדמות, מדיניות תכנון והריסת בתים והפרת החוק הבינלאומי וזכויות האדם בשטחים. הטיפול המשפטי מתבצע ברמות שונות, וכולל מעקב שוטף מול רשויות החוק, כגון המנהל האזרחי, הצבא, המשטרה ועוד וכן עתירות לבג"צ והתנגדויות לוועדות במנהל האזרחי.
נושאים עיקריים
הישגים
- המדינה מתנהלת כנער גבעות – הישג החזרת אדמות פלסטיניות פרטיות, שהמינהל האזרחי הכליל כחלק מההתנחלות שמעה, 12.9.18
- סיום בג"צ סמאמרה שמועה, 2.8.18
- תושבי סמועה יעבדו את אדמתם שמעבר לגדר ההפרדה, על אף ניסיון של תושב שני לבנה לגזול אדמה זו, 9.7.18
- מאחז לוויין לכרמי צור שהוקם על אדמות בבעלות פלסטינית פונה הבוקר בעקבות עתירת רבנים למען זכויות האדם. 31.3.2015
הסוגיות העיקריות של מחלקת משפטים:
גישתם של חקלאים פלסטיניים לאדמותיהם נמנעת באופן שיטתי הן על-ידי תושבים מהתנחלויות והן על-ידי כוחות הביטחון. תושבים אלימים מהתנחלויות ומאחזים בלתי מורשים משתמשים בשיטות הפחדה, איומים בנשק קר וחם, השחתת יבול ואף אלימות פיזית במטרה לגרש חקלאים ורעי צאן מאדמותיהם. על אף שתפקידו של הריבון בשטח הוא לשמור על הסדר הציבורי, הצבא והמשטרה אינם מונעים את הגירוש ואף מסייעים לו בפועל על אף שאין לדבר בסיס חוקי. חיילים מגרשים את בעלי האדמה לבקשת תושבים מההתנחלויות ושוטרים אינם מבצעים את תפקידם לחקור את העבירות הפליליות המלוות לגירוש הכפוי ולהעמיד חשודים לדין. לאחר הגירוש הכפוי, פולשים פורעי החוק לאדמות לקוחותינו ומשתלטים עליהן, ובכך קובעים "עובדות בשטח" בכוח הזרוע וללא כל בסיס שבדין. לאחרונה התעצם גל האלימות באזור, אנשים הותקפו בסכינים ובאבנים וגלגלי רכבים וטרקטורים הושחתו. המחלקה המשפטית מגויסת לאפשר לפלסטינים גישה לאדמותיהם באמצעות הגנה אקטיבית מצד המדינה ולהחזרת אדמות שנגזלו (קיראו את העידכון לשנת 2013). עורכי הדין במחלקה עומדים בקשר צמוד עם גורמי אכיפת החוק הרלבנטיים ומייצגים את לקוחותיהם בפני הערכאות המשפטיות הרלוונטיות.
- מדיניות תכנון והריסות בתים בגדה:
המשפט הבינלאומי מחייב מדינה כובשת לשמור על הסדר הציבורי ועל רווחת האוכלוסייה הנכבשת בין השאר באמצעות תכנון. למרות זאת, מדיניות התכנון והבנייה בגדה אינה מאפשרת לפלסטינים לקבל היתרי בנייה, ולפיכך בונים פלסטינים בעל כורחם ללא אישור חוקי. לא מדובר בעבריינות מצד פלסטינים, אלא בהפרה של אמנות בין לאומיות שישראל חתמה עליהן ואשררה אותן ופגיעה בזכויות תושבים מוגנים. העוול צורם לעין כאשר התנחלויות עם מבני קבע, מגרשי ספורט ובריכות שחיה עומדות במרחק מאות מטרים מהפחונים והאוהלים שבעליהם קיבלו צו הריסה. המחלקה הגישה עתירות לבג"צ על מנת למנוע הריסות של מבנים פלסטינים, החל מפחונים, שירותים, דירים ובריכות לאגירת מים וכלה בבתי מגורים, מסגדים ובתי ספר. בנוסף דורשת המחלקה מהמדינה לתכנן עבור הכפרים הפלסטינים, על מנת לשנות את המדיניות ולמנוע הריסות עתידיות והיא אף מעורבת ביוזמות תכנון מצד תושבי הכפרים עצמם.