חוות דעת משפטית בנוגע למצלמות הנסתרות שהותקנו בקלפיות במגזר הערבי ›

מקור התמונה של הקלפי: צלם Laliv g | CC BY-SA 4.0

לפי הפרסומים בכל התקשורת השונים, עולה כי מפלגת הליכוד התקינה 1300 מצלמות נסתרות בקלפיות במגזר הערבי. על פי הפרסומים, בדפי ההסבר שחולקו לפעילים הוסבר בין היתר כי זאת "מכיוון שבמערכות הבחירות האחרונות זוהו דפוסי פעולה שאינם תקינים בחברה הערבית, שפגעו במהותה של הדמוקרטיה… ולטובת שמירה על טוהר הבחירות".

הפעולה הזאת, נעשתה במידה ונעשתה, בהסתר, ובהיחבא, ללא יידוע המצולמים בקלפיות. זאת ועוד מרגע היוודע הדבר, נוצרה, כך על פי הדיווחים, תחושת פחד אצל הבוחרים. וצריך לזכור שמדובר בחברה הערבית שרגישותה והחשש שלה ממערכות השלטון גבוה מלכתחילה, עוד מהבחירות הקודמות, שבה עברו הסתה ודמוניזציה בידי ראש הממשלה עצמו.

אז אולי נכון להקדיש כמה מילים לבירור משמעות טוהר הבחירות. אז כך- טוהר הבחירות מחייב שכל בוחר יצביע בבחירות בהתאם לדעתו על המצעים והמועמדים של הרשימות המתמודדות בבחירות. איומים בכוחם להשפיע על הצבעת הבוחר. לפיכך, ניסיון להשפיע על שיקול הדעת של הבוחר באמצעות איומים נקבע בחוק כעבירה חמורה. 

כבר פסק בית-המשפט העליון בע"פ 83/71 פלאטו שרון ואח' נ' מדינת ישראל כי :

"חובה להקפיד על כך, שהבחירות תהיינה חופשיות וטהורות מכל רבב של כפיה, השפעה לא הגונה ושחיתות, וכי יהיה ברור שהאזרח הבוחר, כשמימש את זכותו להצביע ומיצה את רצונו הפוליטי בפתק הבוחר, עשה כן כבן-חורין ועל-פי שיקול-דעתו החופשי.. חופש הבחירה משמעו לא רק החופש הפיסי להטיל לקלפי את פתק ההצבעה, אלא גם, ובעיקר, החופש הגמור לעבור כבן-חורין את תהליך ההצבעה מהבחינה הנפשית והשכלית. לכן, כל מעשה, שיש בו כדי לצמצם או לבטל, בין במישרין ובין בעקיפין, את חירות חשיבתו של הבוחר ויכולתו לתת ביטוי אמיתי לתכנית הפעולה הרצויה בעיניו ולהשקפת עולמו, על-פי שיקול-דעתו העצמי – אם משום טובת הנאה, ששיבשה חירותו זו, ואם משום כפיית דעתם של אחרים עליו – פוגע בעיקרון הבסיסי של טוהר הבחירה ואי-תלותה. מכאן, שמעשים כאלה פסולים הם מיסודם. גישה שונה או מקילה בנושא זה, השלמה עם מעשים מעין אלה והיגררות אחריהם, יביאו בהכרח לשיבוש התהליך הדמוקרטי ולסילוף דמותו, שכן, התוצאה הבלתי נמנעת תהיה, כי בעל המאה יהיה גם בעל הדעה, וכפועל יוצא מכך גם בעל השררה, על כל המשתמע מכך; אין לך עיוות חמור יותר מזה של עקרון השיטה הדמוקרטית בחברה נאורה." 


סעיף 122 לחוק הבחירות לכנסת, וסעיף 88 לחוק הרשויות המקומיות 1965, קובעים כי המאיים על בוחר בגרימת נזק ולו או לאדם אחר, דינו חמש שנים או קנס.

ויתרה מכך. התקנת מצלמות נסתרות היא לכאורה עבירה על חוק הגנת הפרטיות. וכך נקבע בחוק:
איסור הפגיעה בפרטיות
1.לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו.
פגיעה בפרטיות מהי
2.פגיעה בפרטיות היא אחת מאלה:
(1)בילוש או התחקות אחרי אדם, העלולים להטרידו, או הטרדה אחרת;

העונש הקבוע בחוק על פגיעה בפרטיות הינו עד חמש שנות מאסר

לפיכך נדמה כי מן הראוי שרשויות החוק יפעלו בכל הכילם העומדים לרשותם כדי למצות את החקירה, ובמידת הצורך להעמיד את האחראים לדין, ולשמור על הדמוקרטיה הישראלית תוך שימוש בכל הכלים שהחוק הישראלי מאפשר, ושיזכרו השוטרים והשופטים את תפקידם, כפי שהוגדר בספר דברים:


"שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ אֲשֶׁר ה' אֱ-לֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ לִשְׁבָטֶיךָ וְשָׁפְטוּ אֶת הָעָם מִשְׁפַּט צֶדֶק:
לֹא תַטֶּה מִשְׁפָּט לֹא תַכִּיר פָּנִים וְלֹא תִקַּח שֹׁחַד כִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר עֵינֵי חֲכָמִים וִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִם:
צֶדֶק צֶדֶק תִּרְדֹּף לְמַעַן תִּחְיֶה וְיָרַשְׁתָּ אֶת הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱ-לֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ:“ טז, יח-כ.

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.