בתמונה: מבצע קמחא דפסחא – מתוך ויקיפדיה
אמש, יום א' ה-30.12.18, התקיים דיון דחוף בועדה לפניות הציבור ביוזמת יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה ועמותות המחלקות מזון. הדיון נסוב סביב הסכנה לקיום המנהג של קִמְחָא דְפִסְחָא – סיוע במזון למשפחות הסובלות מחוסר ביטחון תזונתי בעת חג פסח (ובחג נוסף). למרות שמדיניות הקִמְחָא דְפִסְחָא מתקיימת כבר שנים רבות, בשנה שעברה היו קשיים בהעברת הכספים בפועל לעמותת המבצעות את הסיוע במזון ורק מאבק בכנסת הצליח להסדיר את הפרויקט. לאור העובדה כי הכנסת מתפזרת בתיזמון קריטי לפני החגים, עלה חשש כי השנה לא תעמוד הזירה של הכנסת לצורך הבטחת הסדרת הקִמְחָא דְפִסְחָא לקראת פסח הקרוב, ולפיכך ביקש ח"כ אייכלר להבטיח את התקציב למינהג היהודי החשוב.
אם כן, במסגרת הדיון ניסה ח"כ אייכלר לקבל הבטחה מנציגי האוצר לגבי העברה של כספים לקמחה דפסחה. בשנה החולפת הוקצו 17 מיליון ש"ח כסיוע במזון לחיים בעוני וחוסר ביטחון תזונתי בחגים, אולם הסכום אינו מצוי, כאמור, בבסיס התקציב. נציגי האוצר בדיון לא יכלו להבטיח כי הכספים הללו יעברו היות וכאמור אינם בבסיס התקציב ורק מסרו כי הדבר "יונח על שולחן" האוצר.
בדיון היתה גם התייחסות לתוכנית פיילוט כללית יותר למאבק בחוסר ביטחון תזונתי שמופעלת למול כעשרת אלפים משפחות. נציג האוצר בדיון אמר אמנם שלא יפסיקו את הפיילוט עד יולי אולם הבהיר שאינו יכול להבטיח את המשכו לא לגבי מחצית השנייה של 2019 ובוודאי לא את הרחבת הפיילוט. נציגת רבנים למען זכויות האדם בדיון, עו"ד בקי כהן קשת, שאלה אם תורחב הפיילוט בעקבות המחקר המוכיח את הצלחתה, וח"כ אייכלר בקש לראות את המחקר.
רבנים למען זכויות האדם בתגובה:
הקִמְחָא דְפִסְחָא מבטא את הערבות ההדדית ואת ההבנה כי אין יהודי יכול לחגוג את חג החרות כשלידו ישנם עניי ללא צרכי הסדר. אי הבטחת הקִמְחָא דְפִסְחָא הינה כשל יהודי ומוסרי של מדינת ישראל.
"מנהג זה נהגו בו לפני הפסח…, לא משום מצות צדקה, שהרי מצוַה זו נוהגת בכל השנה כמו בפסח, אלא משום חרות נהגו בו. שאפילו כבר קיֵּם אדם מצוַת צדקה כהלכתה, אין הוא מרגיש חרות בנפשו אם הוא יודע שבסמוך לו נמצאים רעבים שאין להם מה יאכלו. "
("ספר התודעה". ועיין ב"חכמת שלמה" סי' תכ"ט).
אנו מברכים את הרב והח"כ אייכלר על קיום הדיון ואת העמותות על עיסוקן במצווה חשובה זו, אולם מצפים מהאוצר וממשלת ישראל ליטול אחריות לקִמְחָא דְפִסְחָא ולבטחון תזונתי בישראל בכלל.
באופן כללי יותר ביחס לסוגיה של חוסר ביטחון תזונתי, יש לציין שלמרות מחקר שמוכיח את יעילות הפיילוט במאבק בחוסר ביטחון תזונתי האוצר לא מוכן להתחייב על הרחבת הפיילוט ואפילו לא על הקצאת כסף לטובת קִמְחָא דְפִסְחָא לאוכל עבור החיים בחוסר ביטחון תזונתי בחג הפסח הקרוב. זהו כשל יהודי ומוסרי של מדינת ישראל.
רקע:
במדינת ישראל כל ילד חמישי מצוי בחוסר בטחון תזונתי. על אף קיומה של מועצה לאומית לבטחון תזונתי -ממשלת ישראל לא הניחה בבסיס התקציב סעיף תקציבי לצמצום חוסר הבטחון התזונתי. בפברואר 2017 – שר הרווחה חיים כץ השיק את המיזם הלאומי לביטחון תזונתי כפיילוט לצמצום חוסר הבטחון התזונתי. בפיילוט מחולקים כרטיסים לרכישת אוכל וסלים בשווי כולל של כ-500 ש"ח לחודש ל-10000 משפחות הכלולות בתוכנית והפיילוט מלווה במחקר.
ב-2018 ממשלת ישראל הקצתה סה"כ 43 מיליון שח לטובת טיפול בחוסר ביטחון תזונתי. הוקצו 6 מיליון ש"ח ל"תכלול והסדרה" 17 מיליון ש"ח לקִמְחָא דְפִסְחָא ולסיוע באוכל בחג נוסף באמצעות עמותות ו-20 מיליון ש"ח בלבד, שהוגדרו במיזם הלאומי לבטחון תזונתי. אך כאמור אף סכומים אילו לא נכללו בבסיס התקציב, ולכן אין הבטחה כי ימשיכו להתקיים.