המחקר מפחיד מפני תימרוץ להיות במעמד של חד-הורי כששיעור החד הוריות בישראל הוא הנמוך בעולם המפותח; מציע מודל תמריצים תיאורטי שמוביל לתיעדוף חיים במשפחות חד-הוריות בניגוד לעובדות שקל למצוא ברשת. רבנים למען זכויות האדם: זוהי עוד ראייה לבסיס העובדתי הרעוע של מחקר פורום קהלת המבקש לצאת נגד זכויות חברתיות לאחת האוכלוסיות הכי פגיעות לעוני. עוד לפני שנכנסים לוויכוח ערכי על זכויות חברתיות יש להמנע מטענות מופרכות ומנותקות מהעובדות כפי שמצאנו במחקר של פורום קהלת. בכמה חיפושי "גוגל" פשוטים קל למצוא נתונים המפריכים מחקר זה.
היום, יום א', ה-04.11.18, פרסם ארגון רבנים למען זכויות האדם תחקיר על המחקר של פורום קהלת היוצא נגד מה שהם רואים כהטבות למשפחות חד-הוריות המעודדות חיים במעמד זה. המחקר של פורום קהלת הוצג לאחרונה בפני פורום בכיר – ועדה בראשות מנכ"ל משרד השיכון עם נציגי משרדים נוספים – ומשום כך הוחלט בארגון רבנים למען זכויות האדם לבחון את הבסיס העובדתי שמאחורי טענותיו, ונמצא כי הן נטולות בסיס ביחס לעובדות שמפרסמים גורמים רשמיים כגון לשכות לסטטיסטיקה וארגון ה-OECD. התחקיר מצורף מטה:
תחקיר רבנים למען זכויות האדם: מחקר פורום קהלת היוצא נגד הסיוע לחד-הוריות נטול בסיס עובדתי:
מחקר חדש של פורום קהלת מתריע כי ה"תמריצים" הכלכליים הרבים למשפחות חד הוריות מעודדות את התצורה הזו של משפחה תוך התייחסות שלילית לתופעה וניסיון לקדם צמצום הזכויות החברתיות של משפחות עצמאיות (חד הוריות). תחקיר רבנים למען זכויות האדם מלמד ששיעור החד הוריות בישראל הוא הנמוך בקרב המדינות המפותחות (ה-OECD) ושאין כל מיתאם בין מדיניות רווחה ייחודית לחד-הוריות לשיעור המשפחות החד הוריות.
פורום קהלת מעלה בעצם במחקר טענה סיבתית מרכזית: תמריצים כלכליים בדמות קווי מדיניות חברתיים שניתנים "בנדיבות" לחד-הוריות, לעומת נשים אחרות, מעודדים את פירוק המשפחה הנורמטיבית. או במילותיו של המחקר:
"ההיקף הרחב של ההטבות השונות והפערים המשמעותיים בהכנסה נטו בין האימהות החד-הוריות ובין האימהות הנשואות (כפי שמפורט בלוחות בהמשך) מהווים כיום מערכת תמריצים לעידוד המעמד של חד-הורות. במובן הזה, מערך התמריצים של מדיניות הרווחה לטובת משפחות חד-הוריות מתערב באופן ניכר בהחלטות הפרטים." (עמ' 12 במחקר).
מלבד ההנחה שתמריצים כלכליים ישחקו תפקיד מרכזי בבחירה כה אישית ומורכבת כמו חיי זוגיות, אין נתונים רלוונטיים לטענה זו במחקר של פורום קהלת אלא מודלים תיאורטיים המנבאים כי סכומים מסויימים הניתנים לחד-הוריות יהוו תמריץ לאמץ את הסטטוס הזה על פני משפחה בה שני בני זוג. תמוה גם הניסוח "מתערב אופן ניכר בהחלטות הפרטים" ביחס למערך קווי מדיניות חברתית שלא מכריחים איש לשנות את מעמדו הזוגי. המחקר גם מתעלם מכך שבישראל כמו בכל העולם המפותח הסיכוי של חד-הוריות לחיות בעוני או להתדרדר לחיים כאלו גבוה בהרבה ביחס למשפחות שאינן חד-הוריות. בהתאמה המחקר זכה לשלל ביקורות, אבל חשוב להמחיש מעוד זווית שטרם קיבלה התייחסות עד כמה מופרכת, מבחינה עובדתית, טענתו המרכזית של המסמך הזה בטרם ננסה להבין את הרקע הערכי שעליו הוא יושב ואת תמונת החברה העתידית שצפויה להתהוות אם נצעד לפי הנתיב שמציע לנו הפורום.
אם הטבות כלכליות אכן משפיעות על החלטה לקיים או לא לקיים חיי נישואים או זוגיות נצפה לראות מיתאם ואף קשר סיבתי בין גובה ההטבות למשפחות חד הוריות לשיעור החד הוריות במדינות שונות – ככל שיש יותר הטבות יש יותר חד הוריות. בנוסף, אם פורום קהלת בחר להתריע על כך בהקשר הישראלי, ההנחה היא שכנראה ישנו בישראל שיעור גבוה במיוחד של חד הוריות (שהרי תופעה זו היא עניין בעייתי מבחינתם). ובכן, לעובדות:
לפי מכון מאקרו (עמ' 2):
" משפחות חד הוריות מהוות 12.8% מכלל המשפחות בישראל […] בשנים האחרונות השינויים העיקרים שחלו בקרב משפחות אלה היו עלייה בשיעור המשפחות הערביות החד הוריות, מתוך כלל המשפחות הערביות […] למרות שינויים אלה, שיעור המשפחות החד הוריות בישראל הוא עדיין הנמוך מבין מדינות ה-OECD". (ר' גם תרשים 8 בעמ' 9 במחקר להשוואה מפורטת).
כלומר אין שום "בעייה" של שיעור חד הוריות גבוה בישראל. משמח אומנם לשמוע שפורום קהלת מתעניין בתופעות שליליות (לדידם) בחברה הערבית, אבל יש גם לציין שבקרב רוב הציבור הישראלי אין שינוי מגמה מבחינת שיעור המשפחות החד הוריות בשנים האחרונות (ר' גראף בעמ' 5). גם במגזר הערבי ניתן להניח שעלייה בשיעור החד הוריות היא תולדה של שיפור איטי אך מבורך במעמד האישה שם. נשאלת השאלה: מדוע להפחיד מ"בעייה" שכלל אינה קיימת בישראל? וכן, אם התמריצים כה נוראיים ומשפיעים על הפרט לאמץ דווקא מעמד של חד-הורי, איך זה שאין לכך שום ביטוי בשיעור החד-הוריות (הנמוך) בישראל?
הקשר הסיבתי שמציעים בפורום קהלת מפוקפק מאוד בחינה עובדתית: בארה"ב, בה מדיניות הרווחה מצומצמת יותר מבישראל שיעור המשפחות החד הוריות (מתייחס רק לאימהות) הוא 23%, כמעט פי שניים מבישראל. במשך מספר עשורים התרחשה מגמת ירידה בנדיבות תשלומי הרווחה לחד הוריות בארה"ב לצד עלייה בתשלומי הרווחה באופן כללי – לשיטתם של כותבי המחקר זהו מצב שאמור להוות ירידה בתמריץ להפוך למשפחה חד הורית – עם זאת שיעור החד הוריות בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות עלה דראמטית, ובהתמדה בין שנות ה-40 ל-2010 (ר' עמ' 3, טבלה 1, בדוח זה), ובהתאמה נצפה שיעור עוני גבוה באוכלוסייה זו. מצב עובדתי זה הוא הפוך מהטענה המרכזית של מחקר פורום קהלת; כלומר לצד מגמה של ירידה בשיעור ה"הטבות" הכלכליות הייחודיות לחד-הוריות (לעומת משפחות אחרות) התקיימה במקרה האמריקאי מגמה של עלייה בשיעור החד הוריות.
השוואות בינלאומיות מציעות נתונים שונים ממקורות שונים אבל בכל מקרה ניתן לראות דפוס דומה לפיו מדינות עם מערכת רווחה נדיבה מאוד מגלות לעיתים שיעור חד הוריות נמוך יחסית, כך שגם אם מתעלמים מסוגיית ההטבות הייחודיות לחד-הוריות ביחס ללא חד-הוריות (שמעלה מהמחקר של פורום קהלת), ברור שמדיניות רווחה באופן כללי איננה משפיעה על שיעור החד הוריות: כך למשל לפי השוואה בינלאומית שהתפרסמה בז'ורנל החינוך של הרווארד יש 9.6% חד הוריות בשוודיה ו-10.8% בנורווגיה, לעומת 20.7% בארה"ב ו-13.7% ממוצע המדינות המפותחות. הנתונים של ארגון ה-OECD, עצמו משני סטים קצת שונים של נתונים (סט 1; סט 2), מציעה תמונת נתונים שונה אבל גם מסדי נתונים אלו אלו משקפים דפוס דומה של שיעור גבוה יותר של חד הוריות בארה"ב לעומת שתי מדינות הרווחה הנורדיות.
הטענה המרכזית של מחקר פורום קהלת על קשר בין "הטבות" כלכליות כתמריצים לתצורת משפחה חד-הורית פשוט מנותקת מהעובדות, ובדיקה קלה, באמצעות כמה חיפושי "גוגל", הייתה מגלה זאת. זוהי המחשה נוספת של המקצועיות הירודה של המחקר של פורום קהלת; והיא חשובה על מנת להבין איך מפיצים פייק מחקר כדי לקדם אג'נדה אידיאולוגית המתנגדת לזכויות חברתיות של האנשים הפגיעים ביותר לחיים בעוני בחברה שלנו. הפצה של מידע רשלני הנחזה למחקר רציני כדי לקדם אג'נדה של כרסום בזכויות החברתיות הקטנות מדי גם כך בישראל, זו מגמה מדאיגה. זהו מעשה לא-יהודי בכמה וכמה רמות.
כמובן, המחקר מגלם גם שורה של הנחות וטענות ערכיות בעייתיות: שהיות משפחה חד הורית – בחירה של פרטים לגבי מהו הדבר הטוב ביותר עבורם ועבור ילדיהם בהקשר נתון – זה בהכרח דבר שלילי; שהאנשים שחיים כחד הוריים בהכרח בחרו בכך להבדיל מנקלעו לכך בשל נטישה או התעללות מצד בן זוג; ושלמדינה רצוי לתעדף התעלמות מהסיכון המוגבר של משפחות חד הוריות לעוני. אבל כדי שנוכל להגיע לדיון הערכי החשוב, ראוי שהצדדים לפחות יכבדו את הוויכוח בטענות שיש להן בסיס עובדתי, ולא בהפצת ספקולציות תיאורטיות מנותקות מבחינה פשוטה של מסדי נתונים זמינים לכל.
התובנה היהודית היא כי מראה עוול וסבל כשלעצמו מעורר את המצפון ומניע לפעולת חסד. הדרך היחידה להתמרד היא בהתעלמות מהמציאות ולכן התורה מצווה "לא תוכל להתעלם". יש המתעלמים על ידי הפניית מבט או מעבר ערוץ ויש אשר עורמים נתונים על גבי נתונים כשכל תקוותם היא שהם יסתירו את המצב החברתי הקשה ויפטור אותם מהצורך האמיתי להתמודד עם העוני והסבל של מצוקת חלק ניכר מהמשפחות החד הוריות בישראל.