כל התמונות: הדיירים במתחם אמציה של חברת אלמוג בנווה דוד בחיפה קיימו ביום א', בשעה 17:45 הפגנה כנגד הפגיעה בהם, בזמן טקס הנחת אבן הפינה בפרויקט
חוק הרשות להתחדשות עירונית קובע כי לא יהיו עלויות נוספות לדיירי דיור ציבורי, אך משרד השיכון מנצל פתח בחוק לקביעת תנאים שבפועל יביאו לעלויות כאלו. כעת דיירי דיור ציבורי בחיפה עומדים בפני סכנה כזו בפרויקט שהתקיימה בו ביום א' [27.8] הנחת אבן הפינה.
רבנים למען זכויות האדם: "התחדשות עירונית ללא שמירת זכויות בדיור הציבורי היא הליך של פגיעה במוחלשים ביותר".
לאחרונה גילו דיירי דיור ציבורי במתחם נווה דוד כי הם עלולים לעמוד בפני עלויות נוספות לאחר שיושלם פרויקט פינוי-בינוי במקום. על פי חוק הרשות להתחדשות עירונית דיירי דיור ציבורי שמתגוררים במתחם שיעבור התחדשות עירונית לא ישלמו עלויות נוספות אם הדירות שיחזרו אליהן הן בגודל של עד 75 מ"ר. בפרויקט התחדשות עירונית בנווה דוד בו כלולות תשע דירות דיור ציבורי – ושתונח לו אבן פינה היום – הדירות יהיו בגודל של 83 מ"ר ומעלה. המשמעות היא שדיירי הדיור הציבורי יאלצו לשאת בעלויות נוספות – המדובר בשכר דירה נוסף לכל מטר מרובע מעבר ל-75 מ"ר וכן יישאו במחצית מעלויות התחזוקה הנוספות של הבניין המחודש (על פי דוח של משרד השיכון העלות הצפויה היא כ-500 ש"ח לדירה בחודש). המשמעות היא שהדיירים לא יוכלו לחזור ולגור בשכונה בגלל עלויות הגבוהות של דירות במגדלים.
זהו תקדים מסוכן של עקיפה של לשון החוק ואי שמירה על זכויות דיירי הדיור הציבורי. עמידר/משרד השיכון היו חייבים לדאוג לבנייה של דירות קטנות במתחם ואם לא הצליחו עליהם לקבוע נשיאה בעלויות נוספות עד לגודל דירה שמתאים לסטנדרט הבנייה בישראל של 2018.
יצויין כי דיירי דיור ציבורי מוכרים כמי שלא מסוגלים לרכוש או לשכור קורת גג לעצמם בשל מצוקה כלכלית, ותוספת עלות כזו של עלות עשויה לדחוק אותם מביתם וסביבתם – השכונה שבה התגוררו במשך שנים ארוכות עד להתחדשות העירונית.
בדיונים בוועדת הכנסת להתחדשות עירונית עלו מספר פעמים הבטחות וקריאות כי לא ייתכן שדיירי דיור ציבורי ישאו בעלויות נוספות בשל מיזמי התחדשות עירונית ("פינוי-בינוי", תמ"א). אם זאת, חוק הרשות להתחדשות עירונית, שעבר ב-2016, נוסח כך שיש בו פתח להשתת עלויות נוספות על דיירי דיור ציבורי, והחשש ממהלך כזה מתממש כעת בחיפה. להל"ן הסעיף הבעייתי בחוק:
"מי שהיה שוכר בדירה ציבורית במתחם או בבניין במועד חתימת עסקה או מתן היתר כאמור, ובחר בשכירת דירה חדשה, לא יחויב בתשלום שכר דירה בשיעור העולה על זה ששילם ערב חתימת העסקה או מתן ההיתר, וכן לא יחויב בתשלום הוצאות ניהול ותחזוקה של הרכוש המשותף במתחם או בבניין שבו נמצאת הדירה, בסכום העולה על זה ששילם ערב חתימת העסקה או מתן ההיתר, והכול בשיעורים ובתנאים שקבע השר לעניין זה, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, בהתחשב, בין השאר, בשטח הדירה החדשה ובמספר הנפשות של משפחת הדייר". [הדגשה שלנו].
ארגון רבנים למען זכויות אדם שלח מכתב בעניין זה אל שר השיכון בדרישה ברורה: לדאוג כי יכללו בהליכי התכנון בנייה של דירות קטנות לטובת דיירי הדיור הציבורי במתחם או לקבוע גודל דירה העומד בממוצע של דירות במתחמי התחדשות עירונית כבסיס לפטור מעלויות נוספות.
עו"ד בקי כהן קשת: "המצב הוא אבסורד: משרד השיכון אומר שיותר מ-75 מטר זו דירה גדולה מידי לדיירי דיור ציורי (ולכן ישולמו עליה עלויות נוספות) ובו בזמן וועדת התכנון אישרה דירות בגודל מינמלי של 83 מ"ר במתחם נווה דוד. אחד מהשניים: או שמשרד השיכון והאוצר יפעלו על מנת להבטיח היצע של דירות עד 75 מ"ר בכל פרויקט או שמשרד השיכון לא ידרוש תוספת תשלום על הגודל דירות המינימאלי במתחם.".
על ההפגנה:
הטקס התקיים בגן השוטר פינת הרחובות מלך שלמה והמלך חזקיהו במעמד ראש העיר. ההפגנה נערכת על רקע היעדר מענה ברור עבור דיירי עמידר במתחם והיעדר התגובה של עמידר לפניותיהם לצורך קבלת תשובות זאת בשעה שההריסה מתוכננת לחודשים נובמבר/דצמבר
- המדינה מחדשת בניינים בחיפה, ודיירי עמידר חוששים שלא יעמדו בעליית המחירים, הארץ, 26.8.18
- מי יציל את הבית שלי, דבר ראשון, 27.8.18
ט"ו באלול התשע"ח | 26.08.18