מדוע מחנה עופר שונה מבתי משפט בתוך ישראל ›

בתמונה: מחנה עופר. מקור התמונה: By Magister [GFDL  or CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

מה ההבדל בין מחנה עופר השופט פלסטינים, לבין בתי משפט השופטים ישראלים?

לצד בית הכלא, ממוקמת במחנה "עופר", "קרית משפט", אשר כוללת את בית המשפט הצבאי יהודה, בית משפט של ביקורת שיפוטית על מעצרים מנהליים, ועדות עררים ובית משפט צבאי לערעורים. לבית המשפט מובאים מדי יום ביומו עצירים פלסטינים באישומים ביטחוניים, לדיונים של הארכות מעצר. לצד זה, מתנהל גם ההליך העקרי, שעניינו בירור האשמה.

Download the PDF file .

Download the PDF file .

Download the PDF file .

Download the PDF file .

בכמה מילים על ההבדלים:

הליך מעצר: על אף הקביעה שאדם זכאי כל עוד לא הוכחה אשמתו, הרי שבמקרים של פשיעה חמורה, מאפשרת המדינה לעצור את החשוד, בטרם ניתן נגדו פסק דין. לצורך החלטה זו נדרשת המדינה להציג ראיות לכאורה לאשמתו של החשוד כדי לשכנע את בית המשפט להורות על מעצרו.

מאחר שמדובר בהליך שבמהותו מנוגד לזכות הבסיסית של כל אדם הרי שעל בית המשפט לשקול שיקולים רבים בטרם הוא מורה על מעצר, ועליו בין היתר לבדוק אלטרנטיבות של שחרור בתנאים.

הליך עיקרי: זהו ההליך שבו מתנהל המשפט עצמו, בירור הצדק, ובו מציג כל צד את הראיות, עד להחלטת בית המשפט. כאשר מדובר בקטינים בתי המשפט נוהגים להזהר שבעתיים גם בהליך המעצר, וגם בהליך העקרי ששם יעדיף בית המשפט הליך שיקומי על פני הליך עונשי. אלא שדברים אלה נכונים בבתי המשפט בישראל, בבית המשפט בעופר הדברים אחרים.

אנחנו בוחרים להציג לציבוריות הישראלית את הצדק כפי שהוא נעשה מדי יום ביומו במחנה עופר, ובתמונת מראה את הצדק הנעשה בישראל במקרים דומים. אנחנו מאמינים כי חשיפת המציאות היומיומית היא הכרח במציאות המשפטית הקיימת. כי לצד הנתונים הסטטיסטים הרי שמאחורי כל מעצר יש קטין או קטינה, והורים ומשפחה. בעינינו יש חשיבות בהצגת המציאות, כדי לאפשר לכל אדם בישראל לשפוט בעצמו  את המציאות, ולהכירה.

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.