תושבי סמועה יעבדו את אדמתם שמעבר לגדר ההפרדה, על אף ניסיון של תושב שני לבנה לגזול אדמה זו ›

האדמה החקלאית של תושבי הכפר סמועה כלואה בין הקו הירוק לבין גדר ההפרדה. הם אמורים לבקש אישורים מיוחדים מהצבא כדי לעבד את אדמתם. הם ביקשו, במשך שנים, וסורבו. במהלך השנים הללו, תושב הישוב שני לבנה ניכס לעצמו את האדמה וגרף את התוצרת החקלאית. אנו דרשנו את גישתם של בעלי הקרקע לאדמתם.

לאחר מו"מ ארוך, הודיעה המדינה לצדדים כי תסכים להורות על פתיחת השטח שבין גדר הביטחון לגדר ההתנחלות שני לבנה, ולאפשר בכך לעותרים לממש את זכותם לשימוש במקרקעין. בכך למעשה מתייתרת העתירה, ומתאפשרת מחיקתה.

עם זאת, הצעה זו הינה על תנאי בלבד, שכן המשיב שהינו מתנחל משני לבנה שפלש לקרקע ללא כל אישור, צריך לתת הסכמתו. במידה ולא יסכים, הרי שהדיון בבג"ץ יתנהל כפי שנקבע ביום רביעי הבא.
כזכור, בשנת 2005 הוקמה גדר הפרדה באופן שחסם את העותרים מלעבד את אדמותיהם, ולו זו אף זו, אלא שמתנחל אזרח תושב שני ליבנה ניצל את המצב, וסיפח קרקע לעצמו בניגוד לחוק וללא כל אישור.
דיון אחר דיון נאבקו העותרים כדי להחזיר את המצב לקדמותו. כאמור, נכון לעכשיו, המדינה הודיעה כי מנקודת מבטה ניתן להורות על פתיחת השטח.
נעדכן.

בתמונה: ההתנחלות של שני ליבנה. מקור התמונה למעלה: By benda2011 at Hebrew Wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

עידכון 11.7

הקרקע של משפחת חוואמדה מהכפר סמועה כלואה בשטח שבין גדר הבטחון לישוב שני לבנה. משפחת חוואמדה עשתה שימוש חקלאי בקרקע במשך שנים רבות, עד שנת 2005 שאז הקימה המדינה גדר הפרדה באופן שחסם כניסה לקרקע.
בעקבות כך, ניצל תושב שני לבנה את המציאות לפיה הקרקע לא מעובדת, וסיפח לעצמו חלקת קרקע השייכת למשפחת חוואמדה.
בפועל נוצר מצב אבסורדי שבו תושב שני לבנה שפלש לאדמה לא לו קיבל מעמד בדיון על האדמות אלה, והמדינה בעקבות טענתו של התושב לבעלות, סירבה להתיר את כניסתם לקרקע של בעליה החוקיים, משפחת חוואמדה.
בדיונים שנערכו, היה ברור כי לפולש אין בעלות על האדמה המדוברת, וגם לא זכות לעבדה. עם זאת, בית המשפט בחר לתת לו את האפשרות להגיד שאינו צד בעניין ולא לקבוע. המתנחל בעצם הוציא עצמו מהעניין היום.
בית המשפט, שמכיר בזכותה של משפחת חוואמדה לעבודה את האדמה, נתן למדינה 30 יום להגיש תגובתה לזכות המשפחה לעבוד את האדמה ומחויבותה לאפשר זאת.
אין חולק כי כל החלטה תהיה ניצחון לשכל הישר ולאמת, במובן זה שמשפחת חוואמדה תשוב לעבד את אדמותיה.

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.