תושבים מוחלשים עלולים להיזרק מבתיהם ולהפסיד הזדמנות לפינוי בינוי, אם יו"ר הוועדה וחברי הכנסת לא יעצרו אותו ›

תושבים שחיים בעוני עלולים להיזרק מבתיהם ולהפסיד הזדמנויות להתחדשות עירונית – בגלל הצעת חוק "הדייר הסרבן", שעלולה למנוע מתושבים מוחלשים לדרוש הגבלה של עלות התחזוקה של המגורים לאחר השיפוץ. היום [ג'] ייערך דיון חשוב בועדה להתחדשות עירונית בכנסת.

כך עולה מנייר עמדה שהגיש לעזריה היום (א') ארגון רבנים למען זכויות אדם. חוק הדייר הסרבן אמור למנוע מדיירים שמתנגדים לפרויקטים של התחדשות עירונית לטרפד את הפרויקט, ובארגון דורשים להוסיף לחוק סעיף חברתי שיאפשר לדיירים חלשים להתנגד לפרויקט כדי לדרוש מהקבלן להוריד את עלות האחזקה העתידית של הנכס.

"התחדשות עירונית עשויה להיות הזדמנות לתושבים מוחלשים שחיים בעוני לשפר את רמת ואיכות חייהם, אבל בגלל עלויות האחזקה העתידיות של הנכס היא עלולה לגרום לכך שהתושבים החלשים ייזרקו מבתיהם, יעברו לשכונה חלשה אחרת ויפסידו את ההזדמנות ודיירים מבוססים ייכנסו במקומם", אומרת מנהלת תחום צדק חברתי ברבנים לזכויות אדם, הרב עדית לב, "צריך לאפשר לדיירים המוחלשים אפשרות לעכב פרוייקטים כדי להבטיח שיוכלו להישאר לגור בביתם גם אחרי ההתחדשות, ואנחנו דורשים להכניס לחוק הדייר הסרבן מנגנון שיאפשר להם להמשיך לעמוד על זכויותיהם".

"התחדשות עירונית היא הזדמנות היסטורית לפורר את כיסי העוני בשכונות ולצמצם את הפערים החברתיים… אבל פעולה לא מדויקת עלולה להגדיל גטאות של אוכלוסיות מוחלשות שיפלטו ממתחמי התחדשות העירונית", נכתב בנייר העמדה שהגיש הארגון לוועדת הרפורמות בכנסת ויו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה.

"מעבר משיכון בן ארבע קומות למגדל גבוה משמעו גידול ניכר ביותר בהוצאות", נכתב בנייר העמדה, "עלויות התחזוקה עולות מ-30 ש"ח למאות שקלים לחודש על חברת אחזקה, מעליות, גנרטורים, לובי, גינון, ניקיון, תחזוקה לטווח הארוך ועוד. בנוסף צפוי גידול בעלויות הארנונה, בשל הגידול בשטח ושינוי הסיווג של האזור, וכן תוספת חשמל בשל היעדר דודי שמש במגדלים. התוצאה היא שהמשפחה החיה בעוני לא תוכל לשוב ולגור בבניין, אלא תדחק לשכונת עוני או לעיר אחרת".

"הוצעו מגוון הצעות שיגבילו את עליית ההוצאות. היזם יכול להציע תמורות הכוללות דירה יותר קטנה וקרן להוצאות תחזוקה, דיורית, או נכס משותף מניב. הקבלן יכול להשפיע על עלויות התחזוקה העתידיות בהתאם לחומרי הבנייה בהם יבחר, הוא יכול להיעזר ביועץ תחזוקה ועוד. על מנת ליצור תמריץ להתחשב בצרכי האדם החי בעוני –יש ליצור איזונים בחוק ותמריצי מס כאחד".

"חוק הדייר הסרבן, הבא להתמודד עם דייר המסרב בלא סיבה סבירה להתחדשות עירונית – חייב גם להכיר בכך שאדם שלא מציעים לו פתרון שיאפשר לו לשוב ולגור במתחם בו הוא מתגורר –מתנגד באופן סביר ואיננו מוגדר כדייר סרבן. הגדרת דייר סרבן צריכה להיות מדויקת כדי לכוון את כוחות השוק וליצור איזונים ראויים. מבחינה מוסרית אין זה עולה על הדעת שדווקא המוחלשים ביותר, האנשים החיים בעוני, יהיו מי שישלמו את מחיר ההתחדשות לטובת יזמים וקבלנים ודיירים ממעמד הביניים", נכתב בנייר העמדה.

**

תהליך ההתחדשות העירונית הכולל בינוי מחדש של שכונות ותיקות אינו רק תהליך הנדסי אלא בראש ובראשונה תהליך חברתי. 

הריסת המבנים הישנים ואכלוסם מחדש בדיירים ותיקים וחדשים יכול להיות מבורך ביותר לתושבים המקומיים אך נושא בחובו גם סכנות חברתיות רבות. התיקון לחוק "עידוד מיזמי פינוי בינוי" נותן כלים להתמודדות עם דיירים סרבנים המעכבים פרויקטים במטרה למנוע מדיירים תאבי בצע לסחוט תנאים לא הוגנים.

אנו ברבנים לזכויות האדם מסכימים לעיקרון זה אך דורשים להגדיר כי דייר סרבן אינו דייר החי בעוני ומסרב לדירה החדשה כיוון שלא יוכל להמשיך לגור בשכונה החדשה.

השכונה החדשה תורכב מבניינים מהודרים רבי קומות המחייבים רמת חיים גבוהה הרבה יותר בגלל הוצאות תחזוקה, תשלום לחברת ניהול וארנונה הגבוהים הרבה יותר ממה ששילמו קודם לכן. כך, למרות שערך הדירה על הנייר גבוה יותר, ההכנסות של הדיירים נותרו כמקודם ולא תהיה להם ברירה אלא למכור את הנכס ולעבור לאזורים חלשים יותר. בצורה זו במקום שתהליך ההתחדשות יהווה כלי אדיר לצמצום פערים חברתיים הוא יתרום ליצירת גטאות של משפחות מוחלשות בפאתי הערים הגדולות או מחוצה להם.

אנו ברבנים לזכויות אדם דורשים שמשפחות החיות בעוני יוחרגו מהגדרת "דייר סרבן" ומצביעים על כך שבדיוני הועדה הצענו פתרונות רבים לפתור בעיה זו, כגון יצירת קרן של היזם לסבסוד ההוצאות העודפות, בניית דירה נוספת שהשכרתה תממן הוצאות עודפות של הדיירים או בניית דירה קטנה יותר למשפחות אלו ואת יתרת הגודל להמיר במזומן.

רבנים לזכויות אדם נגד חוק הדייר הסרבן: פוגע בחלשים לטובת היזמים והקבלנים

עדית לב, מנהלת תחום צדק חברתי בארגון רבנים לזכויות האדם מוסרת בתגובה לאישור חוק הדייר הסרבן היום בוועדת הרפורמות בכנסת: "חוק הדייר הסרבן שואף להרע את חזקת הקנין של הדייר לטובת התועלת הציבורית ואינו מאוזן. מאחר והכנסת התעלמה מהנושא, החוק פוגע בזכויות הקנין של המיעוט המוחלש לטובת הרוב החזק, היזמים, הקבלנים והכסף הגדול".

לדברי לב: "אנחנו מברכים על התיקונים שהוכנסו לטובת קשישים ולטובת שיתוף המידע בין היזם לדיירים. אבל במהלך החודשים הארוכים שבהם נידונה הצעת החוק הבאנו בפני הוועדה את הקשיים של אנשים שחיים בעוני והם בעלי דירות. לצערנו הוועדה בחרה לא להכניס לחוק את התיקון שהיה מאפשר לאנשים שחיים בעוני להתנגד להתחדשות עירונית במקרה והם לא יוכלו לחזור ולהתגורר במתחם לאחר סיום הבנייה – כתוצאה מעלויות גבוהות של אחזקה.

פרויקטים רבים של פינוי בינוי יתבצעו בשכונות עוני – והדיירים בשכונות אלו מגיעים למשא ומתן עם היזם בעמדת נחיתות. צר לנו שהכנסת בחרה להתעלם מכך".

Download the PDF file .

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.