ביום ראשון עלתה עו"ד בקי כהן קשת מרבנים לזכויות אדם לשידור בתוכנית סדר יום של קרן נויבך ברדיו כאן (קול ישראל), בסוגיה של אנשים החיים בעוני ונקלעו לחובות.
באופן יותר ספציפי הדיון נסב על הוראת שעה המאפשרת הֶפְטֵר (מחיקה חלקית של חוב) בהוצאה לפועל. המדובר בתיקון הוראת שעה מ-2015, אשר נועד להביא מזור לכ-30 אלף חייבים ה"תקועים" שנים רבות בהוצאה לפועל, משלמים סכומים קטנים ואשר לעולם לא יסיימו לשלם החוב.
עו"ד בקי כהן קשת, מספרת על הראיון: הסברתי שאף שהרעיון לאפשר הליך להוצאת האנשים הללו מההוצאה לפועל ולאפשר להם לפתוח דף חדש היה מבורך, בפועל עד היום הוראת השעה עזרה ל-1000 איש בלבד. הסברתי כי הוראת השעה היתה לא סבירה כי היא לא הכירה את מציאות החיים של האנשים החיים בעוני, למשל אדם עם רכב בשווי 3000 ש"ח המאפשר לו להגיע לעבודה -זה היה מצב שמנע כניסה להליך. כך גם אדם ששילם בכל חודש וקרה לו, למשל, אירוע של גג דולף שהיה חובה לתקן או מחלה שהפחיתה ימי עבודה והאדם פיספס תשלום, הוא לא היה יכול להכנס להליך לקבלת הפטר. התיקון, בעדו הצביעו בוועדה חוק חוקה ומשפט, ביוזמת ח"כ מרב מיכאלי וח"כ דוד ביטן, הביא להגמשת התנאים והגדלת שיקול הדעת שיהיה לרשם.
עלה לשידור גם תומר מוסקוביץ מנהל רשות האכיפה והגבייה, אשר ציין את שיתוף פעולה של הרשות בקידום התיקון , אך גם הודה שלצד רשמים שבאו לקראת חייבים, היו גם רשמים נוקשים מאוד שהביאו למיעוט ההפטרים. ציינתי בשידור כי עדיין יש בעייה שלא כל החייבים זכאים לקבל סיוע משפטי (מי שיש לו הוצאות מוצדקות רבות ולכאורה הכנסות מעבר לסף אשר אינן מתחשבות בהוצאות).
קרן נויבך הסכימה שיש בעיית נגישות וכן כי יש להדרש למבחני קיום בכבוד. ציינתי כי דיון מעמיק בקיום בכבוד עבור בעלי חובות עודנו חסר ודרוש בדיונים על תקנות חוק חדלות פרעון.
לאור הגמשת הקריטריונים פניתי לציבור בעלי החוב לנסות לקבל הפטר בהוצאה לפועל גם אם נדחו בעבר. החוק אמנם ממתין להצבעה במליאה, אך לא צפויים עיכובים אחר שבוועדה הצביעו בעד התיקון -פה אחד.