סיכום הכנס הרבני: "לֹא תַּסְגִּיר! אחריות יהודית בסוגיית מבקשי המקלט והפליטים" ›

כנס רבנים ואנשי חינוך במכון שלום הרטמן, ירושלים, ביטא קולות יהודיים-מוסריים ביחס לכוונת הממשלה לגרש פליטים. הכנס הוא שותפות של רבנים למען זכויות אדם ומכון שלום הרטמן. 

ביום ג', ה-16.01.18, התקיים במכון שלום הרטמן בירושלים כנס רבנים ומחנכים שעסק בשאלות המוסריות והיהודיות שמעוררת התוכנית הממשלתית לגרוש מבקשי מקלט ופליטים. הכנס, תחת הכותרת "לֹא תַּסְגִּיר! אחריות יהודית בסוגיית מבקשי המקלט והפליטים" היה פרי שותפות של ארגון רבנים למען זכויות האדם ומכון שלום הרטמן. בכנס נשאו דברים מבקשי מקלט, פעילים בתחום וכן רבנים מזרמים שונים ביהדות. בין היתר נשאו דברים הרב ד"ר דניאל הרטמן, נשיא מכון שלום הרטמן, הרב דוד ביגמן, ראש ישיבת מעלה גלבוע, הרב נאווה חפץ, מנהלת המחלקה החינוכית ברבנים למען זכויות האדם, ועו"ד רעות מיכאלי, מנכ"לית המוקד לפליטים ולמהגרים.

  • בין הציטוטים הבולטים:

דניאל הרטמן, נשיא מכון שלום הרטמן:

איך הגענו למקום שאנחנו הולכים לזרוק אותם? אנחנו עם כל ההיסטוריה שלנו. 35 אלף איש הם סכנה ליהדותה של מדינת ישראל? מול כ-8 מיליון יהודים? זו עיוולת אינטלקטואלית

מי יצר את הדיכוטומיה הזו שאתה יכול להיות או בעד תושבי דרום ת"א או בעד הפליטים?

אחד הדברים שאנו צריכים לחשוב עליהם הוא איך אנו מתגברים על שיח פוליטי של פחד: איך אנו מדברים יהדות ומצליחים ליצור שיח אחר; לא שיח שמתעלם מהפחד

שיח שאומר: תודה לאל חזרנו הבייתה והקמנו חברה איתנה עם המון המון הצלחות והישגים רבים; איך אנו עם תחושת הביטחון הזו לא עוסקים גם בשאלה איזה קיום מעבר לשאלת הקיום.

הרב נאווה חפץ, מנהלת מחלקת חינוך ברבנים למען זכויות האדם:

כולנו צאצאים וצאצאות, בנים ובנות, של מבקשי מקלט ופליטים. כשיש רצון להשניא ציבור מסויים על הרוב מלעיזים עליו שהוא מאיים: הם טפילים, הם לוקחים מאיתנו עבודות, או גרוע מכך: הם סרטן, לא?

המסורת היהודית מבקשת איתנו לקדש את החיים; את חייו של כל אדם שנברא בצלם אלוהים. לכן ההחלטה לגרש את מבקשי המקלט היא ההחלטה בלתי חוקית בעליל

עו"ד רעות מיכאל, מנכ"לית המוקד לפליטים ומהגרים:

ב-2016 היו בעולם כ-65 מיליון מבקשי מקלט ו-22 מיליו שהוכרו כפליטים. למעלה ממחצית הם ילדים.

המדינות בעולם שמייצרים הכי הרבה פליטים: סוריה, אחריה אריתריאה, ואיפשהו באמצע סודן. רוב מבקשי המקלט בישראל הם מאריתריאה וסודן – מדינות שאכן רבים מהפליטים המוכרים כיום בעולם באים מהן.

בשיא קיבלה ישראל 65 אלף מבקשי מקלט. מי שמקבלים הכי הרבה פליטים הם טורקיה, פקיסטן ולבנון.

רבים מהמגורשים לרואנדה ולאוגנדה צריכים להמשיך לברוח: הם מגיעים ללוב שם רבים מעונים ונחטפים על ידי דאע"ש, ומי שניצל יוצא בים התיכון למסע מסוכן שרבים טובעים בו לאירופה. המגורשים נשלחים למסע פליטות חדש ומסוכן

הרב דוד ביגמן, ראש ישיבת מעלה גלבוע:

אנו צריכים למצוא פיתרון למבקשי המקלט שייתן מזור גם לתושבי דרום ת"א. אבל צריך גם לגעת בשורש: ציונות היא לא גזענות אבל היא קרובה לגזענות כשאין מוקד אחר של זהות מלבד הזהות האתנית. צריך ליצור ביטחון בזהות יהודית תרבותית\דתית. אם יהיה לנו ביטחון בזהות נוכל לקבל את הזר.

מונים הרון, פליט מדארפור וסטודנט למדעי המדינה באוניברסיטה העברית:

נולדתי בדארפור בכפר קטן. חיינו כמשפחה אחת גדולה. מגיל קטן הסבירה לי אימי את חשיבות ההשכלה, ולכן רציתי השכלה גבוהה, גם כדי לעזור לקהילה המוחלשת שבאתי ממנה.

כסטודנט הצטרפתי לארגון שקורא למדינה ליברלית וחילונית בסודן שמחילה שיוויון בין האזרחים בלי קשר לדת ומוצא אתני. פעילותי הפוליטית הציבה את החיי בסכנה שכן הדיקטטורה רודפת את מי שסוטה מתפישת האסלאם הקיצוני.

ברחתי למצרים אבל מהר מאוד הבנתי שאני לא יכול להשאר גם שם ועשיתי את דרכי לישראל. מהיום הראשון אמרתי שאני פליט וחיי בסכנה בסודן, אך למרות זאת הייתי כלוא כשנה וחצי בכלא סגור בסהרונים, ולאחר מכן בחולות, ורק אחרי עתירות של המוקד לפליטים קיבלתי אשרת שהייה בישראל.

היו מי שקראו לנו מסתננים וסרטן וגרמו לציבור לחשוב שאנו מסוכנים. לכל אורך הדרך לא בדקו את בקשות המקלט שלנו ולהכיר בנו כפליטים.

אנו יודעים שגירוש [למדינה שלישית] משמעותו מסע פליטות נוסף או רצח על ידי דאע"ש. תאמינו לי שאם לא היינו יודעים שגירוש שווה מוות לא היינו רוצים להישאר כאן. אתם חושבים שמישהו יבחר להיות פליט? להיות במקום בו קוראים לו סרטן?

  • האירוע הועבר בשידור ישיר:

  • בדברי הראציונל לכנס נכתב:
"מדינת ישראל החליטה על גירוש כל הפליטים ומבקשי המקלט מישראל. החלטה זו התקבלה ללא דיון ציבורי, מוסרי וערכי באחריות שלנו כמדינה יהודית לגורלם של פליטים ומהגרים. כיהודים שסבלו את מועקת ההגירה וסבל הפליטות אנו מחוייבים ליחס הוגן וצודק כלפי פליטים אלו. כיהודים המצווים בתורה "לֹא תַסְגִּיר עֶבֶד אֶל אֲדֹנָיו אֲשֶׁר יִנָּצֵל אֵלֶיךָ מֵעִם אֲדֹנָיו. עִמְּךָ יֵשֵׁב בְּקִרְבְּךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ בַּטּוֹב לוֹ לֹא תּוֹנֶנּוּ" (דברים כג, טז-יז). עלינו ללמוד את נושא הפליטים בישראל ולגבש הצעות לנבחרי הציבור על מנת לעמוד במבחן המוסרי המונח לפתחנו. בכנס נשמע על מצבם של הפליטים בישראל ועל המדיניות של ממשלת ישראל בעניינם, נעסוק ביחסה של תורת ישראל לפליטים ולמהגרים, ונעלה הצעות לפעולה ועשיה כדי לקדם את הדיון הציבורי בענין".

בין היתר עלתה בכנס הקריאה:

"אנו, מנהיגות ומנהיגי קהילות ברחבי ישראל, יוצאים בקריאה לקהילותינו לקלוט לתוכם מבקשי מקלט, לדאוג להם למגורים, לתעסוקה ולקהילה תומכת. אנו מבקשים לשאת בעצמנו את החובה שמטילה עלינו התורה " עִמְּךָ יֵשֵׁב בְּקִרְבְּךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ בַּטּוֹב לוֹ לֹא תּוֹנֶנּוּ" (דברים כג). צערם ומצוקתם של תושבי דרום תל-אביב ושכונות אחרות בארץ מחייב אותנו לשאת בנטל של קליטת מבקשי המקלט ולא להניח לכוחות השוק לפעול באופן חופשי. אנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מתכנית הגירוש הכללית והגורפת, לבדוק ברצינות את מעמדו ויכולותיו של כל אחד ממבקשי המקלט, ולהקים תכנית ארצית לקליטה ושיקום של הפליטים בישראל".

רבנים למען זכויות האדם הינה עמותה רבנית ציונית למען זכויות האדם הפועלת בישראל ובשטחים שבשליטתה למען זכויותיהם של יהודים ולא-יהודים כאחד.

מכון שלום הרטמן הוא מרכז פלורליסטי למחקר ולחינוך החותר להשפיע על החיים היהודיים בישראל ובצפון אמריקה.

על הכנס בתקשורת:

***

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.