מהומות בקרוידון, כחלק ממהומות באנגליה, 2011 By Raymond Yau (Flickr: Croydon Riots 2011) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
ציוויים מוסריים וכן גורמים ושיקולים ביטחוניים מצווים עלינו לשאוף למזער את הנפגעים גם בעת שכוחות הביטחון מתמודדים עם הפרות סדר אלימות. האם הכוח המופעל הוא המידתי? זו לא רק שאלה תיאורטית, ניתן לבחון דוגמאות מהעולם הדמוקרטי.
לפחות ארבעה פלסטינים נהרגו בהפגנות האלימות ברובן שנפתחו לאחר הכרזת הנשיא טראמפ בעניין ירושלים. זאת בתקופה של פחות משבועיים. האם נעשו מרב המאמצים להימנע מהרג?
מבחינה מוסרית, שאלת יסוד של הארגון שלנו היא מי אנחנו. אנחנו רוצים מדינה שמתנהלת על פי ערכי מוסר יהודים נעלים, ולא הופכת את הקיום לסתמי. בבסיס ההוויה שלנו, הזכות לחיים. מתוך הבסיס הזה אנו מבקשים לבדוק מול אילו סטנדרטים אנו עומדים.
מסקירה רַנְדּוֹמָלִית זו של מספר מהומות אלימות במדינות אירופה, חלקן מהומות קשות והמוניות, ניתן ללמוד שאיש מהפורעים לא נהרג על ידי כוחות הביטחון. זאת למרות שהן התקיימו בלב אזור אזרחי, ולמרות החשש לאזרחים. הפרעות דוכאו בהצלחה והביטחון לציבור הושב מבלי להזדקק להרג. רוב המהומות הללו הן יוזמה של בני מהגרים מהעולם השלישי או המזה"ת שזועמים על אפליתם ו\או מוסתים על ידי גורמים רדיקליים. חוקרות וחוקרים רבים מסכימים כי האפליה תורמת לתדלוק המהומות באירופה; אך ייתכן שההימנעות מהרוגים בקרב המתפרעים תורמת למניעת התרחבות התופעה המצערת.
שאיפה למידתיות בהתמודדות עם הפרות סדר אלימות היא לא רק עניין מוסרי, זו המלצה שגורה של רבים בשב"כ ובצה"ל – להימנע ככל הניתן מהרוגים בצד הפלסטיני כדי להוריד את להבות האלימות שפוגעות ושופכות דם בקרב שני העמים. גם ביהדות אנו מצווים לנקוט בפעולות הפחות פוגעניות על מנת לעצור אלימות.
המשתתפים במהומות, באירופה כמו גם בשטחים שבשליטת ישראל, הם לרוב צעירים שקל להסית; הם לא בהכרח מגובשים אידיאולוגית. יצירת מסגרת שתחזיר את הביטחון במינימום דם יכולה לנתב אותנו ממסלול של שפיכות דמים הדדית למסלול של מאבק אזרחי ובתקווה גם פיוס לבסוף. אך האם זה מעשי לצפות להתמודדות עם מהומות באופן שמביא לתוצאות פחות קטלניות? אנחנו מאמינים כי זו מציאות שיש לשאוף אליה. הנה הניסיון מהעולם הדמוקרטי.
סקירת המהומות וההרוגים במסגרתן במדינות אירופה:
- מהומות אלימות בצרפת ב-2017 – אפס הרוגים
- מהומות אלימות בצרפת ב-2009 – אפס הרוגים
- מהומות המוניות בצרפת ב-2005, בהשתתפות כ-25 אלף פורעים – שני אזרחים נהרגו על ידי המון פורעים, אזרח אחד נהרג משאיפת עשן במבנה בו הוצתו מכוניות על ידי פורעים. אין הרוגים בידי כוחות הביטחון.
- מהומות אלימות בבריטניה ב-2011, הסתיימו עם ששה הרוגים, אך לא מִיְּדֵי כוחות הביטחון; אדם נתגלה מת במכונית עם פצעי ירי, לא ברור מי ירה בו ; עוד שלושה צעירים [לפי שמותיהם ממוצא ערבי\מוסלמי] מתו כשפורע שניסה לבזוז רכוש דרס אותם ; אזרח נוסף נרצח בעת שניסה לכבות פח אשפה שהוצת
- מהומות אלימות בשוודיה 2013 – אין הרוגים
- כך גם במהומות אלימות בשוודיה -2016 – אין הרוגים
- כך גם במהומות אלימות בשוודיה -2017 – אין הרוגים
- המהומות בבריסל ב-2006 הסתיימו גם הם ללא הרוגים
בארה"ב האופי של המהומות שונה, אבל בגדול התוצאות לא שונות במיוחד: אחוז אפסי של הרוגים מידי כוחות הביטחון במהומות.
סה"כ נסקרו פה שמונה מהומות באירופה שבמסגרתן לא נרשמו הרוגים מִיְּדֵי כוחות הביטחון. הסקירה נגעה למהומות בארבע מדינות אירופאיות שונות. כוחות הביטחון בישראל לא מקצועניים פחות, אלא יותר, בטיפול במהומות לעומת עמי אירופה. אנחנו יכולים להגיע לתוצאות טובות יותר על מנת להוריד את להבות האלימות, לקדש את חיי האדם, ולמנוע התפשטות השנאה.