הפורום למאבק בעוני ורבנים למען זכויות האדם קוראים לשר האוצר, לשר העבודה והרווחה לקדם העלאה נוספת של שכר המינימום לאור נתוני דו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2016; וזאת מעבר לפעימה של דצמבר 2017.
ביום ג' [12.12] שלחו הפורום למאבק בעוני ורבנים למען זכויות האדם מכתב לשר האוצר משה כחלון ולשר העבודה והרווחה חיים כץ, בקריאה ליזום העלאה נוספת בשכר המינימום.
נתוני דו"ח העוני, הודגש במכתב, מלמדים שפעמים רבות תעסוקה לא מחלצת מעוני, ומאידך העלאת שכר המינימום נמצאת דווקא במיתאם עם ירידה באבטלה, עלייה בשיעור התעסוקה ועלייה בצמיחה. זאת בניגוד למה שכלכלנים רבים וגורמים שונים באוצר נוהגים לטעון.
לכבוד:
מר משה כחלון – שר האוצר
מר חיים כץ – שר העבודה והרווחה
הנידון: העלאה נוספת בשכר המינימום לאור נתוני דו״ח העוני והפערים החברתיים לשנת 2016
שרים נכבדים,
הפורום למאבק בעוני קורא לממשלה לקדם העלאה נוספת של שכר המינימום לאור המתאם בין ההעלאות האחרונות בשכר המינימום לירידה באבטלה ועלייה בצמיחה. העלאה נוספת של שכר המינימום מתבקשת לאור נתוני דו"ח העוני של הביטוח הלאומי לשנת 2016 שנחשפו לפני מספר ימים; וזאת בפרט לאור העובדה שככל שידוע לנו לא נתקלנו בפרסומים על תכנון להעלאה נוספת צפויה של שכר המינימום מעבר לפעימה של דצמבר 2017 , ולפיכך יש צורך לתכנן בהקדם העלאה נוספת בשכר המינימום.
נתוני דו"ח העוני והפערים החברתיים של במוסד לביטוח לאומי לשנת 2016 מלמדים שלעתים רבות תעסוקה לא מחלצת מעוני – כלומר ששכר המינימום הנוכחי אינו מספיק לשם קיום אנושי בכבוד. יחד עם זאת, נתוני הדו"ח מלמדים גם שהעלאת שכר המינימום, שהתבצעה בכמה פעימות בשנים האחרונות, נמצאת דווקא במתאם עם ירידה באבטלה, עלייה בשיעור התעסוקה ועלייה בצמיחה. הנתונים הכלכליים-חברתיים בתקופות הרלוונטיות לחלק מהפעימות הללו שוקללו בדו"ח. כלומר, בניגוד למה שכלכלנים רבים נוהגים לטעון, העלאת שכר המינימום היא כלי שעובד היטב עם צמיחה ותעסוקה גבוהה, ומסייע לצמצום העוני. הכלי כבר נתן את אותותיו בישראל ואכן ישנה מגמה חיובית, גם אם מאוד מתונה בינתיים, בתחומים הללו. בידכם היכולת לפעול ולחזק את ההישג החברתי הזה של הממשלה.
ארגוני עובדים כמו ״ההסתדרות״ ו״כוח לעובדים״ פועלים כבר שנים למען העלאת שכר המינימום, וכך גם חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית. בשבוע שעבר הוגשה למזכירות הכנסת הצעת חוק "הזכות לקיום בכבוד" שיזם ח״כ דב חנין בשיתוף עם האגודה לזכויות האזרח, ובתמיכה של ח"כים מהקואליציה והאופוזיציה. הצעה זו מהווה מסגרת אפשרית אחת כדי לבסס מנגנון עדכון ראוי של שכר המינימום. יחד עם זאת, אין צורך לחכות שהצעה זו תעבור. בתוך גל הרטוריקה הרווחת נוצרת אשליה כאילו הפתרון לעוני הוא רק תעסוקה – בעיקר מכיוון שעובדתית זה לא נכון וגם לא כל האזרחים כשירים לעבוד. יחד עם זאת, חובתכם כמשרתי ציבור הוא לדאוג לכך שלכל הפחות – מי שעובד במשרה מלאה לא יחיה בעוני. זה הזמן לרתום את נתוני דו"ח העוני שפורסמו בשבוע שעבר ולקדם עוד עלייה בשכר המינימום כדי לייצר משוואה שבה תעסוקה אכן תוכל לחלץ מעוני.
דו״ח ממדי העוני של הביטוח הלאומי 2016 חושף את הנתונים הכלכליים והחברתיים החיוביים שהתגלו בתאימות עם שכר המינימום:
"בשנת 2016 המשיך התוצר לעלות כבארבע השנים האחרונות. הפעם שיעור הצמיחה אף עלה במקצת לכ-4% במונחים ריאליים. במקביל נמשך הגידול בשיעור התעסוקה ובמספר המועסקים, שעלה ב -3.2% לעומת 2015.
תוך כדי כך נמשכה הירידה בשיעור האבטלה מ-5.3 ב-2015 ל-4.8% מכח העבודה ב-2016. התרחבות התעסוקה לוותה בעליית השכר הריאלי ב-2016 בשיעור של 2.9% לאחר רצף של עליות שכר בשנים האחרונות, אם כי העלייה בשנה הקודמת היתה מתונה יותר. עליית השכר המצטברת בין השנים 2010 עד 2016 עמדה על כ-9%."
"[…] על פי נתוני סקר הוצאות משקי הבית שעורכת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ,ואשר עליו מבוססים העיבודים והניתוחים בדוח זה, העלייה בהכנסות התרחשה כתוצאה מגידול בשכר ובתעסוקה כאמור לעיל, ובעיקר בעקבות העלאת שכר המינימום בשיעור של 3.8% ב-2016 לאחר עלייה של 6.8% בין 2014 ל-2015 וכן עלייה בחלק מתמיכות הממשלה".
לאור נתונים אלו, אנו קוראים לשר האוצר ולשר העבודה והרווחה לקדם בהקדם את המהלך המתבקש של העלאה נוספת בשכר המינימום, ולא לתת לרוח הגבית מנתוני דו"ח העוני להישכח.
בברכה,
עטרת הורוביץ
מקדמת מדיניות
שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם ו-הפורום למאבק בעוני