בנק הפועלים. אילוסטרציה. מקור הצילום: By יעקב (Own work) [CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
הבנק דורש מעמותת רבנים לזכויות אדם להציג טופס המאפשר לתורמיה לקבל החזר מס, אף שהתורם מתגורר בחו"ל והוא אינו מעוניין בהטבה. בנק ישראל: הטופס לא מהווה חלק מדרישות הרגולציה. לכתבה המלאה של אור קשתי, בעיתון "הארץ".
בנק הפועלים מונע מעמותת "רבנים למען זכויות אדם" לקבל תרומה של מאה אלף דולר, בטענה שהמדינה לא אישרה לעמותה הטבת מס – אף שזו אינה נדרשת בחוק או בנהלי בנק ישראל. ההטבה, שמכונה סעיף 46, מאפשרת לתורמים לעמותה לקבל זיכוי מסוים בחישוב מס ההכנסה שלהם, ומסייעת לארגוני החברה האזרחית לגייס תורמים. ככל הידוע, ארגוני זכויות אדם נוספים לא נתקלו בתנאי דומה מצד בנקים אחרים.
בתחילת החודש הודיע בנק הפועלים לעמותת רבנים למען זכויות אדם כי התקבלה תרומה עבורה, אך הכסף לא הועבר לחשבון העמותה. כעבור כמה ימים, כשניסו בעמותה לברר מדוע לא הועבר הכסף, דרש הבנק מסמכים שונים, שבהם אישור על ניהול תקין שבאחריות רשות התאגידים. כל המסמכים הועברו. בשלב זה העלה הבנק דרישה חדשה: "טופס 46 " שמעניקה רשות המסים.
בסניף בנק הפועלים בירושלים דחו ניסיונות חוזרים ונשנים של העמותה להסביר כי במקרה של התורם – יהודי-אמריקאי שחי בהונג-קונג ותורם לעמותה כבר שנים ארוכות – החזר המס איננו רלוונטי, וכי הדבר מעולם לא הוצג כתנאי לאישור תרומה. רוב תקציב "רבנים למען זכויות אדם", המתמחה בהגנה על זכויות אדם וזכויות חברתיות, בישראל ובשטחים, מגיע מתרומות.
"לפי הנוהל שלנו, כל עמותה צריכה שיהיה לה את האישור הזה (טופס 46 , א"ק)", אמרה בשבוע שעבר מנהלת סניף הבנק למנכ"לית העמותה, אילה לוי. כאשר הסבירה לוי כי "העמותה פועלת בלי הטופס" וכי החזר המס "לא מעניין את התורם שלנו", ענתה מנהלת הסניף: "מבחינתי יש משהו לא תקין בניהול החשבון אם אין את הטופס".
"סעיף 46 הוא סטטוס לענייני מס, המקנה לתושב ישראל שתורם לתאגיד שאושר זיכוי ממס", כתב לבנק רואה החשבון של העמותה. "כמו כל הגופים הבוחרים, מרצון או שלא מרצון, שלא לקבל את המעמד לעניין סעיף 46 , כך גם העמותה פועלת ללא אישור זה. להיעדר האישור אין שום קשר לאופן התנהלות העמותה, למימוש מטרותיה ולעובדת היותה מוסד ציבורי שאושר על ידי רשויות המס. לכן, לקיומו או להיעדרו של האישור אין ולא צריכה להיות כל השלכה על העברת תרומות שקיבלה העמותה מחו"ל". בבנק לא הגיבו גם למכתב ששלח מנהל המחלקה המשפטית של העמותה, עו"ד יאיר נהוראי.
תגובתנו:
אנו מתקשים למצוא הסבר הגיוני מדוע מתעקש בנק הפועלים לחסום תרומה גדולה וחיונית שהועברה לנו מתורם פרטי ותיק", אומרים ברבנים למען זכויות אדם, "תרומות קודמות מאותו תורם עברו ללא בעיה, עד שנדרשנו לאישור של מס הכנסה. לא הועילו כל ההסברים כי לפי החוק עמותות לא נדרשות לאישור הזה לשם קבלת תרומות או שמסרנו לבנק אישור על 'ניהול תקין' וכל אישור אחר שנדרש מצדו. הומצא נגדנו נוהל שאינו מקובל בעולם הפילנתרופיה.
אנו חוששים שכשהממשלה מציירת את ארגוני זכויות האדם כאויב וכאכסנייה לכספים 'לא כשרים', גם מקבלי החלטות בבנקים עלולים להיות מושפעים, גם אם לא במודע. מדובר בפגיעה חמורה בארגון חברה אזרחית. בנק הפועלים צריך לנהוג בנו על פי הדין ולהעביר את התרומה לייעודה. מוטב גם כי יטמיע בקרב עובדיו ומנהליו את הנהלים והזכויות הנוגעים לתרומות עבור ארגונים חברתיים.
התנאי של בנק הפועלים להעברת תרומה ל-@RHRIS: טופס של רשות המסים שכלל לא קשור לתורם מחו"ל. כל ניסיונות השכנוע נדחו https://t.co/zXphoQklcz
— Or Kashti אור קשתי (@OrKashti) October 25, 2017