האסיף הרוחני הוא סקירה של המגמות חיוביות בחברה הישראלית בתחום זכויות האדם והזכויות החברתיות; וכן הישגי ארגון רבנים למען זכויות האדם לשנה העברית החולפת:
כמדי שנה, אנו מפרסמים בסוכות את "האסיף הרוחני": באסופה הקצרה שלהלן נציג מגמות חיוביות בתחום זכויות האדם בישראל, ובכללן הזכויות החברתיות, שהושגו בשנה שחלפה. כמו כן, נחשוף באופן ממוקד יותר הישגים של עמותת רבנים למען זכויות האדם. אנו רואים חשיבות רבה, לתת נראות למגמות חיוביות, וזאת גם בתקופה מאתגרת וקשה מבחינת זכויות האדם. רובם המוחלט של הישגים אלו לא באו מאליהם. הם תוצאה של מאבקים עיקשים וממושכים. הדבר מלמד כי עדיין יש לנו לא מעט יכולת להשפיע ולקדם זכויות.
במסורת היהודית האסיף הוא היבול אותו חוגגים בחג הסוכות. אנו תופסים באופן סמלי את היכולת לראות את צלם האל שבכל אדם כמעין יבול רוחני, ויבול זה מובא להלן. במקבץ לא מספק זה אנו זוכרים כי:
"לא עליך המלאכה לגמור, ולא אתה בן חורין לבטל ממנה" (אבות ב, טז).
המגמות החיוביות בחברה הישראלית בכלל:
הישג למאבק הנכים וארגונים חברתיים שתמכו בהם הניב מתווה שלמרות כל חסרונותיו מביא בשורה של העלאת קצבת הנכות והצמדתה לשכר הממוצע במשק (הצמדה שמבטיחה כי הקצבה לא תשחק ותשאיר את הנכים מאחור שוב). זהו לא מענה שלם למצוקת הנכים, אבל צעד חשוב קדימה. ניתוח מפורט של החסרונות והיתרונות במתווה בדבר ראשון.
החל יישום חוק השקיפות בדיור הציבורי שייגן על זכויות הדיירים מפני החלטות פוגעניות וכשלים של החברות המשכנות (המהלך קודם על ידי פורום דיור ציבורי בו חברים גם רבנים למען זכויות האדם).
בתחום הבינלאומי:
ישראל היא המדינה היחידה בעולם המצהירה על תמיכה בזכותו של העם הכורדי לעצמאות. גאים, מברכים, ומקווים שתצמח הכרה גם ביחס לזכויות הלאומיות של הפלסטינים.
סיוע הומניטרי בינלאומי לשכנים ורחוקים: משלחת סיוע של צה"ל נחתה במקסיקו ומסייעת לנפגעי רעידת האדמה במדינה. בנוסף, הן גורמים מדיניים בישראל והן גורמים אזרחיים (כמו תנועות נוער ועוד) פועלים להעניק סיוע הומניטרי לקורבנות הלחימה בסוריה השכנה. יש להתגאות בפעולות כאלו לא כהלבנה של עוולות אחרות, אלא כמסמלות את הדרך להתנהלות ראויה מול רחוקים ובוודאי מול שכנים קרובים.
בתחום זכויות הפלסטינים:
לראשונה מזה מספר שנים אנו מתקשים למצוא השנה מגמה חיובית כללית ומשמעותית בתחום זכויות הפלסטינים, מעבר להישגים נקודתיים. נשמח להוסיף מידע על מגמות כאלו באם נצליח להגיע למידע חדש. גם אחרי מעל ל-50 שנות שליטה צבאית בפלסטינים אנו לא מאבדים תקווה לשינויים חיוביים, ולבסוף לסיום משטר האפלייה הצבאי על הפלסטינים.
מגמות חיוביות הכרוכות בהישגים של רבנים למען זכויות האדם:
בתחום זכויות הפלסטינים:
- שוב סייענו לחקלאי פרעתה לעמוד בפני איומי קיצוניים מהמאחז הלא חוקי של חוות גלעד ואפשרנו עבודה חקלאית בעת החריש.
- פירות ההצלחה המשפטית: חקלאים פלסטינים הצליחו לגשת לאדמותיהם הסמוכות למאחז הלא חוקי אביגיל.
- למרות קמפיין אגריסיבי של גורמים רבי עוצמה להורסו, בית הספר בכפר הבדואי-פלסטיני חאן אל אחמר עדיין עומד על תילו. בית הספר נתון גם כעת בסכנה קשה ועל קיומו וקיום הכפר חאן אל אחמר נאבקים עו"ד שלמה לקר, ושורה של גורמים מתחום זכויות האדם ובהם רבנים למען זכויות האדם ובפרט הרב יחיאל גריינימן המפעיל סדנאות ופעילויות לילדים בכפר.
בתחום הזכויות החברתיות:
- בדיונים על חוק חדלות פירעון התקבלו שינויים משמעותיים לטובת אנשים שחיים בעוני. פירוט חלקי כאן.
- היום הבינלאומי למאבק בעוני שוב שבר שיאים בנוכחות בכנסת, ובדיונים משמעותיים בוועדות השונות.
- בתחום ההתחדשות העירונית (תהליך שבמסגרתו אוכלוסיות פחות חזקות עלולות להפגע):
בעקבות חקיקת חוק התחדשות עירונית, ולאחר פעילות שלנו עם קבוצות דיירים, יצא השנה משרד השיכון עם קול קורא להקמת מנהלות עירוניות להתחדשות עירונית. בתוך המנהלות יהיה תקן לעובד קהילתי שיסייע לתושבים להגיע להסכם שמיטיב איתם ובמיוחד ביחס לבעלי דירות שחיים בעוני, שניצבים באופן לא שיוויוני מול יזמים ו"מעאכרים" (מתווכים) חזקים ובעלי ידע רב יותר. זהו מהלך של חיזוק הדיירים מול היזמים, כך שגם האינטרסים שלהם יבואו לידי ביטוי במסגרת ההסכמי ההתחדשות העירונית.
חוק המארגנים שעבר בכנסת כלל הסתייגויות ש"רבנים למען זכויות האדם" ביקשו להכניס לחוק:
– הרחבת היכולת של דיירים להשתחרר מחוזים גם בפרויקטים של תמ"א 38.
– חובת נוכחות של 40% מבעלי הדירות ופרסום פרוטוקול לכלל בעלי הדירות.
– החלת החוק על חוזים שנחתמו לפני חקיקתו.
המשמעות היא שדיירים בהליך התחדשות עירונית ייזכו להרבה יותר הגנות, בעת שהם נמצאים, כאמור, בהליך לא שיוויוני מול יזמים או מעכארים רבי עוצמה ובעלי ידע רב.
סיוע לאנשים החיים בעוני שהסתבכו בחובות:
בעשרות מקרים של אנשים שפנו למרכז הזכויות שלנו בחדרה הצלחנו לסייע במניעת גביית יתר על ידי חברות סלולר. ריבוי המקרים, מעורר חשד כי לכל הפחות לא נעשים מאמצים ראויים מצד החברות להימנע מטעויות או כשלים, שמטיבים עם החברות ופוגעים באזרחים. הפונים אלינו הם אנשים שחיים בעוני, שגם סכומים של מאות ש"ח הם מכה כואבת עבורם, ושיש להם פחות ידע ויכולת להתמודד לבד מול החברות הגדולות. התופעה הזו גם מלמדת על הצורך של המדינה לקחת אחריות ולתת מענה לאזרחים מוחלשים אלו.
מי יתן ואסיף השנה החדשה יתעלה על אסיף השנה שעברה.
לשנה טובה ומבורכת.