הכפר הפלסטיני דקייקה עומד מול איום הריסה ועקירה ›

בתמונה: הכפר דקייקה, בשולי דרום הר חברון, בשטחי סי של הרשות הפלסטינית

בתאריך ה-17 ביולי 2017, בשעה 11:30 ייערך דיון בג"צ לגבי עתיד הכפר הפלסטיני דקייקה שעומד בפני איום הריסה ועקירה. המדינה מתעקשת שהכפר ייהרס עד מרץ 2018. לכפר היסטוריה עשירה ואורח חיים ייחודי. הוא נמצא בשוליים של דרום הר חברון, בשטחי סי. אנו קוראים לכל הפעילים והפעילות לבוא ולהפגין נוכחות בדיוני בג"צ על עתידו של הכפר.

סיכום העובדות:

  • דקייקה הוא כפר פלסטיני-בדואי בלתי מוכר, המונה למעלה מ-300 תושבים בדרום הר חברון. הכפר נמצא בסכנת הריסה והעברה בכפייה.
  • עתיד הכפר יוכרע כפי הנראה בדיון בבג"צ ב-17 ביולי 2017.
  • ישראל אינה מכירה בכפר ומסרבת לאשר את תכנית המתאר המפורטת שיזמו התושבים, אשר תאפשר לתושבים להגיש בקשות לקבלת היתרי בנייה. ללא תכנית מאושרת תושבי הכפר נאלצים לבנות באופן בלתי חוקי.
  • ישראל מבקשת לגרש בטרנספר את תושבי דקייקה לכפר חמיידה תוך שנה. עם זאת, עד היום אין לכפר חמיידה תכנית מאושרת גם כן. המשמעות היא שתושבי דקייקה יהיו פגיעים ושוב חשופים לסיכון של העברה בכפייה והריסות נוספות בעקבות יישום "פתרון" המדינה.
  • הכפר הוא חלק מהמועצה הכפרית כעבנה-נג'אדה [Kaabne-Najada]. הוא אינו מפריע לכל קהילה, או לכל פעילות אחרת בסביבה.
  • תצלומי אויר מראים שדקייקה היתה קיימת עוד לפני הכיבוש הישראלי בשטחים ב-1967.
  • בניגוד לטענות, ותוך כדי הפרה של חוקי בית המשפט הבינלאומי, עקירת הכפר, תקטע המשכיות של מנהגים מסורתיים וקבלה שלטונית של בעלות הבדואים על אדמותיהם על ידי המשטרים ששלטו בגדה המערבית טרם הכיבוש הישראלי.
  • העברה בכפייה של תושבים מוגנים בשטח כבוש אסורה ומהווה הפרה חמורה של המשפט הבינלאומי ההומניטרי.

פרטים נוספים: הכפר הפלסטיני-בדואי דקייקה מונה מעל 300 תושבים. הוא ממוקם בקצה הדרומי של הגדה המערבית. מתוך 140 מבנים ל-111 קיימים צווי הריסה סופיים בשל "מעמדם הלא חוקי". בניסיון לתקן את המצב ולאפשר בנייה הגיש הכפר תכנית מפורטת על ידי מתכנן מקצועי, פרופ' ראסם ח'מאיסי. תכנית זו נדחתה על ידי המנהל האזרחי וכתגובה, ב-2014 הוגשה עתירה לבג"צ הדורשת את קבלת תכנית המפורטת או לחילופין להורות למינהל האזרחי ליזום תוכנית משלו לכפר, שתאפשר את המשך קיומו במיקומו הנוכחי. במקרה והעתירה תדחה, או אם בית המשפט יסרב להתערב ב-17 ביולי ולהגן על התושבים מפני הריסה, המדינה עלולה להרוס את הכפר במלואו או בחלקו. 15 בתים שנבנו לאחר הגשת העתירה, חשופים במיוחד להריסה במידה ובית המשפט לא יגן את התושבים.

לתושבי הכפר ואורח חייהם החקלאי הייחודי, יש צרכים ההולכים וגדלים. התושבים מבקשים להמשיך בבנייה בסיסית (צרכים עונתיים בעיקר) בתוך גבולות התכנית המוצעת.


***

***

***

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.