השר ארדן ממשיך להפיץ מידע כוזב, ותיאור מעוות של תמונת המצב, בתגובתו לתחקיר התקרית באום אל חיראן ›

בניגוד לטענתו הוא המשיך להצהיר כי מדובר בטרור גם אחרי חשיפת ממצאים אובייקטיביים שמערערים על גרסה זו; שוב בניגוד לטענתו, בכירי המשטרה השמיצו חלקים נרחבים בחברה הבדואית והערבית ולא רק את הנהג יעקוב אבו אלקיעאן.

תגובתו של השר ארדן כושלת מוסרית ועובדתית. נתחיל מהעניין העובדתי:

בין היתר טוען השר ארדן בתגובתו כי "אני גיביתי את השוטרים שפעלו שם בשמנו וכל עוד אין שום ממצא אובייקטיבי אחר- חובתי להמשיך לתת גיבוי למי שפעלו לילות וימים". אלא שדווקא היה גם היה "ממצא אובייקטיבי אחר". ההתעקשות של ארדן כי המנוח, יעקוב או אל קיעאן הוא מחבל נמשכה גם הרבה אחרי שתיעוד אווירי של התקרית מטעם המשטרה התפרסם ולימד שבניגוד לעמדה הראשונית של המשטרה התבצע ירי לעבר הרכב של אבו אלקיען בטרם הדריסה, כשהרכב מתקדם לאיטו בצורה לא מאיימת. בשלב הזה תיקנו במשטרה את גרסתם לאירוע והבהירו שהירי הראשוני הזה היה ירי אזהרה באוויר. זמן קצר לאחר מכן, שוב שונתה גרסת המשטרה והוסבר שהירי הראשוני היה לעבר הגלגלים. הירי בטרם הדריסה ושינוי הגרסאות היה צריך לעורר חשד כבד בלבו של כל אדם סביר ביחס לגרסת המשטרה לאירוע, ולכל הפחות להביא לעמדה זהירה ולא לקביעה פסקנית שמדובר בפיגוע. למרות זאת המשיך השר ארדן להתעקש בפסקנות כי מדובר באירוע טרור.

בנוסף אמר השר ארדן כי "כל האמירות מטעם המשטרה כגוף חוקר-כוונו כלפי הנהג הדורס. כפי שזה בכל חקירה. לא היו שום הכללות. עסקו אך ורק בנהג הדורס". אלא שהאמירות מצד המשטרה ומצדו לא עסקו אך ורק בנהג. התבטאויות רבות מצד בכירים במשטרה והשר ארדן עצמו השמיצו חלקים נרחבים בחברה הערבית או נציגי ציבור ערביים ופעילים למען זכויות הבדואים, ללא כל בסיס: כך תמיכה או סיוע למאבק אזרחי בלתי אלים למען זכויות תושבי אום אל חיראן הפכו להתססה והסתה ל"התפרעות". באופן קונקרטי, מפכ"ל המשטרה רוני אלשייך תועד בתקשורת מתייחס לתקרית בכפר אום אל חיראן, ולנהג יעקוב אבו אלקיאען באומרו: "כולם יודעים גם יודעים, כי המחבל שימש כמורה בבית ספר בו נעצרו כבר שישה מורים שבחרו ללמד את האידיאולוגיה של דאע"ש במקום את תוכנית הלימודים של משרד החינוך". על פי מידע שהציג ערוץ 10 מדובר בהצהרה שגויה, שהופכת מקרה יחידני בבית הספר אלסאלם בעיירה חורה, שכלל לא קשור על פניו לתכנים שלומדו בכיתות, לתופעה נרחבת במוסד, וכך יוצרת אווירה מפלילה כנגד המנוח, יעקוב אבו אלקיאען, אך גם אווירה מפלילה כלפי מורי ותלמידי בית ספר העלולים להיחשב למי שמחנכים או שחונכו לאור האידיאולוגייה של דאע"ש. זו אמירה שחורגת מהאשמת אדם ספציפי, והיא מתבססת על תיאור מציאות כוזב.

מדוע זה חמור?

זה חמור במיוחד משום שלמפכ"ל המשטרה יש ערוץ תקשורת ישיר עם השב"כ (בוודאי לאלשיך שהיה בעברו בכיר בשב"כ). לא עומד לצדו הנימוק של ההיעדר מידע מדוייק וזמין על התקרית. בנוסף, הצהרה לתקשורת, בעת הלווייתו של השוטר ארז לוי ז"ל, איננה בגדר "שליפה מהמותן" בשעת לחץ, אלא אמורה להיות הצהרה מתוכננת שנשקלה היטב. אי לכך, הגישה עמותת רבנים למען זכויות האדם קובלנה למח"ש ומבקר המדינה בשל התבטאות זו של המפכ"ל. השר ארדן צריך להיות מודע לכך שהתבטאות של המפכ"ל העובד תחתיו מפיץ מידע משמיץ ונטול בסיס לא רק נגד הנהג אבו אלקיעאן, אלא כנגד בית ספר בדואי שלם על מוריו ותלמידיו.

מעבר לעניינים העובדתיים, תגובותו של השר ארדן מבטאת גם בלבול מצער בין גיבוי ראוי לשוטרים בשטח בעת שהם פועלים כשורה ובין תמיכה בכל גרסה שאין לה סימוכין בעובדות וקפיצה למסקנות והשמצות. מי שפצח במסע השמצה לא מבוסס טוען כעת למסע השמצה נגדו. אלא שפעילים בחברה האזרחית דורשים ממנו דבר פשוט: נתפסת בהתבטאויות כוזבות חוזרות ונשנות, באופן לא אחראי שמפליל אדם מת, מבקש לנקות את השוטרים בשטח, ומתסיס את האווירה הרגישה בארץ, קח אחריות ותתפטר. זו לא השמצה, אלא תביעת משר בממשלה לקחת אחריות על אירוע שמקפל בתוכו הפרות רבות של זכויות האדם, של ההליך התקין ושל השיח הראוי.

תגיות:

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.