צפו: ח"כ מיקי זוהר כושל בהתבטאויות המעבירות מסר של האשמת החיים בעוני במצבם, בניגוד לעובדה שמרבית החיים בעוני הם אנשים עובדים ›

ביום שלישי ה-21/2, ביוזמת ח"כים והפורום למאבק בעוני ציינה הכנסת את יום המאבק בעוני, אליו הגיעו מעל 400 א.נשים מכל רחבי. במסגרת היום התקיימו 14 דיונים רלוונטיים בוועדות הכנסת השונות וכנס מרכזי בנושא ״הזכות לקיום בכבוד״ – בהשתתפות שר הרווחה חיים כץ. בדיון בוועדה לצדק חלוקתי, יו״ר הוועדה – ח״כ מיקי זוהר, התבטא בצורה פוגענית ותקף את הארגונים, את הפעילות/ים, וחמור מכל את האנשים החיים בעוני. בתגובה נטשו רוב הנוכחים במקום את הוועדה במחאה.

הדבר הכי חמור מבחינתנו שאמר הח״כ הוא ש״הוועדה תעזור למי שהקדוש ברוך הוא החליט שלא יוכל לעזור לעצמו״. במילים אלו והתבטאויות נוספות העביר ח"כ זוהר מסר שאנשים החיים בעוני אשמים במצבם. אבל העובדות מדברות בעד עצמן ורוב האנשים החיים בעוני במדינת ישראל הם אנשים עובדים! הבעיה האמיתית היא המדינה שכשלה בתפקידה להפוך את התעסוקה לכלי שמחלץ מעוני. התרומה של התעסוקה נותרת חלקית ביותר מהבחינה הזו.

הגדיל לעשות ח״כ זוהר ואמר, בהתייחסו לארגונים החברתיים ולארגוני הסיוע, ש״צריך להעלים את הארגונים האלה מהנוף״. גם כאן הוא לא נתן לעובדות לבלבל אותו – ריבוי הארגונים והעמותות הוא פועל יוצא של הפקרת האנשים המוחלשים ביותר על-ידי המדינה. למשל, רק לפני חודשיים שר הרווחה השיק פיילוט של מתן סיוע בסלי מזון אך לפני כן – המדינה סיפקה 0 מענים ל-1.8 מיליון אנשים החיים בעוני. כך, באין פתרונות מצד המדינה – קמו ארגונים ועמותות כמו "לתת". מידי יום נכנסים אלינו אנשים למרכז הזכויות בחדרה כדי לבקש סיוע ברכישת מזון ומסבירים בבושה שאין להם כסף לאוכל להם ולמשפחתם! הניסיון של זוהר לצייר את הארגונים ככאלה שרק רוצים לעשות ״ביזנס״ הוא שפל המדרגה שמעיד על פשיטת הרגל המוסרית של ממשלת ישראל, בתחום הרווחה.

זוהר טען בשחצנות שהוא יודע מה זה לחיות בעוני וכיום הוא ״מרוויח הרבה מאוד כסף״. בנקודה התחתונה מחקרים מראים שמעט מאוד אנשים מצליחים להיחלץ מעוני בכוחות עצמם. בינתיים, אנו נמשיך לדרוש מהממשלה לבצע את תפקידה ולהפסיק להסיט את הדיון לכל נושא אחר, ורק לא לדבר על המציאות העגומה.

 

***

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.