עמונה מול אום אל חיראן: כל העובדות ›

רבנים למען זכויות האדם על התקריות באום אל חיראן:  ממשלת ישראל ניסתה הבוקר למחוק כפר בדואי לשם הקמת יישוב יהודי והביאה לתוצאה אסונית לערבים ויהודים שפרטיה טרם התבררו. רבנים למען זכויות האדם כואבים את ההרג, מאחלים החלמה מהירה לפצועים בתקרית, וקוראים לועדת חקירה על כל ההתנהלות סביב הכפר. אנו מקווים למאבק בלתי אלים ונחוש כנגד העוול לאום אל חיראן, וקוראים לממשלה להגיע לפיתרון הגון שיוויוני וצודק בהקדם.

הכפר הבדואי אום אל חיראן מול עמונה: עובדות

  • היישוב הוקם על קרקע פרטית של אחרים?

עמונה, כן, הוקם על אדמות פרטיות של פלסטינים; אום אל חיראן לא, הוקם על אדמות מדינה.

  • היישוב הוקם בהסכמת ממשלת ישראל?

עמונה לא, הוקם בניגוד לחוק ותחילתו במשאית עם קראוונים ששועטת דרך מחסום צה"לי; מאידך תושבי אום אל חיראן הועברו מאדמותיהם הפרטיות למיקומם הנוכחי בהוראת מושל הנגב בשנות ה-50, אך מעמדם לא הוסדר מעולם. תושבי אום אל חיראן לא בחרו לשבת היכן שהם יושבים כיום ומוכנים לשוב לאדמתם המקורית.

  • הממשלה מנסה להסדיר את היישוב בכל מחיר?

עמונה, כן, כולל באמצעות כיפוף החוק; אום אל חיראן, הצעות פשרה של התושבים נדחו שוב ושוב. התושבים היו מוכנים ליישוב משותף יחד עם גרעין ההתיישבות היהודית שתוכנן לרשת את הקרקע של אום אל חיראן; אך הממשלה דחתה הצעה זו.

  • האם הוצע לתושבי היישוב פיתרון חלופי סביר?

עמונה, הוצעו לתושבים פיצויים נדיבים ביותר ומיקום חלופי ששומר על היישוב כיישוב נפרד; אום אל חיראן, הוצע לתושבים להיות חלק מיישוב עירוני בשם חורה שם לא יוכלו לעסוק בחקלאות עוד וישנו גם חשש בשל מתיחות בין חמולות. תושבי אום אל חיראן היו מוכנים לעוד חלופות רק לא לעבור לחורה בשל הסכנות לקהילתם.

  • בג"צ הורה לפנות את היישוב?

עמונה, כן; אום אל חיראן, לא – בניגוד למיתוס בג"צ לא פסק שיש להרוס את הכפר הבדואי, הוא פשוט סירב לחייב את המדינה להימנע מהריסה. בג"צ החזיר למעשה את ההחלטה למדינה עם המלצה להגיע לפיתרון מוסכם מול התושבים

בכל זאת ביקש רוה"מ נתניהו לקשור בין ההריסות של עמונה שלא קרו להריסות במגזר הערבי, כיביכול כאכיפה שיוויונית.

עוד פער מפלה בהשוואה בין אום אל חיראן לעמונה – להמשך הסדרה:

  • הובטחו מגורים זמניים למשפחות עד לבניית בתים חדשים לאחר הפינוי?

עמונה, לפי פרסום באתר "וואלה" [18.12.166] הובטח לתושבים מגורים זמניים במבנים יבילים ואף מימון שהות בחדרי אירוח; אום אל חיראן, לתושבים הוצעו מגרשים לא מפותחים, אך חלק מהבתים כבר מהרסו והתושבים גרים באוהלים או אצל בני משפחה.

אומרים לא לאיפה ואיפה!

התמונה, מתוך הפינוי באום אל חיראן באדיבות אקטיבסטילס.

רבנים למען זכויות האדם תומכים במימוש זכויות האדם של האזרחים הבדואים בנגב

***

***

תגיות: ,

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.