מקור – צילום מסך, יוטיוב, מבט לחדשות, ערוץ 1.
האם זה היה באמת הכרחי שממשלת ישראל תורה על הריסת בתי ערבים, בעיקר בתים של אזרחים ישראלים כפי שקרה בשבוע שעבר בקלנסווה? מדוע לגרום לסבל חסר הגיון זה בכלל, והפעם נגד אזרחי המדינה שכל רצונם הוא לחיות בשלום ובצורה חופשית על אדמתם? האם זה הדבר הנכון לעשותו מבחינה מוסרית, טקטית או אסטרטגית? מדוע להרוס בתים אלה כאשר אין תוכניות מתאר באותם מקומות ולבעלי הקרקעות אין תוכניות חלופיות או אפשרויות אחרות לבנות את ביתם ולחיות ביושר ובכבוד. הרב רון קרוניש מנסה לענות על שאלות כבדות משקל אלו.
צפו: ההריסות בקלנסווה בערוץ 1
ההריסות בקלנסווה לא מוסריות ולא צודקות
אין זה הגיוני כלל ועיקר. הפעולה הזו של השלטונות היא לא מוסרית ולא צודקת. כמו כן, כל מה שהיא יוצרת זה שנאה מיותרת וניכור מצד מאות אלפי האזרחים הערבים הפלסטינים של ישראל, שחלקם באוכלוסיה מגיע לכ-20%, ביחס לממשלה והמדיניות האנטי-ערבית הגזענית הנמשכת שלה.
מאמר המערכת בעיתון "הארץ" ביום שישי ה-13 בינואר, גינה את פעולה זו של התססה מצד הממשלה נגד האזרחים הערבים בישראל. כותב המאמר הסביר שראש הממשלה והשר לביטחון פנים "מבינים היטב, כי פעולות אלו לא יפתרו את הבעיה אלא רק יחמירו אותה." עורכי הארץ ציינו בנוסף לכך כי:
"בישובים הערביים, כולל הדרוזים, יש יותר מ-50 אלף בתים שנבנו ללא היתר. יישום החוק באופן 'עיוור', משמעותו מחיקת שכונות שלמות והשארת חצי מיליון איש ללא קורת גג".
האם הממשלה תהרוס בתים של יהודים בזדון באותה צורה שהיא הורסת בתים של ערבים? כמובן שלא! זה ברור כאשר אנחנו רואים שלוקח חודשים רבים ואפילו שנים להרוס מספר בתים של יהודים בהתנחלות בלתי חוקית בשטחים (למעשה "מאחזים"), למרות שהממשלה התחייבה לעשות זאת לפני הרבה זמן. שלא לדבר על כל אותם מאחזים בלתי חוקיים, שהבתים שלהם לא היו צריכים להיבנות מלכתחילה. יתרה מזו, לבעלי הבתים בקלנסווה לא הוצע פיצוי כלשהו כפי שמוצע לתושבי עמונה. אף אחד לא חשב אפילו על פתרון חלופי פשוט עבורם.
צפו: ההריסות בקלנסווה באתר YNET
להעמיק את חוסר האמון של האזרחים הערבים פלסטינים בממשלה
היכן ההגינות בכל זה? האם יכול מי ממנהיגי המדינה שאישרו הריסות אלו לטעון שזה מעשה מוסרי? או, האם זה בכלל משנה למישהו שהפעולה הזו לא מוסרית? רק אינטרסים פוליטיים פנימיים נלקחים בחשבון. האם הם יכולים לעשות את כל העולה ברוחם, רק על מנת לשמור על שלמות הקואליציה? אפילו פעולות שהן לחלוטין לא מוסריות ומזיקות, המובילות להפגנות המוניות ומעמיקות את חוסר האמון של האזרחים הערבים פלסטינים של ישראל בממשלה.
השבוע אנחנו מתחילים לקרוא את ספר 'שמות' בבתי הכנסת שלנו כחלק מהמחזור השנתי של קריאה בתורה. בספר זה, אנחנו נזכרים שוב ושוב בסיפור יציאת מצרים והציווי לזכור כיצד עלינו להתייחס ל"גרים", המיעוט החי בקרבנו וכי עלינו להתייחס אליו בהגינות. הסיבה היא "כי גרים הייתם בארץ מצרים[!]" אנחנו סבלו השפלות ואפליה לאורך ההיסטוריה שלנו כעם היהודי. על כן עלינו לדעת יותר מֵעַמִּים אחרים ואסור לנו להתנכר לגרים, כאשר אנחנו בעמדת הכוח, במדינה שלנו.
האזרחים הערבים של המדינה (כמו תושבי מזרח ירושלים והפלסטינים החיים בשטח C) עומדים בפני בעיה אמיתית שאינה זוכה להתייחסות כלשהי. הם בונים בתים ללא רישיונות בנייה, מפני שאין להם ברירה; מפני שהאזורים שבהם הם חיים לא מטופלים על ידי רשויות התכנון. קלנסווה היא עיר גדולה במרכזה של ישראל שנכללת באזור שעובר עתה תהליך של בניית תוכנית מתאר חדשה. למעשה, הבתים שנהרסו בשבוע שעבר נבנו באזור שמיועד בתוכנית החדשה להפוך לאזור של התרחבות ופיתוח. אולם עובדות אלו לא הפריעו לשלטונות כאשר חיפשו שעיר לעזאזל וניסיון להציג אכיפה שוויונית כביכול.
הגיע הזמן שממשלת ישראל תפסיק לחלוטין את המדיניות הנוראית הזו של הריסת בתים. ברור שדרוש תכנון דחוף ואפקטיבי כדי שערביי ישראל יוכלו לבנות את בתיהם באזורי מגוריהם בצורה מסודרת ומאורגנת. במקום לגרום לסחבת בתוכניות המתאר בקהילות אלה, הגיע הזמן שתוכניות אלה יושלמו ויהפכו לשימושיות עבור התושבים הזקוקים לממש את אחת מזכויות האדם הבסיסיות ביותר שישנן: לגור בבית משלהם.
פעולה בכיוון זה צריכה להתבצע במהירות ובצורה מקיפה. אין צורך להמשיך בענישות ובהריסות. מה שצריך זה פעולה מוסרית וצודקת למען המיעוטים במדינה שלנו. אנחנו חייבים זאת לעצמנו שהרי אנחנו היינו גרים בארץ מצרים.
הרב רון קרוניש