פרשת השבוע "ויגש": מחילה היא הדרך לאיחוד משפחות ›

By Adi Nes, Israeli, born 1966 中文: 阿迪‧内斯,以色列,生於1996年 עברית: עדי נס, ישראלי, נולד בשנת 1966 (Adi Nes 中文: 阿迪‧内斯) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
"יוסף לובש חולצת פסים", תצלום של הצלם הישראלי עדי נס – CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

בפרשת "ויגש" הרבה נועה מזור רואה בסיפור יוסף דרך לאיחוד המשפחה. הרבה מזור שואלת מהי החשיבות של המשפחה בימינו, בזמן שמדינת ישראל מונעת איחוד משפחות? כיצד נוכל ללמוד ממעשי יוסף, בכדי לתקן את המדינה היהודית?

יוסף חושף את זהותו לאחיו. גוסטב דורה

החיבור של יוסף לאחיו

פרשת "ויגש" נפתחת בהזדהותו של יוסף מול אחיו. הוא אינו יכול לשאת את כובד המעמסה וההסתרה, ומפסיק לייסר את אחיו. הוא אינו "סתם" דורש מהם להשאיר את בנימין, או מחפש בכליהם, כל אלה היו אמצעים על מנת לדלות עוד פרטים על מצב המשפחה, להיות עוד קצת בחברתם, ולגרום לכך שאביו, יעקב, יגיע למצרים.

סיפור פרידתם של האחים מיוסף הוא סיפור מורכב וקשה מבחינה משפחתית פנימית. האחים היו מוכנים להרוג את יוסף, ובזכות התערבותו של ראובן מחליטים למכור אותו ולא להרוג אותו. אבל בשלב זה של הסיפור יוסף אינו נוטר טינה לאחיו. הוא כבר אינו כועס. הוא רואה את עבודתו של האל בפירוד, ואת הסיבה שבגללה הגיע למקומות אליהם הגיע. הוא מייחס חשיבות לתוצאה ופחות לתהליך.

היכולת שיוסף מפגין, של למחול על העבר ולרצות לחזור להיות בקשר עם משפחתו המסוכסכת איתו היא יכולת מורכבת, הדורשת ראייה רחבה יותר מאשר התמקדות במעשה הפגיעה האישי. יכולת זו קשורה לחשיבותה של משפחה, מורכבת ככל שתהיה, בחייו של אדם. המשפחה, על פי רוב, היא העוגן המרכזי בחיי כל אדם – האנשים שמכירים אותך בצורה העמוקה ביותר, המכירים את כל צדדי אישיותך, חוויות רבות שהשפיעו על התנהלות החיים – אותם האנשים הם חלק מרכיבי ההשפעה.

משפחה בישראל

אם משפחה היא מרכיב כה חשוב בחיי רובנו, כיצד מתאפשר במדינת ישראל המצב שבו מונעים ממשפחות להתאחד, ובפועל גורמים לפירוד בין בני משפחה? האם לא ברור כי בריאות המשפחה, חיבור בין א.נשים שיצרו תא משפחתי, שמירת החיבור בין הורים וילדיהם, הם מרכיבים משמעותיים בבריאותו הנפשית של כל אדם, ובתוך מצב מסובך ומסוכסך כמו שאנו חיים בו, אף יותר?

משפחה מעניקה תמיכה, מרגוע, הכלה וקבלה. יכולת התאווררות משאר אירועי היום. מניעה ופגיעה במשפחה הם אמצעים הפוגעים בזכויות הבסיסיות של כל אחד ואחת מאיתנו, ויכולים לפגוע בראייתנו את החיים ואת המציאות.

אם יש מסר קטן שאפשר ללמוד מפרשת "ויגש" היא על חשיבותה של המשפחה, על כוחה, ועל הרצון האנושי העמוק בשמירה על אחדותה וחיבורה. האם אנו, כמדינה יהודית, לא יכולים לראות זאת, ולאפשר זאת?!

שבת שלום,

הרבה נועה מזור

 

הרבה נועה מזור, היא המנהלת של המחלקה הבין דתית של רבנים למען זכויות האדם

 

אודות הרבה נועה מזור

הרבה נועה מזור היא מנהלת המחלקה הבין-דתית של רבנים למען זכויות האדם