מקור התמונה: צילום מסך – יוטיוב
פנינו למנכ"ל רשות המיסים, משום שהפרסומת האחרונה של רשות המיסים מטעה לחשוב שמדובר שמענק עבודה מקביל להעלאה בשכר, על אף שלא נכללים במענק זה התנאים הנלווים הכרוכים בהלאת שכר.
רבנים למען זכויות האדם פנו ביום א' ה-25.12.16, למנכ"ל רשות המיסים מר משה אשר, בבקשה לשינוי פרסומת של הרשות והוספת הבהרה על מנת למנוע הטעיית הציבור. הפרסומת שעוסקת במענק עבודה עשויה להטעות את הקהל לחשוב שהמענק מקביל להעלאה דומה בשכר והיא אף עלולה להביא עובדים לוותר על דרישה להעלאת שכרם מול מנהליהם; זאת על אף שלמענק לא נלווים התנאים הסוציאליים הנגזרים מהעלאת שכר, אך משמעות זו לא מובנת לכל. בפרסומת זו גלומים עוד הטעיות בעייתיות שפורטו במכתב.
- צפו בפרסומת המטעה:
- 28.12 המכתב הגיע ליעדו אך הפרסומת עדיין ברשת
@RHRIS @Israelgov @idit_lev נקווה לטיפול ומענה מהיר ויעיל ? pic.twitter.com/6XUv3qEmQv
— Ateret Horowitz (@Ateret_H) December 28, 2016
לכבוד:
מנכ"ל רשות המיסים
מר משה אשרהנידון: הפרסומת למענק עבודה / מס הכנסה שלילי
עמותת "שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם" פועלת רבות יחד עם אנשים החיים בעוני למיצוי זכויותיהם ולשינוי מדיניות לקידום זכויות. בין השאר אנחנו מפעילים מרכז למיצוי זכויות בחדרה שבו פועלים אנשי מקצוע ומתנדבים על-מנת לספק מידע, ייעוץ וליווי למימוש זכויות וזכאויות חברתיות. אנחנו עוסקים בנושאים רבים ומגוונים כגון רווחה, חינוך, בריאות, ביטוח לאומי, תעסוקה, סיוע משפטי, דיור, הוצאה לפועל ועוד. מתוך עבודת מרכז הזכויות אנחנו מזהים נושאים, שאותם אנחנו מנסים לשנות באמצעות חקיקה או בהתנהלות של משרדי הממשלה.כמדי שנה בחודש דצמבר, רשות המיסים מעלה את הפרסומת למענק עבודה. אנחנו מברכים על כך שרשות ממשלתית משקיעה רבות בהנגשת המידע לזכאים. הדבר דרוש במיוחד לאור אי מיצוי הזכות, תופעה אשר אנו נחשפים אליה ברמה היומיומית. יחד עם זאת, בפרסומת אותה בחרה רשות המיסים לשדר יש הטעייה של הציבור. בפרסומת, מענק העבודה מוצג כתוספת למשכורת ועל כן ככזאת ש"פוטרת" את העובד/ת מלבקש מהמעסיק/ה העלאה בשכר. אולם, מס ההכנסה השלילי/מענק העבודה אינו מקביל לתוספת בשכר – הוא אינו מזכה את מקבל/ת המענק בזכויות הסוציאליות שהשכר מעניק, ולא כל אדם זכאי לו בכל שנות עבודתו. לא זו אף זו, אדם שמקבל מס הכנסה שלילי/מענק עבודה לא יהנה מהסכומים הללו ביום שלא יהיו לו ילדים מתחת לגיל 18 אם הוא עדיין לא הגיע לגיל 55. כמו כן, כשעובד/ת יפרוש לפנסיה הסכומים הללו לא יהיו חלק מהפנסיה שלו, וכך גם אם חלילה יצטרך לתבוע אבדן כושר עבודה.
לאור האמור לעיל, מן הראוי לפעול מידית לשינוי הפרסומת, ולהוסיף הבהרה כי המענק לא מזכה בתנאים סוציאליים כפי שהיה מזכה העלאה בשכר, וכן כי המענק לא נועד לפטור את המעסיקים מתשלום שכר ראוי לעובדים, אלא כזכות שהמדינה נותנת לעובדים. באופן זה תמנע הטעייתם של האנשים המרוויחים משכורות נמוכות, דבר שעלול לגורם להם לאבדן זכויות סוציאליות, וחמור מכך – באופן יזום על ידי הממשלה.בברכה,
הרב עדית לב
עו"ד בקי כהן קשת
שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם