התמונה מתוך ההפגנה, שנערכה בחודש אוגוסט האחרון, "עני ואתה משנים את התקציב," מול דיוני התקציב במשרדי הממשלה.
הפורום למאבק בעוני מראה שדווקא בדבר הבסיסי ביותר בהמלצות אלאלוף בחרה הממשלה לא לעסוק: תוכנית אסטרטגית למאבק בעוני. אסופה של קווי מדיניות חיוביים ולא מתואמים איננה מספיקה, דרושה הסתכלות כוללת.
שנתיים וחצי אחרי הגשת דו"ח וועדת אלאלוף לשר הרווחה מאיר כהן, ההמלצה הראשונה והחשובה ביותר בדו"ח לא אומצה:
"צמצום העוני מחייב הסתכלות והתמודדות רב-מימדית ובין-משרדית. יש צורך בתכנית אינטגרטיבית וכוללת". אין היום תוכנית כזו. אין הסתכלות רב מימדית ובין משרדית על כל התוכניות והפעולות שנעשות במשרדי הממשלה השונים לצמצום העוני.
עוד טוען הפורום למאבק בעוני כי אין עדיין מסגרת תקציב מובטחת למאבק בעוני לפחות לחמש שנים קדימה, כפי שדרשה הוועדה למלחמה בעוני בראשות אלי אלאלוף. עם זאת, אין ספק שמשרדי הממשלה השונים עושים כיום יותר פעילויות בהקשר של עוני, אך עדיין לא הגענו לשלב שבו הוגדר יעד לצמצום עוני, תוכנית להשגת היעד והתקציב הראוי לטובת הנושא.
הפורום למאבק בעוני דורש לאורך שנים כי המדינה תגדיר יעד למאבק בעוני, תתכנן תוכנית להשגת יעד יחד עם האנשים החיים בעוני ותקציב את המשאבים הראויים לנושא.
קבוצות הפעילים החברות בפורום למאבק בעוני פרושות ברחבי הארץ והן לא חשות את ההקלה שאמורה הייתה לבוא כתוצאה מהשימוש בתקציבי הענק שטוען האוצר שהוא כבר הוציא לטובת המלחמה בעוני.
חשוב גם לציין שגם ההמלצות שהפורום בחר להדגיש לא יושמו:
- העלאת הדיסריגרד בהבטחת הכנסה ל85% מקו העוני והעלאת סכום הקצבה ל67% מקו העוני.
- תקצוב חינוך דיפרנציאלי.
- הגדלת מלאי הדיור הציבורי – היעד האסטרטגי הוא שדיור ציבורי יהיה 5% מכלל מלאי הדיור במשק – כל שנה לקנות 700 עד 1000 דירות. היעד הזה בכלל לא על השולחן. היעד כרגע הוא צמצום הרשימה. הדבר המהותי ביותר הוא הגדלת האוכלוסיה הזכאית – זה לא קרה.
- הקטנת השתתפות בתשלומי בריאות למיעוטי הכנסה לא בוצעו.
- הוספת 150 תקנים: ההמלצה הייתה שכל עו"ס יטפל ב-50 עד 60 משפחות, לצורך יישום ההמלצה יש צורך בתוספת של 1,000-2,000 תקנים.
אלו ההמלצות שהחיים בעוני בחרו וחשים שמשמעויות לסיוע להם.
לקריאה נוספת:
- המדינה השקיעה במלחמה בעוני רק רבע מהסכום שהבטיחה, עיתון "הארץ", לי ירון, 22.11.2016