האם השלום עדיין אפשרי? ›

Rabbi Kronish and Mayor Jaber at St Joseph’s University October 26 2016

הרב רון קרוניש חוזר ממסע מוצלח בארה"ב לקידום דיאלוג בין-דתי, יהודי-ערבי. הוא מעודד מהצהרה של הנשיא טראמפ לקדם שלום באיזורינו. ובתוך כך, הוא מציג את השקפת עולמו הפרטית* בנוגע לקידום השלום בין ישראלים ופלסטינים באמצעות הבנה, כבוד הדדיים, חינוך ואקטיביזם. 

CC0 Public Domain

הנשיא הנבחר טראמפ. מקור: CC0 Public Domain

טראמפ לשלום

התעוררתי ושמעתי את החדשות המרעישות שהנשיא-הנבחר דונלד טראמפ רוצה את "העסקה האולטימטיבית" ולמלא תפקיד מרכזי בהשגת שלום בין ישראל לפלסטינים! מי היה יכול לדמיין הצהרה כזו רק לפני שבוע? לעתים יוזמות שלום מגיעות ממקורות בלתי צפויים לחלוטין.

לדוגמא, מי חשב שמנחם בגין יהיה זה שיחתום על הסכם שלום עם מצרים? או יצחק רבין ישיג את הסכמי אוסלו עם המנהיגות הפלסטינית של אותם הימים (עם הארכי-טרוריסט יאסר ערפאת)? או אריאל שרון ייסוג מרצועת עזה? או שריצ'רד ניקסון ייסע לסין? הפתעות יכולות להתרחש. יש אנשים דתיים שיקראו להן "נסים".

מעורבות בדיאלוג בין-דתי וחינוך לדו-קיום ערבי-יהודי בישראל

לאחרונה ביליתי 10 ימים בהרצאות בפני קהלים יהודים, נוצרים ובין-דתיים בחוף המזרחי של ארה"ב יחד עם עמית ערבי ישראלי, עיסא ג'אבר, ראש המועצה של אבו גוש, השוכנת ממערבה של ירושלים. חלקנו עם המאזינים את הסיפורים האישיים שלנו בכל הקשור למעורבות בדיאלוג בין-דתי וחינוך לדו-קיום ערבי-יהודי בישראל במהלך 25 השנים האחרונות. דיברנו בפני קהלים של יהודים אמריקאים, נוצרים ומוסלמים, בכנסיות, בתי כנסת ומסגדים וכן באוניברסיטאות וסמינרים. בכל מקום שהלכנו, התקבלנו בחמימות והמסר שלנו זכה לתשואות והערכה.

מה היה המסר? ומדוע הוא התקבל בברכה על ידי כל כך הרבה אנשים בארה"ב?

המסר שלנו היה פשוט אמנם, אך עדיין בלתי צפוי. קהלים באמריקה (וכן בישראל) רגילים כל כך לשמוע השקפות עולם מנוגדות ודעות קיצוניות בכל הקשור לסכסוך הישראלי-פלסטיני בתחנות הטלוויזיה שלהם, מעל גבי העיתונים שלהם ובאינטרנט. בניגוד לכך, אנחנו אמרנו, שוב ושוב, שדו קיום בשלום בין ישראלים יהודים וערבים פלסטינים (מוסלמים או נוצרים) הוא לא רק דבר נחוץ אלא גם אפשרי! אנו מאמינים שזה בודאי המקרה לגבי ערבים פלסטינים שהם אזרחיה של מדינת ישראל, שהם גם קבוצת המיעוט הגדולה ביותר בארצנו (21%), וישראלים יהודים, שהם הרוב בארץ (75% מאזרחי ישראל הם יהודים).

מצגת זאת דורשת JavaScript.

"דו קיום" אינו מספיק

אנחנו חיפשנו – באמצעות הרבה תוכניות חינוכיות שונות ומגוונות לקידום דיאלוג שערכנו ב-25 השנים האחרונות – לעבור מדו-קיום, שהוא בעיני מונח נייטרלי ואינו מספק דיו, להבנה הדדית, כבוד הדדי ושיתוף פעולה בונה, לטובת הקהילות היהודיות והערביות, לכל אורכה ורוחבה של ישראל למען שיפורה של החברה הישראלית בכללותה. אנחנו ממשיכים לעשות זאת השנה באמצעות הבאתם של "צוותי אברהם" המורכבים ממנהיגי דת יהודים, מוסלמים ונוצרים לערים יהודיות וערביות בכל רחבי ישראל, ובאותה עת אנו מתכננים להגדיל את מספרם של הצוותים ולהגיע ליהודים וערבים בכל רחבי ישראל בשנים הבאות.

כמו כן, הבעתי שוב ושוב את ההשקפה האופטימית שלי (החריגה בימים אלה) שיום אחד ישרור שלום באזורנו. השומעים בדרך כלל מופתעים לשמוע זאת, מפני שהם שומעים אמונה/הערכה כזו בפעם הראשונה מזה זמן רב. לאחרונה, עיתונאי אחד שראיין אותי לפני אחת התוכניות שלנו, שאל אותי: "האם אתה חושב שיהיה שלום בתקופת חייך?" וכאשר השבתי לו "כן!", הוא אמר: "עד איזה גיל אתה מתכוון לחיות?".

כן. אני עדיין מאמין באפשרות של שלום בין ישראל לעם הפלסטיני. אני חושב שהחלופה של שלום טובה יותר מהסטאטוס קוו של מלחמות נמשכות, אלימות ואלימות שמנגד, ואני חושב שהעמים משני הצדדים (העם היהודי והעם הפלסטיני) יבינו את זה בסופו של דבר וילחצו על המנהיגים שלהם לסיים את מעגל האלימות ולחתור להשגת שלום. וכפי שעמיתי, מר ג'אבר הצהיר בדיאלוגים הפומביים שלנו: "אנו צריכים מנהיגים אמיצים לעשיית שלום".

ובנתיים, מה אנו עושים? ובכן, אנחנו לא יושבים בְּטֵלִים ומחכים. להיפך, אנחנו עושים את כל מה שביכולתנו לקדם הבנה וכבוד הדדיים באמצעות דיאלוג, חינוך ואקטיביזם. אנו מאמינים ש"כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם שלם". על כן אנחנו נחושים, מרימים קול, מגינים על זכויות אדם של יהודים ופלסטינים, נלחמים בשנאה וגזענות, ומחנכים את העמים שלנו לקראת עתיד טוב יותר.

 הרב רון קרוניש.

 

* *  רבנים למען זכויות האדם לא נוקטים עמדה כארגון לגבי פיתרון פוליטי שראוי ליישם באיזור אם בכלל, והדעה של הרב רון קרוניש נכתבה על דעת עצמו.

אודות הרב רון קרוניש

הרב קרוניש עכשיו בגמלאות. הוא מרצה עצמאי, מורה, בלוגר, יועץ - "פסיליטטור" ו"בונה שלום" ומחברו של הספר "תהליך השלום"; דיאלוג בין-דתי, המבט מירושלים (ספרי המילטון ביום, 2017)