בעקבות פניית "חופש המידע" של רבנים למען זכויות האדם למשטרה, ובהמשך לטיפול שלנו במשפחה שנאבקה לקבל חזרה דמי ערבות עבור בנה שנעצר, צף הסיפור הזה בעיתון "הארץ":
- תגובת רבנים למען זכויות האדם לפרשה:
אסור שהקושי לקבל חזרה דמי ערבות יהפוך למקור הכנסה למדינה על חשבונם החשודים בפלילים, שרבים מהם חיים בעוני. הפער האדיר בין הפקדות הערבות ובין מה שהמשטרה החזירה לאזרחים, מעורר שאלות כבדות. מאוד לא סביר שאחוזים כה ניכרים של משלמי הערבות – לעיתים כ-60% בשנה – הפרו את תנאי השחרור שלהם. לכן על המשטרה מוטלת החובה להסביר את הפער הזה, שמותיר סכומים אדירים בידי המשטרה וגורע אותם ממי שנחשדו בפלילים. בכך, האנשים הללו נענשים במעין "קנס", בלי קשר לאשמתם או אי אשמתם ובלי קשר להחלטות מערכת המשפט.
מניסיונו במרכז הזכויות אנו יודעים כי הפרוצדורה להשבת ערבות הינה לא ברורה ולא נגישה באופן קיצוני. צוות מרכז הזכויות עבד על מקרה אחד במשך חודשים רבים כדי לנסות להבין איך אמורה משפחה לנער שהסתבך בקטטה ועמד בתנאי הערבות, לקבל חזרה את כספי הערבות. הדבר הצריך שעות עבודה רבות מאוד, ונפתר רק לאחר פנייה ללשכת מפכ"ל המשטרה. עבור משפחה של עולים מאתיופיה החיה בעוני, היה הסכום הכספי קריטי, והקושי מול הבירוקרטיה המשטרתית היה מכשול בלתי עביר. עולה החשד כי הסבך הבירוקרטי הזה הביא רבים להתייאש ולוותר על כספם.
רבים מהחשודים בפלילים הם אנשים החיים בעוני, עם השכלה נמוכה, לעיתים הם עולים חדשים או בני המיעוט הערבי המתקשים בעברית, וודאי שאין להם הכרות טובה עם מערכות ממסדיות. לכן הסבך הבירוקרטי הזה מקשה עליהם במיוחד. על כך נאמר במקורותינו, בהמשלה: וְלִפְנֵי עִוֵּר לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל (ויקרא יט, יד).
בתמונה למעלה: למצולמים אין קשר לנאמר בידיעה. מפקדת מחוז המרכז ותחנת רמלה של משטרת ישראל. מקור: By Oddity Ina Pardo (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
*
*