אתמול בלילה [1.8] הצביעה ועדת הרפורמות של הכנסת על ההסתייגויות להצעת חוק להקמת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. אחת אחרי השנייה דחתה הקואליציה את ההסתייגויות החברתיות והסביבתיות שהוגשו לחוק. הסתיגויות שחלקם הגדול לא כרוך בתקציב מיוחד, סתם דאגה לקשישים ולמוחלשים או לשיתוף הציבור החי בשכונות בהם יתרחש פינוי בינוי.
במשך כמעט שנה שמעה הועדה נציגי ציבור, מומחים, אנשי אקדמיה ופעילים חברתיים; הוועדה אף סיירה במתחמים רבים המיועדים להתחדשות עירונית ויושב הראש ח״כ אלי כהן הצהיר תחת כל עץ רענן כמה שהם דואגים לתושבי ה״שכונות״. כעת מסתבר שזו הייתה הצגה אחת גדולה.
רק בשבוע שעבר הבטיח אלי כהן בועדת הרווחה על מאות מליונים למנהלות עירונית, שייסיעו לתושבים לעמוד על זכויותיהם מול היזמים והרשויות בתוך ההליכים הסבוכים. אין מליונים וגם אין הגדרה בחוק לסמכויות המנהלות. ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש לממשלה הבטיח שבהמשך ידאגו לחקיקה שתדאג גם לשכבות החלשות יותר. למה אח"כ? למה בזמן שדואגים לאינטרסים של היזמים, הקבלנים ומשרדי הממשלה אי אפשר לדאוג גם לאנשים שחיים בעוני ואיתרע מזלם והם בעלי דירה? להם ידאגו אח"כ, בינתיים מעבירים חוק שיכול היה להיות הזדמנות לצדק חברתי, והקואליציה מוותרת על כל ההיבטים החברתיים בו.
היום [2.8] יסיימו להצביע על החוק הזה וההזדמנות החברתית תאבד. לא מדובר על שיכון עולים במעברות לאחר מלחמת העצמאות. לא מדובר על בניית ערי פריפריה לעולי המזרח. מדובר בפרויקט בישראל של 2016. מאות עדויות הושמעו לועדה, ההיסטוריה ידועה והכל נעלם במחי נזיד עדשים קואליציוני.
ובכל זאת נימה אופטימית: אי אפשר לעבוד על כולם כל הזמן. עדיין הכוח בידי התושבים. לאחר שכונה או שתיים שתהרס מהחוק השמועה תחלחל וביתר המקומות התושבים לא יחתמו על החוזים. ההתחדשות פשוט לא תתקיים.
חבל שאלו הן הבשורות הטובות היחידות מחוק שיכל לעשות שינוי אמיתי ולהביא את ישראל למקום קצת יותר גבוה בדירוג -oecd בפערים חברתיים.
עדכון: החוק הנוגע להתחדשות עירונית עבר בוועדת הרפורמות [הכנה לקריאה שנייה ושלישית]; ויעבור למליאה היום [2.8] או מחר [3.8].
רבנים למען זכויות האדם: בעצם רוב ההסתייגויות שנדחו במסגרת הדיונים על חוק הרשות להתחדשות עירונית היו הסתייגויות עם היבטים חברתיים או סביבתיים. הדבר מלמד על רוח הוועדה. עם זאת יו"ר הוועדה אלי כהן, הבטיח שהיבטים חברתיים רבים, הנוגעים לאוכלוסיות המוחלשות ולנכים, יכוסו בחוק "דייר סרבן" הקשור גם הוא לתהליכי התחדשות עירונית. אנו נבחן האם אכן הזכויות החברתיות הללו יעוגנו בחוק. זה חשוב בפרט על מנת למנוע דחיקה של אוכלוסיות מוחלשות לאזורים עניים יותר בשל חוסר יכולת לעמוד בעלייה בעלויות האחזקה לאחר ההתחדשות.
בכל זאת, לאורך הדיונים על הצעת החוק ובעקבות פעילות מסורה של ארגונים ובראשם רבנים למען זכויות האדם ופורום דיור ציבורי, ומחוייבות של ח"כים חברתיים, חל שיפור משמעותי בנוסח החוק; החוק נא לכיוון יותר חברתי ובפרט בכל הנוגע לשמירה על זכויות דיירי הדיור הציבורי (אם כי לא בשמירה על זכויות המקבלים סיוע בשכר דירה).
התבטאויות והתרחשויות מעניינות מהדיונים על ההתחדשות העירונית מוועדת הכנסת הייעודית לסוגיה, לקראת חוק בנושא
— ((((שומרי משפט))))) (@RHRIS) 1 August 2016
*
עוד עדכונים מהכנסת, מהדיונים וההצבעה על חוק הרשות להתחדשות עירונית
21:19 מחדשים את הישיבה בהצ״ח להתחדשות עירונית. בזמן ההפסקה היו ויכוחים ערים בין פקידי אוצר, שיכון וח״כים.
— ((((שומרי משפט))))) (@RHRIS) 1 August 2016