שדולת הדיור בכנסת בהובלת חברת הכנסת אורלי לוי אבוקסיס, דב חנין, סתיו שפיר, אילן גילאון, איציק שמולי, אלי כהן ועומר בר לב מזמינה אתכם ליום הדיור הציבורי בכנסת 12.7.2016.
במשפט אחד קצר חשף שר השיכון את מה שאנחנו יודעים מהמסע היומיומי של המאבק לדיור ציבורי. הבעיה לא מצטמצמת ל – 2700 זכאים שרשומים במשרד השיכון וגם לא ב-27000 המשפחות שממתינות במשרד הקליטה, אלא יש בישראל מיליון אנשים ללא שום סיכוי לקורת גג קבועה. אלה האנשים שיחיו בעוני רב דורי, שיגדלו עוד דור ועוד אחד לטיפול שירותי הרווחה. מעבר לעניין המוסרי, יש פה איוולת חברתית וכלכלית.
רוב האנשים הזקוקים לקורת גג מקבלים סיוע בשכר דירה; דו"ח מבקר המדינה קבע שאין למדינה מושג עד כמה הסיוע בשכר דירה מהווה כלי יעיל בצורך של 30000 המשפחות הממתינות, ועוד 138000 אלף המשפחות עבורן זה פתרון קבע, בניסיון לחיות חיים ראויים. אין שום תשתית מחקרית בנושא מהסיבה הפשוטה שרואה כל ישראלי שעיניו פקוחות: היעדר קורת גג יציבה למיליון הישראלים שנמצאים מחוץ לשוק, מעמיקה את העוני הרב דורי במדינת ישראל, ומעמיקה בעקיפין גם את כיסי בעלי הבתים שמאמירים את מחירי הדיור ומסלימים את תנאי הקבלה של הדיירים העניים.
יום הדיור הציבורי יוקדש לדרישה לרפורמה מקיפה שתגדיל את מלאי הדיור הציבורי, תגמיש את הקריטריונים האכזריים, ותייצר פיקוח אמיתי על החברות המשכנות בראשות עמידר – סביבה נחשפו למעלה מעשר שחיתויות בשנתיים האחרונות.
להלן הדיונים בוועדות:
- הועדה לביקורת המדינה – תעסוק בדוח מבקר המדינה שקבע כי המדינה מתנהגת באופן לא אסטרטגי בתחום הדיור הציבורי, כשיד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה. המבקר קיבל הבטחה משר השיכון הנוכחי, שהמשרד מאמץ את דו"ח המבקר ופועל לתקן את הלקוי, אבל בפועל, ההתנהלות של המשרד עסוקה בכיבוי שריפות, ולא בפתרון אמיתי של המשבר; אין ממשקים בין הטיפול בדיור ציבורי לבין סוגיית הדיור הרחבה, הקריטריונים לדיור ציבורי נותרו אכזריים כתמיד, והם מעודדים שימוש בקצבאות במקום לעודד יציאה לשוק העבודה.
נייר עמדה לוועדת ביקורת המדינה
- ועדת הכלכלה – תעסוק בנושא מלאי הדיור הציבורי; למרות המלצתה של וועדת אלאלוף להכפיל את מלאי הדיור הציבורי, ולקבוע קו של 110000 דירות ציבוריות כקו אדום תחתון, המגמה היא הפוכה. נכון לפברואר 2016, 353 דירות נרכשו לטובת הדיור הציבורי, ו – 3000 דירות נמכרו ויצאו מהמלאי. המגמה היא חיסול הדיור הציבורי.
- הועדה למעמד האישה – תעסוק בחסמים בדיור עבור נשים, ובהטרדות מיניות של עובדי עמידר כלי הנשים הנואשות המתגוררות במתחמי עמידר. הצורך בקורת גג ראויה לאם החד הורית ולילדיה הוא כר פורה להתנהגות מקוממת של אלה שאמורים להגן על זכויות הדיירות הציבוריות.
- וועדה מיוחדת להנגשה של המידע הממשלתי – תעסוק בקושי לקבל מידי מהגורמים הממשלתיים לגבי מלאי הדיור הציבורי, אופן קביעת התור, היעדר של מידע נגיש באמהרית ורוסית עבור עולים הממתינים לדיור ציבורי. הוועדה תדרוש דו"ח רבעוני שיוגש לכנסת ויאפשר למחוקקים לפקח על משרדי הקליטה והשיכון בתחום הדיור הציבורי.
- הוועדה להתחדשות עירונית – תבחן את ההשפעה של ההתחדשות עירונית על דיירי הדיור הציבורי, כשהמטרה היא בראש ובראשונה להגן על הדיירים מפני סכנה של דחיקה מבתיהם ובנוסף גם להגדיל את מספר הדירות הציבוריות.
בשדולת הדיור ובפורום דיור ציבורי קוראים למדינה להפנים שאנחנו במשבר של מיליון איש ללא קורת גג; לקדם בכל תוכנית בנייה במדינת ישראל מכסה של 7% לטובת דיור ציבורי, ולהקצות של 15% לדיור ציבורי בתכניות דירה להשכיר, שהיום פתוחות רק לזוגות בשביעון סוציואקונומי 7 ומעלה. כמו כן תוכניות ההתחדשות העירונית חייבות להגן בחקיקה לא רק על הדיירים הקיימים מעליית מחירי השכירות וההוצאות הנלוות, אלא גם לייצר מלאי חדש של דיור ציבורי. הקריטריונים לזכאות גם הם חייבים להשתנות כך שכל משפחה חסרת דיור מתחת לקו העוני תהיה זכאית לדיור ציבורי. והדיור הציבורי החדש ראוי שיהיה בתמהיל חברתי שייתן לקהילות השקופות בישראל הזדמנות אמיתית לצאת ממעגל העוני הרב דורי דרך מוסדות חינוך, בריאות ורווחה ראויות.
אם נוסיף לכל אלה שקיפות בפעולתן של החברות המשכנות, וניהול ציבורי ראוי של נכסי המדינה, הדיור הציבורי יהיה חלק מפתרון משבר הדיור של כלל החברה הישראלית