הרב עדית לב נכחה בישיבות וועדת חוק, חוקה ומשפט, בנושא חוק חידלון פירעון. צילום: הרב עדית לב. 21.6.2016
חקיקה חדשה בתחום גביית החובות תמסד את חיזוק החזקים והחלשת המוחלשים: בעלי חובות קטנים יישלחו למסלול המתמקד בגבייה ואילו בעלי חובות גבוהים למסלול המתמקד בשיקום. נייר העמדה נשלח לוועדת חוקה חוק ומשפט.
בימים אלו דנה ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת בהצעת חוק של שרת המשפטים איילת שקד: חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ו . החוק העוסק בחדלי פירעון מתיימר לעשות מהפיכה בהליכי גביית חובות – להפוך אותם ממוטי גבייה למכווני שיקום, כיוון מבורך באם אכן תקבל מטרה זו ביטוי בחוק עצמו.
עם זאת, בחוק מוצעת הבחנה בין חובות של עד 150 אלף ש"ח וחובות מעל לסכום זה. את מי שחובו הוא עד 150 אלף ש"ח והוא חדל פירעון יישלחו להוצאה לפועל ואת בעלי החובות הגבוהים יותר יישלחו לכונס הרשמי – גוף של משרד המשפטים הכפוף לפיקוח בית המשפט ומכוון יותר לשיקום בעלי חוב. בשל הכנסתם הנמוכה, רבים מחדלי הפירעון עם חובות בסכומים הנמוכים מ-150 אלף שקל צפויים להיות אנשים החיים בעוני, ודווקא הם ייזכו למסלול נוקשה יותר לגביית החוב – מסלול הממוקד בגבייה ולא בשיקום; ואילו בעלי החובות הגבוהים – רבים מהם יותר מבוססים – יופנו למסלול גביית חובות מיטיב ומפוקח יותר המכוון לשיקום בעלי החוב. בעלי החוב החיים בעוני הגיעו לחובם לרוב בשל הפער בין צרכים בסיסיים ליכולת ההשתכרות שלהם ולא בשל הימור עסקי או כלכלי, למרות זאת דווקא חובם ייזכה ליחס יותר נוקשה. זהו מיסוד של פרוצדורה לחיזוק החזקים והחלשת המוחלשים.
נקודות בעייתיות נוספות בהצעת החוק:
- ישנה הנחה תמוהה בבסיס החוק כאילו אנשים יעדיפו לעבוד בשכר נמוך ולחיות בעוני על פני לשלם את חובם. לפיכך עבודה בשכר נמוך נובעת כיביכול מהעדפה של אנשים ולא מכשלי שוק. ולכן החוק בוחן את יכולת התשלום לפי כושר השתכרות פוטנציאלי ולא לפי השתכרות בפועל – ומשם גוזרים את הסדר התשלומים. זה אומר שהנדסאי חשמל שמצא עבודה רק כפועל פשוט, עדיין יצטרך לשלם כמי שמקבל שכר גבוה יותר כמקובל במקצועו.
- החוק מכיל הצעה לחייב בעלי חוב בהכשרה להתנהלות כלכלית נכונה: ההתמקדות בהכשרה להתנהלות כלכלית, הגם שהיא עשויה להיות חיובית, מחמיצה את העניין העיקרי: לרוב בעלי חוב שחיים בעוני לא מצליחים לייצר הכנסה ראויה, ולפיכך דרושה להם בעיקר הכשרה מקצועית מאשר עצות איך להתנהל עם סכום שלא מאפשר חיים בכבוד. ראוי היה להקים מרכז שנותן מגוון הכשרות, ביניהם גם את ההכשרה להתנהלות כלכלית נכונה לצד הכשרות מקצועיות ואחרות.
סקירה מלאה של הבעיות בהצעת החוק ניתן למצוא בנייר העמדה של רבנים למען זכויות האדם שנשלח ליו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי בשבוע שעבר.
"וְכִי יָמוּךְ אָחִיךָ וּמָטָה יָדוֹ עִמָּךְ וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ […]" (ויקרא כה, לה) – באם עמיתך נכנס להידרדרות כלכלית, אל תיתן ליפול לפני שאתה מתחיל לסייע לו. ולפי הרמב"ם – החזק בו עד שלא יפול ויצטרך.
כותבת נייר העמדה, עו"ד בקי כהן קשת
בתקשורת:
-
ללא אפשרות להיחלץ, דבר ראשון, טל כרמון, 23.6.2.16