המסר המשותף של כבוד האדם וכבוד לקדושת החיים בדתות המונותיאיסטיות ›

מפגש בין דתי של מנהיגים דתיים, בפאנל של צוות אברהם, 28.5.2016, משמאל לימין: האב הוסאם נעום, קאדי איאד זאחלקה, רבי לוי ויימן-קלמן ונועה מזור, מנהלת המחלקה הבין דתית של רבנים למען זכויות האדם
מפגש בין דתי של מנהיגים דתיים, בפאנל של צוות אברהם, 28.5.2016, משמאל לימין: האב הוסאם נעום, קאדי איאד זחלקה, רבי לוי וימן-קלמן ונועה מזור, מנהלת המחלקה הבין דתית של רבנים למען זכויות האדם

האם יש מסר משותף בכל הקשור לכבוד האדם וכבוד לקדושת החיים בשלוש הדתות המונותאיסטיות – יהדות, נצרות ואסלאם? רוב היהודים, הנוצרים והמוסלמים החיים בישראל אינם יודעים את התשובה לשאלה זו מפני שרובם לא למדו בבית הספר או בכל מקום אחר על דתם של האחרים בחברה! הרב רון קרוניש מחבר בין שלוש הדתות.
לאחרונה, השתתפתי בכינוס הדו-שנתי של 'התנועה הרפורמית – יהדות מתקדמת בישראל', שהתקיים ב-27-28 במאי. במסגרת הכנס הזה הוצעה למשתתפים תוכנית מיוחדת . כחלק מפרויקט 'צוותי אברהם' של המועצה הבין דתית המתאמת בישראל (ICCI) שהיא עתה מחלקה בארגון שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם, התכנס פאנל שהיה מורכב מרב, קאדי (שופט הלכה מוסלמי) וכומר נוצרי שהציגו את השקפותיהם בנושא כבוד האדם וקדושת החיים. הרב לוי וימן-קלמן – הרב של בית הכנסת 'כל הנשמה' ובעבר היו"ר המשותף של המועצה הבין דתית המתאמת בישראל, קאדי ד"ר איאד זחלקה – ראש בתי הדין השרעיים של מדינת ישראל ופרופסור למחשבה אסלמית באוניברסיטת תל אביב ובמכללת עמק יזרעאל, והאב חוסאם נעום – דקאן הקתדרלה של סנט גו'רג' בירושלים – הציגו את השקפותיהם באופן רהוט ואפקטיבי בפני קהל שהקשיב קשב רב לדיון הנדיר מסוגו. מנחת הפאנל הייתה נועה מזור, המנהלת הנכנסת של המחלקה הבין דתית של 'שומרי משפט'.
מדוע דיון בין-דתי מסוג זה נדיר כל כך בישראל?

  • מפני שאמצעי התקשורת נוטים להתמקד רק בחלקים הקיצוניים של הדתות שלנו, בעיקר הקיצונים המוסלמים והיהודים. אם אדם ניזון רק מהעיתונים או צופה בטלוויזיה, לעולם לא ידע שמנהיגי דת מתונים קיימים ושהם ככל הנראה הרוב.
  • מפני שהצעירים בחברה שלנו – וכן מוריהם והוריהם – לא לומדים על הדתות של האחרים בבתי הספר, הם ניזונים מאמצעי התקשורת והאינטרנט כמעט בכל מה שהם יודעים על דתם של האחרים בחברה.
  • מנהיגי הדת המתונים אינם מרבים להתבטא בפומבי. או שהם פוחדים (חלקם מסיבה טובה) או שהם אינם מודעים לחשיבותם של אמצעי התקשורת. אולם כל עוד שהם שומרים על שתיקה, ההשקפות הקיצוניות של הדתות ימשיכו להיות הבולטות.

בדבריהם בדיון הזה, שלושת הדוברים לא חששו לומר את דבריהם והיו ברורים לחלוטין בהעברת השקפותיהם לקהל המאזינים.

הרב לוי וימן-קלמן, שהוא צאצא של 10 דורות של רבנים, אמר לקהל שהוא למד על פלורליזם ושאר הדתות בבית. בנוסף, בית הכנסת שהוא הקים בירושלים לפני 31 שנים, קהילת 'כל הנשמה', נודע בכך שהוא מקבל בברכה אנשים מכל האמונות בתפילות המתקיימות בו.

עבורו, דיאלוג בין-דתי הוא עניין טבעי, כחלק מהיותו אדם יהודי ורב. העובדה שהוא היה אחד מהרבנים הפעילים ביותר בישראל בתחום הדיאלוג הבין דתי בעשרים השנים האחרונות אינה עניין מקרי כלל ועיקר.

האב חוסאם נעום מהכנסייה האנגליקנית סנט גו'רג בירושלים, הסכים לחלוטין עם הרב וימן-קלמן בנקודה זו. דיאלוג בין-דתי הוא חלק בלתי נפרד עבורו ככומר ואדם. לכן זה לא מפתיע שהאב נעום מעורב עמוקות בתוכניות הדיאלוג יחד איתי בעשר השנים האחרונות, ואני תמיד אסיר תודה על שיתוף הפעולה שלו.

קאדי ד"ר איאד זחלקה, השתתף בתוכניות דו-קיום יהודיות-ערביות המאורגנות על ידי התנועה ליהדות מתקדמת בישראל כאשר היה תלמיד בבית הספר התיכון, דיבר על פתיחותו כמוסלמי אורתודוקסי מודרני לעולם בן זמננו. הוא טען בצורה משכנעת שיש הרבה מאוד 'דיס-אינפורמציה' לגבי האסלאם בתרבות שלנו, המועברת בעיקר באמצעי התקשורת והאינטרנט. בניגוד למה שאנשים למדו לחשוב בדרך כלל, הוא טוען שהאסלאם היא דת המעריכה את כבוד האדם וכבוד לחיי אדם. יתרה מזו, הוא אמר לנוכחים שזו 'מצווה' עבורו להשתתף בדיאלוג עם אנשים מבני דתות אחרות. "יש לנו הרבה מן המשותף עם היהודים", הוא אמר. "ועלינו לפעול ביחד לטובת כולם".

אנשים שנכחו בדיון הביעו את תחושתם שהמפגש עורר בהם השראה. עבור רבים מהם, זו הייתה הפעם הראשונה שהם שמעו רעיונות מסוג זה מוצגים בציבור בישראל. מסרים אלה יוכפלו על ידי שיתוף בני משפחותיהם וחבריהם בפייסבוק ובטוויטר, וכן יעבירו רעיונות ומסרים אלה בקהילות שלהם בכל רחבי ישראל. ומבחינתי, אני אמשיך להנחות פאנלים כגון זה בחודשים ובשנים הבאות, כדי להעביר את המסר החשוב הזה לאנשים בציבור הישראלי, במספרים גדלים והולכים בכל שנה.

רון קרוניש
20 יוני, 2016

אודות הרב רון קרוניש

הרב קרוניש עכשיו בגמלאות. הוא מרצה עצמאי, מורה, בלוגר, יועץ - "פסיליטטור" ו"בונה שלום" ומחברו של הספר "תהליך השלום"; דיאלוג בין-דתי, המבט מירושלים (ספרי המילטון ביום, 2017)