על דיאלוג בין-דתי ומאבק בקיצוניות הדתית, בקוסובו ›

נפלה בידי ד"ר רון קרוניש [השני משמאל] הזכות להשתתף בכנס בין-דתי נהדר בפרשטינה, בירת קוסובו יחד עם למעלה מ-300 אנשים שהגיעו מכ-50 מדינות מרחבי העולם. זו הייתה חוויה מעוררת השראה להשתתף בכנס במדינה קטנה וצעירה המחויבת לסובלנות דתית ופלורליזם בעולם המתמודד עם תופעות גוברות והולכות של חוסר סובלנות דתית וקיצוניות. ואכן, הנושא העיקרי של הכנס היה המאבק בקיצוניות הדתית.

 

כיצד הוזמנתי לכנס?

לפני מספר שנים, השתתפתי בפינלנד בכנס בין דתי קטן שבו השתתפו כ-30-40 אנשים ובמהלכו הכרתי אנשים מעניינים מכל רחבי העולם, והזדמן לי להיכנס לדו-שיח כנה עם רבים מהם, בעיקר במהלך הפסקות הקפה, הארוחות ובסאונה הפינית בשעות הערב! אחד האנשים שהתמזל מזלי לפגוש באותו כנס היה מר פטריט סלימי, שכיהן באותה תקופה כסגן שר החוץ של מדינת קוסובו החדשה.

קוסובו, מדינה קטנה באזור הבלקן, שהייתה בזמנו חלק מסרביה עד למלחמה הנוראה שהתנהלה שם בשנים 1997-1999 שבמהלכה אזרחים מוסלמים ממוצא אלבני נרצחו באופן שיטתי ויותר ממיליון איש הפכו לפליטים. בעקבות הניסיון הזה של טיהור אתני, מאוחר יותר, הרודן הסרבי סובודאן מילוסוביץ' נשפט והורשע (לאחר מותו) באשמת ביצוע פשעי מלחמה בבית הדין הבינלאומי בהאג. לאחר סיום המלחמה בשנת 1999, שהושג הודות להפצצות אינטנסיביות של סרביה על ידי מטוסי נאט"ו בהובלת ארה"ב וביוזמת נשיא ארה"ב דאז ביל קלינטון (הנתפס בשל כך כגיבור לאומי בקוסובו, ופסל דמותו הוצב ברחובה הראשי של פרישטינה, בירת קוסובו, שבה התקיים הכנס), המדינה נוהלה על ידי מינהל של האו"ם עד להכרזת העצמאות בשנת 2008.

אחד הדברים המעניינים ביותר שלמדתי על מדינה צעירה זו במהלך שלושת ימי שהותי בה בשבוע שעבר, היה ש-70 אחוז מתושבי קוסובו הם מתחת לגיל 30! ניתן לחוש את האווירה הצעירה ברחובות וסגן שר החוץ מר סלימי, שהוא באמצע שנות ה-30 שלו, מייצג את רוח הנעורים הזו. הוא אמר לי בשיחה פרטית שאחרי הכנס בהלסינקי שבו נפגשנו לפני 6 שנים, הוא החליט ליזום כנס בין דתי שנתי בקוסובו (והוא החמיא לי באומרו שאני הייתי אחד ממקורות ההשראה שלו לרעיון זה). הוא והצוות הבין-דתי של קוסובו החלו לפני 5 שנים בכנס בן 28 משתתפים, והשנה הכנס גדל ליותר מ- 350 איש מכל רחבי העולם, ובכללם משתתפים רבים מקוסובו עצמה.

מדוע סגן שר החוץ סלימי יזם את הכנס הזה?

בראיון שפורסם בחוברת הנאה שהוכנה לקראת הכנס על ידי הצוות שלו הוא אמר:

"הקמנו את היוזמה 'הבין דתית של קוסובו' מתוך מטרה כפולה: האחת, לקדם ולחזק את הניסיון של קוסובו בפתרון סכסוכים ופיוס בין-קהילתי, והשנייה לעסוק בדיאלוג בין דתי ככלי בדיפלומטיה ציבורית ולהציג את פניה הלא מוכרים של קוסובו לעולם החיצון, של חברה עם אוכלוסייה מגוונת והיסטוריה של סובלנות בין הדתות".

שמחתי להיות חלק מחוויה מדהימה זו, יחד עם נועה מזור, שהיא מנהלת הנכנסת של המועצה הבין דתית המתאמת בישראל (ICCI) – , שהיא עתה מחלקה ברבנים למען זכויות אדם, ודויד גודמן, המרכז את "מיקרופונים למען השלום", פרויקט משותף של ICCI ורדיו ירושלים. בנוסף להאזנה לדוברים המעניינים שהיו בכנס – ובכללם ד"ר שירין אבאדי, (Shirin Ebadi) זוכת פרס נובל לספרות מאיראן וגב' טוואקול קראמן ( Tawakkol Karman), זוכת פרס נובל לשלום מתימן (הראשונה מתימן והאישה הערבית הראשונה שקיבלה פרס נובל) – שמעתי דוברים חשובים בפאנלים שונים, והשתתפתי בעצמי באחד הפאנלים של הכנס שעסק במקרי מבחן בארצות שונות. בפאנל זה, הצגתי כמה מהדרכים הטובות ביותר – וכן את האתגרים והמכשולים העומדים בפנינו – של עבודתי במסגרת המועצה הבין-דתית המתאמת בישראל – במהלך 25 השנים האחרונות. לשמחתי קיבלתי משוב חיובי על דברי מאנשים באולם שהגיעו מחלקי העולם השונים.

הנושא המרכזי של הכנס השנה היה "תפקידן של נשים בקידום דיאלוג בין דתי ומאבק באלימות הקיצונית". ואכן, אלימות של קיצונים הפכה להיות נושא כאוב במקומות רבים בעולם, לא רק בישראל ובפלסטין. היה מעניין ללמוד – מנשים וגברים – על פרויקטים חדשניים ותוכניות בארצות רבות שעושות כמיטב יכולתן להיאבק באלימות של קיצונים, כולל ובמיוחד בקוסובו. לפעמים מועיל לגלות – בכנסים בינלאומיים מסוג זה – ולהבין שאתה לא לבד ואתה עובד למען מטרה משותפת עם אנשים מרחבי העולם.

?

?

אנחנו בישראל נמשיך לתת את חלקנו בעבודה חיונית זו, בתיאום עם אחרים החולקים איתנו את החזון של עתיד טוב יותר לאנושות. כפי שאמרתי למשתתפים בדיון שבו השתתפתי: "המטרה שלנו היא דו קיום בשלום. דיאלוג, חינוך ופעולה הן השיטות שלנו".

אנו נמשיך לעשות זאת בשיתוף פעולה עם עמיתים רבים וארגונים מכל רחבי העולם, וכן בישראל ופלסטין.

ד"ר רון קרוניש

7 יוני, 2016

אודות הרב רון קרוניש

הרב קרוניש עכשיו בגמלאות. הוא מרצה עצמאי, מורה, בלוגר, יועץ - "פסיליטטור" ו"בונה שלום" ומחברו של הספר "תהליך השלום"; דיאלוג בין-דתי, המבט מירושלים (ספרי המילטון ביום, 2017)