מבט ציפור על חיפה. מקור התמונה: Photo: Zvi Roger – Haifa Municipality – The Spokesperson, Publicity and Advertising
CC: Wikipedia – Creative Commons Attribution 3.0
נציג הדיירים בשכונות בחיפה: התחדשות עירונית יכולה להיות כלי חברתי חיובי אבל יכולה גם להיות מילה מכובסת להדרת התושבים הוותיקים
מתווי התחדשות עירונית בהיקף חסר תקדים בישראל, של 40 אלף יחידות דיור, נמצא בשלבי תכנון בחיפה, ובפרט בשכונות פחות חזקות. התארגנות של הדיירים, בסיוע אגף הרווחה של עיריית חיפה [מערב] וארגון רבנים למען זכויות האדם ריכזו ואספו מספר בעיות במתווים, ואף הציעו מספר פתרונות שלחלקם אין משמעות תקציבית.
בעיות בהליכי התחדשות עירונית שהדיירים והצוות המקצועי המלווה אותם מיפוי:
- ברמת המאקרו:
שידרוג שכונות ממבנים ישנים לחדשים הוא ככלל מיזם מבורך. אך שדרוג זה טומן בחובו עלייה בעלויות המגורים [ארנונה וועד בית], שצפויה להביא לדחיקת אוכלוסיות חלשות משכונותיהם. זה אומר שאוכלוסיות לא מבוססות יורחקו מהמרקם החברתי לו הן רגילות וממקומות עבודתן. באם תהליך זה ייהפך דומיננטי זה אומר יצירת עוד ועוד מרחבים עירוניים אחידים מבחינה כלכלית המופרדים על ידי מעמד כלכלי (סגרגציה). אלו מגמות שידועות בעולם כיוצרות בעיות חברתיות חמורות; מגמות שהולכות נגד הניסיון המצטבר והמגמה הרווחת במערב של יצירת תמהיל חברתי מגוון בשכונות, כשיקול חשוב נוסף במחשבה על הליכי פיתוח. תמהיל דירות מגוון ומנגנונים נוספים יכולים לתת פיתרון מסויים למגמת הסגרגציה על בסיס כלכלי מבלי לתקוע את הליכי ההתחדשות העירונית.
- ברמת המיקרו:
הליכי התחדשות עירונית כוללים מעברי דירה. המעברים הללו תמיד מהווים חוסר נוחות, אך לאנשים מסויימים, כמו קשישים, נכים או מי שמטפלים בבן משפחה במצב זה, המעברים הללו עלולים להיות פגיעה הרבה יותר חמורה מחוסר נוחות, וזאת כשיש פיתרונות אחרים.
לעיתים כוללים הליכי ההתחדשות העירונית עד שלושה מעברי דירה: 1. מעבר לדיור חלופי בזמן שהורסים את הבניין הישן ובונים את החדש. 2. מעבר לבניין החדש. 3. לעיתים, דיירים מגלים שהם מתקשים לעמוד בעלויות הדיור בשכונה המחודשת ונאלצים לעבור מעבר נוסף ממש מחוץ לשכונה.
המעבר מהסוג השלישי הוא הקריטי ביותר: כאמור, ישנם אנשים שייתקשו במיוחד לעבור דירה (קשישים, אנשים עם מוגבלויות, מי שתומכים בבן משפחה וכו'), זה נכון הן לתקופת המעבר והן אחריה. יש לזכור כי לאחר תום ההתחדשות אותם אנשים ייתקשו מחד לעמוד בעלויות המתווספות של אחזקת הדירות החדשות אך גם ייתקשו לעבור דירה, למשל משום שהם זקוקים לקרבה לשירותים מסויימים, משפחה ו\או חברים תומכים.
לאנשים כאלו, לפי תוכנית הדיירים נציגי השכונות, ניתן יהיה לתת פתרונות באמצעות הוספת היתרים לבניית עוד יחידות דיור בפרויקטים, המיועדות להשכרה, כשחלק מהכסף הולך ליזם וחלק הולך לסבסוד עלויות הדיור המתווספות ללא צורך בהישענות על תקציב המדינה או העירייה.
גם את שני המעברים מהסוג הראשון והשני ניתן לצמצם למעבר אחד, כשיש לנסות ולהעדיף ככל הניתן לקדם הליכי בינוי-פינוי [להבדיל מפינוי-בינוי] בהליך ההתחדשות: הרעיון הוא שראשית נבנה בניין חדש על שטח ציבורי כלשהו, לאחר מכן עוברים הדיירים לבניין החדש, ואז נהרס הבניין הישן והשטח עליו עמד מפונה ומוסב לשטח ציבורי במקום זה שנגרע מהשכונה כשנבנה הבניין החדש [למשל גינה ציבורית או מתנ"ס]. כך חוסכים במעברי דירה לאנשים שמתקשים במעברים, ובפרט קשישים, נכים, חולים וכו'.
- חוסר ידע והכוונה:
בהליכי ההתחדשות המדינה היא רק שחקן ברקע, ויזמים, עורכי דין וקבלנים רצים ומנסים להחתים את הדיירים על עסקאות שונות עם תנאים שונים, ללא פיקוח מספק. מרחב התימרון הזה של היזמים הופך את הדיירים לפגיעים וחשופים לניצול – זה נכון בפרט ביחס לאלו מהשכונות הפחות מבוססות, שחסרים ממון ולרוב גם השכלה וידע – אז פערי הכוחות מול יזמי הנדל"ן בוטה במיוחד. לצורך כך דרושות מינהלות להתחדשות עירונית בתמיכת הממשלה והעיריות, שייספקו לדיירים ייעוץ בתחום המשפטי, התכנוני, וכן עובדים קהילתיים וסוציאליים שיוכלו לסייע לדיירים להתארגן ולמפות ולהבין את הבעיות הפרטניות האקוטיות הדורשות טיפול מיוחד (ר' סעיף מעלה).
- מה נעשה כבר:
הדיירים משכונות מערב חיפה כבר מקיימים מאמצי לובי מול העירייה וחברי כנסת מזה מספר חודשים. השיא של מאמצים אלו היה ביום א' ה-29.05.16, אז התארחה ועדת ההתחדשות העירונית של הכנסת במתנ"ס הקהילתי בשכונת נווה דוד על ידי פעילי שכונות במערב חיפה אותם מלווים רבנים למען זכויות אדם.
יו"ר הועדה ח"כ אלי כהן יחד עם חברי הכנסת אורלי לוי אבקסיס, יוסי יונה, חיים ילין, רועי פולקמן ויו"ר הקואליציה הנכנס דוד ביטון שמעו סקירה מקצועית מפי פעילי נווה דוד, קרית אליהו וקרית אליעזר על החסמים החברתיים העומדים בפני פרויקטים של פינוי בינוי, על בעיות פוטנציאליות במבני ההתחדשות הנוכחיים, ומנגד על הפתרונות האפשריים, חלקם אינם כרוכים בעלויות תקציביות.
סגנית ראש העיר חיפה, חדווה אלמוג, שיבחה את המקצועיות של הנציגים והצהירה מפורשות כי היא מתחייבת להמשיך את השיתוף עם הנציגים ולהכניס את כל הידע הנצבר לתהליך הקמת המנהלות העירוניות. היא תפעל להכניס בעלי מקצוע ייעודיים כפי שהתוו הדיירים וביחס ראוי.
- כתבה בעיתון "ידיעות חיפה"
*
*