מקור התמונה: צילום מסך, הטלביזיה החברתית
הנה עידכון לשתי עתירות נגד שטח האש 918 בדרום הר חברון. העתירה הראשונה היא של המחלקה המשפטית שלנו ברבנים למען זכויות האדם. העתירה השנייה היא של האגודה למען זכויות האזרח.
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Israel_Supreme_Court.jpg/800px-Israel_Supreme_Court.jpg)
הצטרפו לדיון שלנו בבית המשפט העליון לעצור את שטח האש 918 | מקור התמונה: By israeltourism [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
עידכון שלנו מהמאבק נגד שטח אש 918 בדרום הר חברון שבגדה
ביום 4.2.16 בעקבות גל של הריסות עם תום הליך הגישור בין תושבי כפרי מסאפר יטא, המתגוררים בתוך שטח אש 918 בדרום הר חברון, לבין המדינה, פנינו בעתירה דחופה לבג"צ על מנת שיתאפשר לתושבי שני הכפרים שבייצוגנו, מג'אז וספאי, להגיש תוכנית מתאר מפורטת לספאי ולתקן את התוכנית למג'אז. מטרת העתירה היתה לאפשר לתושבים למצות את זכותם להתנגד לצווי הפסקת עבודה וצווי הריסה, בעילה של העדר היתר בניה, תוך דיון מהותי בצורך בתכנון מרחבי לכפרים אלו, טרם הריסה. בית המשפט נתן צו ביניים ארעי ולמרות תגובת המדינה, שהתנגדה למתן הצו, נתן צו ביניים ביום 17.4.16 האוסר על מימוש צווי ההריסה נושא העתירה בשני הכפרים. נכון לעכשיו המבנים שפורטו בעתירה מוגנים בצו הביניים מפני הריסה, אך הדבר יכול להשתנות לאחר הדיון שנקבע ליום 18.1.2017, בשעה 11:30.
במקביל לעתירה, ממשיכה המדינה לתת צוי הפסקת עבודה ואף דחתה בקשה אחת להיתר בניה שהגשנו בשם תושב הכפר מג'אז. שומרי משפט ממשיכים לייצג את תושבי שני הכפרים הנ"ל בצווים אינדיבידואליים חדשים.
רישמו ביומנים והצטרפו אלינו לדיון שנקבע ליום ה-18.1.2017 בשעה 11:30 בבית המשפט העליון.
מקור התמונה: צילום מסך, הטלביזיה החברתית
ביום 10.5.2016 האגודה למען זכויות האדם הגישה את עמדתה בבג"ץ תושבי סאפר יטא, כחלק מהמאבק נגד שטח אש 918 בתגובה לכך הגישה המדינה מתווה חדש שהוא הגרועה בהצעות שקיבלו עד כה. המתווה מתעלם ממרחב המחייה של הבתים, הרכוש והפרנסה של תושבי הכפרים בדרום הר חברון. ההכרזה על שטח האש במרחב זה מנוגדת לדין הבינלאומי וההתעקשות על השימוש בשטח לצורך אימונים באש חיה אינה עומדת בכללי הסבירות. העותרים אינם מוכנים ואינם יכולים להסכים לפינויים מבתיהם. קיראו את העידכון המלא במאבק נגד שטח אש 918.
לפני כחודשיים התקיים דיון, לאחר הליך גישור שנמשך יותר משנתיים ללא הצלחה. במהלך הדיון שלפה המדינה מתווה אימונים מרחיק לכת, שלא הוצג לנו קודם לדיון. המתווה שהוצג היה יותר גרוע מכל ההצעות שהוצגו בגישור ונדחו על ידי העותרים. השופטים, שהיו להוטים להגיע להסדר, נתלו במתווה הזה והתייחסו אליו כבסיס להמשך הדיון. במהלך הדיון הציעו השופטים למנות מומחה חיצוני, אלוף במיל', כדי שיבחן את סבירותו של המתווה ואת החלופות לו בשטחי אש אחרים, אך ההצעה נדחתה על ידי שני הצדדים. בסוף הדיון הורו לנו השופטים להתייחס להצעה שהציגה המדינה.
החסרונות הקוֹלוֹסָלִיִּים, שהוצגו במתווה מטעם המדינה
בתגובה דחינו את המתווה המוצע, אשר הוגש בחוסר תום לב ומתוך שיקולים זרים. המתווה מצביע על כוונתו של המפקד הצבאי לשנות באופן דרמטי את הסטטוס קוו בשטח, שכן הוא מבקש לעשות שימוש ברוב השטח (68.6% מהשטח הפעיל) חלק גדול מהזמן (100 ימים בשנה) וידרוש פינוי של כ-700 תושבים בתקופות שונות. באופן מפתיע, המתווה כולל גם את הכפרים מע'ייר אל עביד ומופקרא, שכבר הוחרגו לפני ארבע שנים מהאזור הפעיל של שטח האש על ידי שר הביטחון. על בסיס הודעת השר התקבל אז פסק הדין של בג"ץ בעניין ואילו המתווה החדש מתעלם מפסיקה זו.
בנוסף ציינו, שבעוד שהמתווה מציג צורך בשימוש נרחב בשטח האש, המדינה לא הצליחה להסביר מדוע דווקא השטח הזה חיוני לה ומדוע לא ניתן לעשות שימוש חלופי בשטחי האש העצומים שבישראל.
מכל הסיבות הללו כתבנו:
"העותרים סבורים כי המתווה שהוצג על ידי המשיבים נגוע בחוסר תום לב לאורכו ולרוחבו ופסול מעיקרו. קבלתו של מתווה זה, או דומה לו, כמוה כדחיית טענותיהם של העותרים. העותרים עומדים על טענותיהם העובדתיות והמשפטיות כפי שהוצגו בפני בית משפט נכבד זה. השטח הנדון בעתירה הוא מרחב מחייתם, שם בתיהם, שם רכושם, שם פרנסתם. כפי שהוסבר באריכות בעתירה ובמסמכים שצורפו לה, התושבים המתגוררים בשטח מקיימים אורח חיים ייחודי של חקלאות בעל ומרעה צאן וכל קיומם תלוי במגוריהם בשטח ובאפשרותם לנוע באנומרחב המכונה "מסאפר יטא". ההכרזה על שטח האש במרחב זה מנוגדת לדין הבינלאומי וההתעקשות על השימוש בשטח לצורך אימונים באש חיה אינה עומדת בכללי הסבירות. העותרים אינם מוכנים ואינם יכולים להסכים לפינויים מבתיהם."
על כן, חזרנו על בקשתנו מבית המשפט להוציא צו על תנאי ובו המדינה תתבקש להסביר מדוע היא מתעקשת לגרש את התושבים מבתיהם ומאדמותיהם. שבוע לאחר מכן התקבלה החלטה: "המזכירות תקבע את העתירות להמשך דיון בפני כל הרכב". הדיון נקבע ל-31.10.2016 לשעה 11:30 בפני מלצר, פוגלמן ומזוז.
,,הצורך הצבאי׳׳ הוא זיבול שכל. זה חלק מהמאמץ של ממשלות ישראל לספח ,,נקניק מאיזור ערד שיגיע עד הקריה הזונה שלא היתה נאמנה מלכתחיה(ק. 4) ולגרש את תושביו הפלסטינים ל,,בנטוסטאן הקרוב. בשנת 2000 פירסם ,,גוש-שלום׳׳את מפת ,,ההצעותהנדיבות׳׳של רוה׳׳מ דאז ברקובה בין עוד דרישות חסיפוח מופיע גם איזור דרום הר-חברון. זה לא רק הימין המוצהר.