ועדת ההתחדשות העירונית של הכנסת שמעה על "חורים" ובעיות במתווי ההתחדשות מדיירים בשכונות עניות בחיפה ›

תמונות: הרב קובי וייס

קיראו על רגע היסטורי שבו ח"כים פגשו בקבוצת הפעילים הנפלאים של התחדשות עירונית במערב חיפה, בליווי הרב קובי וויס, שמדריך, מלווה ומחבר אותם לפעילות בכנסת. הקבוצה אירחה את חברי הכנסת [לפי סדר הישיבה] : רועי פולקמן, אורלי לוי-אבקסיס, יוסי יונה, חיים ילין, אלי כהן,  דוד ביטן. לצידם חדווה אלמוג סגנית ראש העיר חיפה. חברי הועדה שמעו מהתושבים על חסמים חברתיים וחורים רבים בחוק המתגבש לרשות הממשלתית והצורך בתהליכים בוני אמון ומנהלת עם ייצוג ציבורי ראוי.

כתבות במקומונים של חיפה על הסיור שערכה ועדת הכנסת לענייני התחדשות עירונית יחד עם נציגי דיירי השכונות שרבנים למען זכויות האדם סייעו להם להתארגן ולגשת למקבלי החלטות:

13331005_10209629184987835_7995361661375732774_n

להרחבה:

ביום א' ה-29.05.16, התארחה ועדת ההתחדשות העירונית של הכנסת במתנ"ס הקהילתי בשכונת נווה דוד על ידי פעילי שכונות במערב חיפה אותם מלווים רבנים למען זכויות אדם.

הח"כים שמעו על שלל בעיות ואתגרים בדרך להתחדשות עירונית: ההסכמות בהליכים כאלו הן קריטיות משום שלפי החוק דרוש רוב של 80% מהדיירים לצורך הנעת התהליכים. אי התחשבות באוכלוסיות מהמעמד הבינוני-נמוך ומטה עשויה להביא לפגיעה חריפה בהן ו\או לתקיעת התהליך כולו, לרעת כל הצדדים הנוגעים בדבר. מדובר על היקף אדיר של 40 אלף יחידות דיור בחיפה.

יו"ר הועדה ח"כ אלי כהן יחד עם חברי הכנסת אורלי לוי אבקסיס, יוסי יונה, חיים ילין, רועי פולקמן ויו"ר הקואליציה הנכנס דוד ביטון שמעו סקירה מקצועית מפי פעילי נווה דוד, קרית אליהו וקרית אליעזר על החסמים החברתיים העומדים בפני פרויקטים של פינוי בינוי, על בעיות פוטנציאליות במבני ההתחדשות הנוכחיים, ומנגד על הפתרונות האפשריים, חלקם אינם כרוכים בעלויות תקציביות.

סגנית ראש העיר חיפה, חדווה אלמוג, שיבחה את המקצועיות של הנציגים והצהירה מפורשות כי היא מתחייבת להמשיך את השיתוף עם הנציגים ולהכניס את כל הידע הנצבר לתהליך הקמת המנהלות העירוניות. היא תפעל להכניס בעלי מקצוע ייעודיים כפי שהתוו הדיירים וביחס ראוי.

הפעילים שבמשך תקופה עוברים השתלמויות וסיורים על ידי העובדים הקהילתיים של אגף הרווחה ביטאו ידע מקצועי מצטבר. כמי שבכל זאת אינם מומחים לענייני פיתוח ואין ידם משגת לרכוש מומחים כאלו, הדיירים הדגישו בפני הועדה את חשיבות במערך תומך של אנשי קהילה, גישור ומשפט בלתי תלויים שיהיו חלק ממנהלת מקומית זמינה שיהיו בה פעילי ציבור ורווחה ללוות את כלל התהליך המורכב של פינוי בינוי.התושבים חשים שללא סיוע מקצועי כזה הם יהיו בעמדת נחיתות מול היזמים והרשויות וחוסר הידע שלהם עלול להביא בפגיעה בזכויותיהם.

הודגש שוב ושוב הצורך בבניית אמון בין הקהילה וזרועות השלטון על מנת להתגבר על החששות של התושבים, במיוחד אוכלוסיות מוחלשות. צורך שאם לא יתמלא לא יאפשר להתחדשות העירונית להתבצע בשום מקום בארץ.

בין הנושאים עלו: השתלטות עבריינית על שטחי ציבור, צורך בסטנדרטיזציה של חוזים, ומימון קרן שתאפשר לתושבים ותיקים להמשיך להתקיים בשכונות החדשות והיקרות שיבנו, שיחייבו דמי ניהול וארונה גבוהים.

הרב קובי וייס מרבנים למען זכויות האדם, המלווה את הקבוצה: תהליך גיבוש הרשות העירונית לא מודע מספיק לחסמים החברתיים שהדגיש גם מבקר המדינה. ללא אישור התושבים בעלי הדירות לא יתקדם שום תהליך. בישראל דירה היא מעבר לעוד נכס. תושב, במיוחד מוחלש ללא קשרים וידע, שהגיע לדירה בזיעת אפו לא יסכן אותה ללא אמון ברשות הארצית ובמיוחד המקומית.

בעיות שעלו ומופו במפגש:

ברמת המאקרו: שידרוג שכונות ללא פיתרונות להתווספות עלויות ארנונה וועד תביא לדחיקת אוכלוסיות חלשות משכונותיהם, הרחקתן מהמרקם החברתי לא הן רגילות, ממקומות עבודתן ויצירת מרחבים עירוניים אחידים המופרדים על ידי מעמד כלכלי (סגרגציה). אלו מגמות שידועות בעולם כיוצרות בעיות חברתיות והולכות נגד הטרנד של תמהיל חברתי מגוון בשכונות, וכשיקול במחשבה על הליכי פיתוח.

  • ברמת המיקרו:

ישנם אנשים שייתקשו במיוחד לעבור דירה (קשישים, אנשים עם מוגבלויות, מי שתומכים בבן משפחה וכו'), זה נכון הן לתקופת המעבר והן אחריה. יש לזכור כי לאחר תום ההתחדשות אותם אנשים ייתקשו מחד לעמוד בעלויות המתווספות של אחזקת הדירות החדשות אך גם ייתקשו לעבור דירה. להם, לפי תוכנית הדיירים נציגי השכונות, ניתן יהיה לתת פתרונות באמצעות הוספת יחידות דיור לפרויקטים, המיועדות להשכרה, כשחלק מהכסף הולך לסבסוד העלויות המתווספות.

  • מהכנס:

התושבים: לעירייה יש שני קולות: המחלקה לארגון קהילתי שמסייעת ומנהל ההנדסה לא מסייע

רוב שכונת נווה דוד הם עולים, משפחות צעירות, השכונה מוזנחת וצריך התחדשות עירונית. אחרי התחדשות עירונית התחזוקה של הבניין עולה. ככל שהבניין גבוה יותר כך הסכום עולה.

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס מוסיפה שזה בדיוק כמו הבעיות של דיור ציבורי. גם הארנונה תעלה.

הצעות לפיתרון: בניית קומות להשכרה, הקמת קרן, ואולי שמירת סכום הארנונה הקודמת לדיירים הוותיקים.

דיירת מנווה דוד: נולדתי כאן בצריפים ואח"כ עברתי לשיכון. כיום אני נכה ובכיסא גלגלים. לנכים יש בעיה עם פינוי – בינוי, כשאני אצטרך לעבור לדירה שכורה לא יהיו לי את כל תנאי ההנגשה בבית. הפיתרון לדיירים כמונו הוא בינוי פינוי (להבדיל מפינוי-בינוי), וכך לחסוך את המעבר לדירה שכורה. ושיהיה מי שילווה בכל המעברים.

מדובר על הגדלה משמעותית של האוכלוסיה וצריך לחשוב על תשתיות – כניסות ויציאות מהשכונה. כיום לחלק גדול מהאוכלוסיה אין רכב, אבל כשתבוא אוכלוסיה חזקה זה ישתנה.

ח"כ ילין: מודה על ההזמנה. חלק גדול מהדברים שלכם בחקיקה. יש דבר שאי אפשר לכתוב בחוק – אימון ביניכם לעירייה. כראש רשות לשעבר אני אומר שיש בניית קהילה אנחנו נעשה כל מה שמוטל עלינו. פעילות מול העריי על העירייה ועליכם. לגבי נושא הנכים: יש ייצוג לנכים, וכלהבקשות כאן הם מאסט. ויש בקשות שאני לא יודע מה עושים איתם. ולסיכום: אני מעדיף את החברה העירונית שהאינטרס של החברה אינו רווח על פני חברות קבלניות. יש חברות קבלניות טובות ואותן צריך לגייס.

ח"כ אלי כהן: לדעתי ייקח עוד 3-4 חודשים שמשרד השיכון יוציא קול קורא. אני קורא לכם להוסיף כבר עכשיו עוד כוח אדם. ולגבי שאר הדברים אנחנו נמשיך להתקדם אתכם ולעבוד יחד אתכם.

לגבי תמ"א 38 המסמך שיוגש היום למועצת העיר מדבר בדיוק על זה.

אנחנו בעד למצוא מקומות בינוי פינוי וכך יהיה בקריית אליעזר.

אני מציעה שנבין מה אפשר. תיאום ציפיות. במהלך החודש הקרוב נפגש ונעבוד ביחד

ח"כ פולקמן: שתי הערות: צריך לייצר כאן תמהיל של דירות מסוגים שונים, צריך דירות להשכרה שיאפשרו השכרה. לגבי שיתוף פעולה עם העירייה: זה לא בידיים שלנו. יש כאן בחיפה רצון אמיתי להגיע להתחדשות עירונית. את זה צריך לנצל

  • הנציגים:

הנציגים שנכחו בכנס: הנציג שי וייס שתיאר את הפעילות של הקבוצה והעביר את המסר כי הם יודעים את החוק ואת הזכויות; אייל ארגמן שתיאר את הקושי של התושבים להתארגן לבדם; ששון הלוי שהדגיש את הקושי של האוכלוסיות החלשות להתמודד עם העלייה בתחזוקה וארנונה לאחר הבינוי, יוסי שטיינמץ שהדגיש כי התחדשות עירונית יכולה להיות מילה מכובסת להדרת התושבים הותיקים; אריאלה שטיינברג שהדגישה חשיבות ליווי מקצועי לאינטגרציה בין האוכלוסייה החדשה לותיקה; רותי קנובל שייצגה את בעלי המוגבלויות והקושי להתארגן על דירות חלופיות בזמן הפינוי ושרה פריגן שסיכמה והדגישה את חשיבות הצעדים בוני האמון.

כ"א באייר התשע"ו | 29.05.16