בתחילת שבוע שעבר הרב רון קרוניש השתתף במפגש יוצא דופן בכנסת בנוכחות יותר מ-120 איש שמטרתו הייתה השקת שדולה חדשה בכנסת שתאבק בפשעי שנאה ואלימות קיצונית בישראל. שדולה חדשה זו, היא יוזמה של פורום תג מאיר בשיתוף פעולה עם חברי כנסת מובילים בראשותו של איציק שמולי מהמחנה הציוני, שהוא איחוד של מפלגת העבודה בראשותו של יצחק הרצוג והתנועה בראשותה של ציפי לבני, וכן ח"כ מרב בן ארי, ממפלגת כולנו, מפלגת מרכז חדשה שנכנסה לראשונה לכנסת בשנה שעברה.
בפעם הראשונה לאחר זמן רב, שמעתי קולות של תקווה ושפיות בפרלמנט הישראלי. זו הייתה חוויה מרוממת ומעוררת השראה ששכנעה אותי שישנם עדיין הרבה אנשים ותנועות שעובדים קשה מאוד לשיפור החברה הישראלית במאבק נגד זרמים שליליים וכיוונים מסוכנים ושאותם אנו שומעים השכם והערב בעיתונות היומית שלנו.
חשוב לציין שהשדולה הפרלמנטארית החדשה הזו מובלת על ידי שתי מפלגות פוליטיות שונות מאוד האחת מהשנייה. האחת מוגדרת מרכז-שמאל והשנייה מרכז-ימין. שילוב זה מעניק לשדולה את המשקל הסגולי והאמינות שלה היא זקוקה כל כך בכנסת ובחברה הישראלית. באותה שעה, חשוב גם לומר שבמפגש להקמת השדולה לא השתתף אף חבר כנסת מהליכוד, או ממפלגות פוליטיות מימין לליכוד. דבר זה מצער וניתן לתיקון בעתיד.
בדברי הפתיחה שלו, איציק שמולי, יו"ר-משותף של הקבוצה, פנה לימין המתון בכנסת ובחברה הישראלית להצטרף ולתמוך בקבוצה חדשה זו. מרב בן ארי, כפי שהיא העידה על עצמה, הגיעה מהמרכז-ימין של פוליטיקה הישראלית, השמיעה אף היא תקווה כזו כאשר אמרה בצורה ברורה שכיהודיה וציונית, היא רוצה להילחם בגזענות בישראל, מאחר והיא מאמינה שהיא מסוכנת והרסנית לחברה.
חברי כנסת רבים אחרים נשאו דברים קצרים בפנינו, ובכללם ח"כ אחמד טיבי, מהרשימה הערבית המאוחדת, ח"כ רויטל סוויד מהמחנה הציוני, ח"כ רחל עזריה מכולנו, ח"כ איילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני, וח"כ תמר זנדברג ממר"צ. בנוסף לחברי הכנסת נשאו דברים נציגים מארגונים החברה האזרחית בישראל ובכללם, ד"ר גדי גבריהו, יו"ר פורום תג מאיר, מר יובל רבין, בנו של ראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין המנוח, עיסא גאבר, ראש עיריית אבו גוש והיו"ר המשותף הקודם של המועצה הבין דתית המתאמת בישראל (שהיא כעת מחלקה בארגון שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם), הרב גלעד קריב, מנהל התנועה ליהדות מתקדמת בישראל, פרופ' אליס שלוי, מייסדת רשת הנשים, ענת הופמן, ראש המרכז הרפורמי לדת ולמדינה, ונדוואה אבו גוש, מאבו גוש, שהייתה לאחרונה קורבן לפשע שנאה בירושלים. רשימת הדוברים הייתה מרשימה וכולם דיברו בצורה חריפה ונמרצת על החשיבות שבהתמודדות עם פשעי השנאה ואלימות הקיצונית של "דתיים" בישראל.
יוסי סיידוב, דובר פורום תג מאיר, קואליציה פעילה במלחמה בפשעי שנאה בישראל בארבע וחצי השנים האחרונות, הציג בישיבה מצגת "פאואר פוינט" שהמחישה עד כמה הבעיה הפכה לחמורה בשנים האחרונות:
- 44 בתי תפילה – מוסלמים ונוצרים – ספגו פגיעות מצד קיצונים. חלק מהם הוצתו בצורה חמורה, מתוך כוונה לפגיעה בחיי אדם.
- משפחה ערבית פלסטינית נשרפה למוות.
- צעיר ערבי פלסטיני נשרף אף הוא למוות (במקרה זה, המבצעים נתפסו, הועמדו לדין ונידונו למאסר ממושך).
- התקפות אקראיות על ערבים חפי מפשע ברחובות ישראל מתרחשים יותר ויותר.
- ישנו גידול בהסתה נגד ערבים מצד קבוצות יהודיות קיצוניות, כגון "להב"ה" ו"לה פמיליה".
- ישנה הסתה גוברת והולכת על בסיס יומי במדיה החברתית, כגון פייסבוק וטוויטר, בכמות מדהימה הכוללת כמויות גדולות של אלימות מילולית.
- רבנים ידועים במקומות רבים בישראל ובגדה המערבית מלמדים ומטיפים לאלימות ושנאה.
- הרשויות לאכיפת החוק אינם מספיק אפקטיביים. רוב החקירות נגד מבצעי מעשי אלימות אלו אינם מגיעים לכלל תביעה משפטית.
יש לעשות הרבה בכל הקשור להתמודדות מול תופעות מטרידות אלו בחברה הישראלית. על רשויות אכיפת החוק לפעול בצורה אפקטיבית יותר. יתכן שצריך לחוקק חוקים חדשים, אולם ראשית יש לאכוף את החוקים הקיימים. יש צורך בפעולה חינוכית רחבת היקף. כמחצית מ-51 הארגונים המסונפים לפורום תג מאיר כבר מפעילים תוכניות חינוכיות, ורבים מהם מקדישים זמן ומאמצים לחנך לערכים יהודים הומניסטים כמענה לשנאה ואלימות.
שילוב טוב של שדולה פרלמנטארית כגון זו שהוקמה בשבוע שעבר ומעורבות פעילה ומחויבת של קבוצות רבות בחברה האזרחית יכולים לסייע בהקלה על ההתמודדות עם פשעי השנאה והאלימות הקיצונית הרבים מידי, שאנחנו עדים להם בישראל בשנים האחרונות. חשוב להיות מעורב במאמצים אלה מסיבות יהודיות, מוסריות ומעשיות כאחד. אנחנו נמצאים במאבק על החזרה לשפיות בשיח הציבורי ועל קדושת חיי האדם במדינת ישראל. הגיע הזמן שקולות שקולים ושפויים יישמעו ברמה בישראל של היום בנושא הזה שהוא כל כך חיוני לחיינו כאן, היום ובעתיד.