סקר: רוב הציבור היהודי בעד הכרה בכפרים הבדואים הלא מוכרים‎ ›

לקראת פרסום דוח מבקר המדינה על הסוגיה הבדואית, נגלה כי: הממשלה מקדמת אפלייה נגד הבדואים בניגוד לעמדות הציבור היהודי:

58% מהציבור היהודי בישראל בעד הכרה בכפרים הבדואים הלא מוכרים בנגב: 36% תומכים במתן אפשרות לכפרים להתרחב לפי סטנדרטים אחידים של תכנון, נוסף ל-22% שבעד להכיר והסדיר אותם בלי להרחיב. רק 3% תומכים בהמשך המצב הקיים של אי-הכרה. כמחצית מהיהודים חושבים שהבדואים רוצים "להשתלט על הנגב" אך לאחר שהמשיבים נחשפים לנתונים על השטח שהבדואים תובעים, רוב מוחץ מקרבם (69%) חושב שתביעות הבדואים הוגנות. כך לפי סקר חדש שנערך עבור "רבנים למען זכויות האדם", ושמחזק ממצאים דומים מסקר שנעשה ב-2013.

התמיכה בעמדה הוגנת כלפי הבדואים והסדרת המצב בהסכמה איתם משמעותית גם בימין.

סקר "הגל החדש" שנערך לאחרונה בקרב מדגם של 800 איש מהאוכלוסיה היהודית בישראל על היחס לאוכלוסייה הבדואית מפורסם היום, ה-24.05.16. בסקר נמצאו נתונים מפתיעים לגבי עמדות הציבור היהודי ביחס לכפרים הבדואים הלא מוכרים:

מבין 4 אפשרויות של מדיניות ביחס לכפרים, התמיכה הרבה ביותר הייתה באפשרות של הכרה בכפרים הכוללת אפשרות עתידית להרחבתם על בסיס קריטריונים אחידים והוגנים של תכנון ופיתוח (36%), לאחר מכן תמכו 29% מהנשאלים בתוכנית להעביר את הבדואים לעיירות כמו רהט. 22% תמכו באפשרות להכיר בכפרים אך לא לאפשר את הרחבתם העתידית (יחד עם האפשרות הראשונה, תומכי ההכרה בכפרים הבדואים הלא מוכרים מהווים 58% מהנשאלים – רוב מוצק בציבור היהודי). רק 3% תמכו בהמשך המצב הקיים של אי הכרה בכפרים ו-10% השיבו "לא יודע", ביחס לעתיד הכפרים. בסקר מ-2013 אומנם לא נשאלו הנסקרים על תמיכה בהכרה בכפרים, אך 42.8% מהם התנגדו לתוכנית פראוור להעברת תושבי הכפרים לעיירות, לעומת 32.4% שתמכו ביישום התוכנית.

עוד נמצא כי 60% מהיהודים תומכים באמירה כי "הבדואים רוצים לחיות בשקט, אם המדינה תתייחס אליהם טוב, היחס שלהם למדינה ישתפר". אפילו בימין, כמעט מחצית, 46% מהנשאלים, תומכים באמירה הזאת; במרכז הפוליטי תומכים בה 71% ובשמאל 84%.

כמו בסקר קודם שערכנו ב-2013, גם כאן רוב הציבור היהודי חושב שהבדואים תובעים שטח הרבה יותר גדול מהנגב לעומת תביעותיהם האמיתיות. רק 25% מהיהודים חושבים ב-2016 שהבדואים תובעים שטח שגודלו 1-25% משטח הנגב (5.4% במציאות), שלושת רבעי חושבים שהם תובעים יותר מכך (שיעור שעלה ב-5% משנת -2013 למרות שדרישות הבדואים לא השתנו).

  • כשהם מגלים את האמת, היהודים משנים את עמדתם על תביעות הבדואים:

51% מהיהודים חושבים שהבדואים רוצים "להשתלט על הנגב". אבל לאחר שמגלים לנשאלים כי בפועל הבדואים תובעים רק 5.4% משטח הנגב למרות שהם 30% מאוכלוסיית הנגב, רובם חושבים שזו תביעה הוגנת. 69% מהיהודים חושבים כעת שזה הוגן (ב-2013, 58% מהנשאלים בעלי עמדה חשבו שזה הוגן לאחר שנחשפו לעובדות).

  • תמיכת הציבור היהודי בכפר הבדואי אום אל חיראן:

רוב בציבור הישראלי מתנגד להריסת הכפר אום אל חיראן כשהוא שומע על ההיסטוריה של העברת הכפר למיקומו בידי הממשל הצבאי.

ראשית המשיבים נשאלו על תוכנית הממשלה לבנות את היישוב היהודי חירן ולהעביר את הבדואים כדי לפנות את השטח. הרוב תמכו בעמדת הממשלה. בשאלה הבאה הובא בפניהם רקע היסטורי:

"ב-1956 הממשלה העבירה כפר בדואי ממקומו פעמיים, אך מעולם לא הכירו בכפר במיקום החדש, המכונה אום אל חיראן. כעת המדינה רוצה להקים במקום הכפר יישוב יהודי בשם חירן, ודורשת מתושבי אום אל חיראן לעבור לעיירה הבדואית חורה. ראש העיר טוען שאין מקום עבורם, והתושבים עצמם לא רוצים להיות מגורשים בשלישית ועוד לעיירה מוכת בעיות ואבטלה." האם מצב זה גורם לך לתמוך יותר ב: 1. עמדת הממשלה, 2. עמדת הבדואים.

57% מהציבור היהודי תומכים בעמדת הבדואים [מאום אל חיראן] לנוכח התיאור ההיסטורי הזה לעומת 43% שתומכים בעמדת הממשלה. שאלה זו אקטואלית לנוכח תוכנית להרוס את הכפר לבנות על חלק משטחו את היישוב היהודי חירן.

  • רבנים למען זכויות האדם:

הסקר מלמד שבמרבית הציבור היהודי בישראל צומחת הבנה שחובה עלינו לנהוג בשיוויון וביחס הוגן כלפי הבדואים. הדבר נכון גם לגבי חלק משמעותי בקרב הימין ורוב גדול של המרכז. הציבור היהודי עוד מאמין ברובו, שמדינה הוגנת לא עוקרת אנשים מכפריהם. ישנו פער מדאיג, בין העמדות ביחס לבדואים בקרב הציבור היהודי בטרם הוא נחשף לנתונים בסיסיים על הסוגייה, ובין העמדות אחרי החשיפה לעובדות. הדבר מלמד על חוסר הכרות וכנראה גם על הסתה בתקשורת ומצד פוליטיקאים חסרי אחריות כנגד האוכלוסייה הבדואית, ויוצר רושם מוטעה בציבור היהודי כאילו מבקשים הבדואים להשתלט על הנגב. אך הסקר מראה גם על גמישות בעמדות לאחר למידת העובדות, ועל גישה שמבקשת לפתור את הנושא באופן שתורם ליחסים טובים בין בנגב. אנו מאמינים במוסר של עמינו, המבקש לחיות עם הַגֵּר הַגָּר עימנו בשיוויון, ולא לנהוג בו באֵיפָה וְאֵיפָה. על המדינה להקשיב לקול הזה.

  • נתונים על הסקר:

סקר פאנל אינטרנטי שנעשה בין ה-14-17 לאפריל, 2016 בקרב מידגם מייצג של 800 ישראלים יהודים עבור ארגון "רבנים למען זכויות האדם" – ארגון אשר חבר ב"פורום הכרה". הסקר נכתב על ידי ד"ר דליה שיינדלין ואיסוף הנתונים התבצע על ידי חברת "הגל החדש". טעות הדגימה: +/- 3.5%. המחקר פורסם בט"ו באייר התשע"ו, 23.05.16

להרחבה:

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.