חשיפה: 900 דיירי דיור דיור ציבורי שכבר נמצאים בהליכי התחדשות עירונית צפויים להיות מסולקים מבתיהם למרות סיכומים בנושא‎ ›

דיור הציבורי public housing

לפורום דיור ציבורי נודע בימים האחרונים כי עמידר כבר חתמה על הסכמי פינוי-בינוי בבנייני דיור ציבורי עם יזמים מבלי להבטיח כי הדיירים יוכלו לחזור לבתיהם.  עמידר ומשרד השיכון אומנם הבטיחו כי יוצגו פתרונות הולמים לגבי מתווי התחדשות עירונית בעתיד, אך נראה כי 900 דיירים שכבר נמצאים בתהליך לא יוכלו לחזור לבתיהם.

עלייה ניכרת בעלות וועד הבית והארנונה תגולגל על הדיירים שהינם מהשכבות המוחלשות ביותר בחברה וסביר כי רובם לא יעמדו בכך.

 

פורום דיור ציבורי מברך על כך שמשרד השיכון לקח על עצמו לטפל גם בדיירים אלו, אבל כרגע עדיין לא ברור מה יהיה עתידם והדבר מסב מצוקה ומתח בקרב  הדיירים.

אסור להפוך תוכנית שבאה להציע שינוי חברתי מהותי, לכלי להשלכת אלפים לרחוב ויש לקדם חקיקה שתגן על זכויות אותם דיירים.

ההחלטה להשתמש בהתחדשות העירונית כדי לעמוד בחובת עמידר  לתחזוקה נאותה של דירות ציבוריות – נובעת מנסיון לחסוך בצורה משמעותית בהוצאה התקציבית הנדרשת, אבל המשמעות של זה בשטח עלולה להיות נטל נוסף על דיירי הדיור הציבורי וגירוש שלהם מבתיהם.

רותי לביא, פורום דיור ציבורי: חברת עמידר חתמה כבר על חוזים של מעל 900 דירות, בתנאים שם ימומשו בהכרח יובילו לנישול וטרנספר של הדיירים.  תוכנית זו תביא להכפלת מספר הממתינים לדיור ציבורי – ללא כל פתרון נראה, כמו גם לפגיעה בשוכרי הדירות בכל המעמדות, הקורסים גם כך תחת העול. אין עמידר יכולה לפטור עצמה בכך שהשר הקודם הורה על כך. פעולתה  עומדת בניגוד גמור למנדט שקבלה. בתאוותה להפוך לחברה יזמית מובילה, כשלה עמידר ופגעה במודע בזכויות הדיירים שהם הסיבה לקיומה. זה  מעורר חשש כבד לגבי כשירותה להמשיך ולפעול כחברה משכנת.

תוכנית הרת אסון וחסרת אחריות זו היא ירושת השר הקודם – אך מחובת שר השיכון הנוכחי לתקן מייד את העוול. לא הדיירים הם שכשלו ולא הם צריכים לשלם את המחיר.  כבר היום ישנם דיירים הנדרשים לוותר על זכאותם כיוון שלא יעמדו בתשלומים.

עוד מסבירה לביא: אין רע בפתרון המנסה להביא לחסכון תקציבי בעלויות שיפוץ הדירות, אך לא על חשבון זכויות דיירי הדיור הציבורי ובתנאי שזה לא יפגע בדיירים. השבחת הנכסים מביאה עמה עלייה משמעותית בארנונה ובדמי ועד הבית אותם יאלצו הדיירים לשלם – עד כדי כמה מאות שקלים כל חודש. אם גדל שטח דירתם, הם נדרשים גם לשלם שכר דירה גבוה יותר מיכולתם הסוציו-אקונומית. צריך להבין שהדיירים שגרים/ות בדיור הציבורי הם המוחלשים ביותר (כפי שעולה גם מן הקריטריונים הבלתי אפשריים כמעט לזכאות). מדובר באוכלוסיה של קשישים המתקשים במימון קיום בסיסי ומשפחות המוותרות לעתים על אוכל לילדיהן או ביקור אצל הרופא. שלא לדבר על השקעה בעתיד הילדים. מכאן אפשר בקלות להסיק שעבור המשפחות המתגוררות בדיור הציבורי כל סכום של 100 שקלים הוא עניין של חיים ומוות, כי גם כך הם מתקשים לממן את הצרכים החיוניים ביותר קרי – תשלומי חשמל ומים, תרופות, ביקור אצל הרופא, הוצאות על חינוך ילדיהם וכו'. לכן – הנטל הבלתי נסבל על הדיירים, עשוי להיות אותו קש שיפיל אותם עמוק מתחת קו העוני וימית עליהם אסון. הנטל הזה עלול אף לפגוע ביכולת שלהם לעמוד בתשלום שכר הדירה השוטף, ובסופו של דבר יוביל אותם לצבירת חובות ולפינוי שלהם בצו בית משפט מבתיהם.

אנו תובעים משר השיכון לקבוע מיידית ולהנחות כך את חברת עמידר:

1. הדיירים לא יתבעו לשלם כל תוספת הוצאה, אם בארנונה ואם בוועד הבית. חובת הצגת הפתרון עליו ועל עמידר. בפרוייקטים אחרים השתתפות משרד השיכון מגיעה למאות מליוני שקל. בהרצליה, למשל, בפרוייקט השכרה אחד בלבד, ויתרה המדינה  על הכנסות של למעלה מ-100 מיליון דולר. לא יתכן כי המדינה תזנח את המוחלשים ביותר ותעשוק אותם מהמעט שיש להם, בזמן שהיא תומכת בסכומים מסוג זה בפרוייקטים המיועדים למעמד הביניים הגבוה.

2. הדייר ימשיך לשלם את אותו שכ"ד סוציאלי,ש שיקבע אך ורק ע"פ הכנסתו וללא קשר לשינוי בגודל הדירה ולעליית ערך הדירה עקב הבנייה מחדש. זו לא נעשתה בהסכמתו ולטובתו אלא כשירות לצורך תקציב מדינתי ולא מן הדין הוא שהמוחלש ביותר ישלם את המחיר.

3. לא ידרשו מהדייר כל ערבות או פקדון כיון שאלה כבר נמסרו עם כניסתו לדירה הקיימת ונשארו בקופת החברה המשכנת.

 

אנו קוראים גם לוועדה להתחדשות עירונית ולעומד בראשה, ח"כ אלי כהן שליבו עם הדיור הציבורי, להתנגד להפוך תוכנית שבאה להציע שינוי חברתי מהותי, לכלי להשלכת אלפים לרחוב ולתבוע חקיקה שתגן על זכויות אותם דיירים.

 

דורשים ממשרד השיכון לעצור מייד את הפינויים, להחזיר מייד את כל דיירי הדיור הציבורי לבתיהם בתוכניות פינוי בינוי, ולחוקק מי…

Posted by ‎פורום הדיור הציבורי‎ on Thursday, November 12, 2015

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.