זכויות אדם או שיח אלים: סיכום פתיחת השנה של מחלקת החינוך ›

בתמונה: מכינת נחשון מצודה בסיור בדרום ת"א

הרב נאוה חפץ מנהלת חינוכית מביאה את סיכום פתיחת השנה של תחום החינוך.

הפעילות במכינות הקדם צבאיות החלה השנה בסוף אוקטובר. גם השנה אנו מלמדים ב- 13 מכינות מקרית שמונה בצפון ועד לדרום הנגב. חניכי וחניכות המכינות ילמדו לאורך השנה סוגיות נבחרות במסכת עצמאות וידונו בענייני השעה של ישראל, בסערת הכאן ועכשיו של הווייתנו, סערה ההולכת ומתעצמת מדי שנה. הקבוצות השונות יעסקו בזכויות האדם תוך התייחסות להקצנה האידיאולוגית אתנית לאומית ודתית, המייצרים שיח ציבורי אלים. כל זאת לאור הכרזת העצמאות של מדינת ישראל.

מכינת נחשון מצודה בסיור בדרום ת"א

מכינת נחשון מצודה בסיור בדרום ת"א

פעילות המכינות הקדם צבאיות

המכינות יבחנו את הסוגיות הנ"ל לא רק מן ההיבט הטקסטואלי, אלא יצאו לבחון את הדברים בשטח. כל מכינה תצא ל- 2 עד 3 סיורים מתוך ה-5 המוצעים:

  • סיור בחצר האחורית של תל-אביב – דרום העיר – שם יתמודדו עם סוגיות כגון: מבקשי המקלט, עוני ופערים כלכליים, זנות וסחר בנשים, תכנון אורבאני המייעד מלכתחילה שכונות מסוימות שיהוו את החצר האחורית של העיר.
  • סיור לכפרים הלא מוכרים בנגב – במהלכו ילמדו הצעירים על הקהילה הבדואית על אתגריה וקשייה, ייפגשו עם פעילים חברתיים, ועם צעירים בני גילם.
  • סיור לדרום הר חברון – במטרה להתמודד עם המציאות בשטח. הסיור מתקיים במסגרת סיור להכרת יהודה ושומרון במהלכו הם נפגשים עם מתנחלים. במהלך הסיור איתנו הם יחשפו לצד אחר ולסיפר אחר וייפגשו עם פלסטינים.
  • סיור בעוטף ירושלים – החומות הפיסיות והחומות המטפוריות. במהלך הסיור הצעירים יתמודדו עם המורכבות של העיר, עם התוואים של הגדרות ההפרדה השונים ותוצאותיהם.
  • סדרת ירושלים – סדרה של 2-3 ימים במהלכה הצעירים נחשפים לירושלים כמיקרו-קוסמוס של החברה הישראלית. דגש מושם על נושא: "יהודית ודמוקרטית – עם או בלי מכף". הם נפגשים עם שופט בבית המשפט העליון, חווים משפט מבוים, מסיירים בכנסת ונפגשים עם חברי כנסת ממפלגות שונות בנושא זכויות האדם בישראל, ונפגשים עם המחלקה למשפט בינלאומי במשרד החוץ.

פעילות בבית המדרש לזכויות האדם

הפעילות בבתי המדרש לזכויות האדם גם היא החלה

במכללת עמק יזרעאל ילמדו השנה 18 סטודנטים/יות יהודים וערבים. הם נשאלו מדוע הגיעו לבית המדרש, ולהלן מספר תשובות: "להוציא את זכויות האדם מהקופסא של השמאל", "להבין ולקבל את האחר, לקבל ידע, להכיר מקורות, שיהיה חיבור לחיי היומיום", "לעורר התעניינות בתחום, לצאת מתפיסות מקובעות, לזהות משהו חדש שיכול לענות על צורך או משהו שמציק", "להצליח להתחבר לטקסטים שמעוררים בי התנגדות, לעצב דעה אישית ולהשפיע על החברה", "להכיר את האחרים ומחשבותיהם, ללמוד דברים חדשים".

תמונות מביה"ד ע. יזרעאל

תמונות מביה"ד ע. יזרעאל

תמונות מביה"ד ע. יזרעאל

תמונות מביה"ד ע. יזרעאל

באוניברסיטה העברית ילמדו השנה 18 סטודנטים/יות מכל קצוות האוכלוסייה היהודית. בית המדרש פתח את שעריו אתמול, 16 בנובמבר. עבודת השטח של הסטודנטים תהיה: במרכז האפריקאני בירושלים עם מבקשי המקלט, עם כוח לעובדים – קידום זכויות של עובדים, וקידום החוק נגד סחר בבני אדם.

אודות הרב נאוה חפץ

מנהלת מחלקת חינוך