שר הבינוי והשיכון גלנט: אקדם דיור ציבורי במסגרת תוכניות הדיור הממשלתיות: סיכום יום דיור ציבורי בכנסת ›

יום הדיור הציבורי שהתקיים אתמול (ג', ה-27.10.15) בכנסת, כלל 5 דיונים בוועדות הכנסת השונות, כנס מרכזי שבו נכחו כ-200 איש ושתי בשורות משמעותיות לדיור הציבורי. במסגרת היום שיוזמים פורום דיור ציבורי ושדולת הדיור בכנסת עלו שתי בשורות חשובות עיקריות: נוהלי הגנה על דיירי דיור ציבורי במסגרת תהליכי התחדשות עירונית, והכרזה של שר הבינוי והשיכון גלנט כי הכניס כלים שייאפשרו לממשלה לקדם דיור ציבורי במסגרת תוכניות הדיור הממשלתיות הכלליות.

בכנס המרכזי השתתפו: שר השיכון יואב גלנט, סגן שר השיכון ז'קי אדרי, סגן שר הפנים, ירון מזוז, יו"ר האופוזיציה ח"כ בוז'י הרצוג, יושבי ראש שדולת הדיור: ח"כ דב חנין, ח"כ אורלי לוי אבקסיס, ח"כ אילן גילאון, ח"כ אלי כהן, ח"כ איציק שמולי, ח"כ סתיו שפיר, ח"כ עמר בר לב וכן יו"ר האופוזיציה, ח"כ לשעבר רן כהן, ח"כ תמר זנדברג, ח"כ אלי אלאלוף, ח"כ מנואל טרכטנברג, ח"כ סופה לנדבר, ח"כ שולי מועלם, ח"כ עיסאווי פריג', יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס וכן שורה של ארגונים חברתיים ודיירי דיור ציבורי.

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט התייחס לתוכניות "מחיר למשתכן" ו"דירה להשכיר" שבמסגרתן ניתן כעת לדידו להקצות אחוז מסויים לדיור ציבורי. הדברים נאמרו בדיון בוועדה לביקורת המדינה במסגרת יום הדיור הציבורי בכנסת. ואילו המסמך הנוגע לנהלי הגנה על דיירים במסגרת הליכי התחדשות עירונית נחשף הבוקר בדיון בוועדה להתחדשות עירונית בכנסת, במסגרת היום.

ציטוטים חשובים מהכנס המרכזי ודיוני הוועדות:

  • ציטוטים מהכנס המרכזי:

ריקי בן לולו, פעילה בדיור הציבורי: "משבר האמון גדול ואנחנו מברכים על ההבטחות אבל מחכים לראות בשטח ובחקיקה – הגדלה מאסיבית של המלאי, הרחבת הקריטריונים, סיוע מוגדל בשכר דירה, שלא נראה יותר משפחות שנזרקות לרחוב".

ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים – "תומכים ביוזמת השדולה של הקצאת 5% לדיור ציבורי מכל מכרז בנייה. אפשר לסיים את כל התור לידור הציבורי שיש היום תוך 3 שנים".

שר השיכון יואב גלנט: "נשקיע בשנה הקרובה מיליארד   שקל בדיור הציבורי. הזכות המינימאלית היא שלכל אדם בישראל תהיה קורת גג מינימאלית. ראוי ששכבות שהכנסתן גבוהה יסייעו לשכבות החלשות יותר כדי לקיים את זה".

נמרוד בוסו, עיתונאי, דה מרקר – "יש הרבה ללמוד ממה שקורה בעולם. אין חברה מערבית שלא מחזיקה במאגר משמעותי של דירות דיור ציבורי. גם בכלכלות הקפיטליסטיות ביותר".

ח"כ דב חנין, יו"ר עמית בשדולת הדיור: "משבר הדיור הוא תוצאה של מדיניות. הוא לא קרה במקרה. זה מה שקורה כשהמדינה נסוגה מהאחריות שלה לדיור לאזרחיה. זה מתבטא גם בתקציב, וגם בתכניות הממשלתיות, בחיסול המתמשך של הדיור הציבורי ובהפקרת האזרחים לשוק שכירות משתולל. המפתח ליציאה מהמשבר חייב לעבור דרך חזרה של המדינה לתמונה. בקנייה ובנייה דירות ציבוריות חדשות, בפתרונות דיור חברתי וציבורי בהיקף גדול". מאגר הדירותה ציבוריות מצטמצם והדיור הציבורי הפך לפתרון לקבוצה הולכת ומצטמצמת, עם קריטריונים נוקשים ואכזריים. אני מברך את שר השיכון על אישור חוק השקיפות בדיור הציבורי שנכון חברתית וכלכלית ויהפוך את הזכאים מנתינים לאזרחים בעלי זכויות. דיור ציבורי היא דרך המלך לפתרון בעיית הדיור".

אורלי לוי אבקסיס, יו"ר עמיתה בשדולת הדיור: "אחת החובות המרכזיות של המדינה לאזרחיה היא לסיפוק הזכות לדיור. השדולה נאבקת שנים על הנושא ונראה שהמאבק נושא פרי ויש התקדמות בנושא. מלאי הדיור הציבורי עדיין נמצא בחוסר גדול ואנחנו מתכוונים לפעול בעניין. אנחנו ממשיכים להיאבק על חוק סיוע ריאלי בשכר דירה. ואנחנו מעבירים כאן מחאה על הכוונה להנפיק את עמידר בבורסה. הם רואים בדיור הציבורי חולייה חלשה. לא ניתן לזה יד".

אלי כהן, יו"ר עמית בשדולה: "בועדה להתחדשות עירונית אנחנו מקדמים הגנה על דיירי הדיור הציבורי בתהליכי התחדשות עירונית. כך שלא תתאפשר הגלייה של דיירים מהדירות ולא העלאה בשכר דירה בעקבות פרוייקטים של פינוי בינוי".

אילן גילאון, יו"ר עמית בשדולת הדיור: "למדינת ישראל אין מדיניות בתחום הדיור. בתוך ים התכניות מה שקובע בסוף זה מחיר הדירה והאם היא ניתנת להשגה. צריך להשתמש בכל ההכנסות ממחירות הדירות לחידוש המלאי".

ג'קי לוי, סגן שר השיכון – "הדיור הציבורי הוא לא נטל לאומי, הוא אחריות לאומית. צריך לשנות את התפיסה. באוצר משתנה כיום התפיסה. אחריות המדינה לתת קורת גג".

ח"כ לשעבר רן כהן – "מדינה שרוצה צדק אלמנטרי של שירותים צריכה להשקיע בדיור ציבורי. הפרטה של הדיור הציבורי היא הפרטה של נשמתה של מדינת ישראל. 3 מיליארד שקל נגנבו בניגוד לחוק שחוקקה הכנסת. את הכסף הזה צריך להחזיר ולבנות איתו דיור ציבורי".

אלי אלאלוף, יו"ר ועדת עבודה ורווחה– "צריך להגדיל משמעותית את הדירות בדיור הציבורי. הדיור הוא הגורם המדרדר ביותר לעוני. יש לפתח את השכונות בהן ישנו ריכוז של דירות דיור ציבורי כדי שלא יהיו שכונות עוני".  

ועדת העלייה והקליטה דנה בדיור ציבורי לעולים. נציגת משרד הקליטה סקרה את מצב העולים: "27 אלף ממתינים בתור במשרד הקליטה, 20 אלף קשישים, 10,600 יחידות לזוגות ולבודדים קשישים עצמאים (הוסטלים ומקבצי דיור), 1,700 נמצאים בשלבי בניה ואכלוס עוד 4,000 בשלבי מכרז.
סיוע בשכר דירה: משפחת עולים מקבלת 1,250 ש"ח, לעומת הזכאים במשרד השיכון שמקבלים עד 3,000 ש"ח.

ח"כ טלי פלוסקוב: "שר האוצר מבטיח ש-5% מהבניה (תוקצה לדיור ציבורי). אבל עד שנבנה… חלק גדול מהממתינים כבר לא יהיו בחיים!

ח"כ יואל רזבוזוב: "חייבים להגדיל כבר היום את הסיוע בשכר דירה, לאנשים לא נותר כסף לחיות. כמו כן חייבים שהחוזים יהיו בשפה שאנשים מבינים".

  • בעיות בשקיפות:

"כתוצאה מחתימה על חוזים שאנשים לא מבינים נוצר בראשון לציון, במקבץ דיור חדש, מצב שבו אנשים חויבו לשלם שכר דירה כפול מהסכום שסוכם איתם".

  • קרקע חומה:

נציג עמיגור: "אנו בונים אלפי יחידות דיור קטנות. תורמים מרחבי העולם משתתפים יחד עם משרד הקליטה והסוכנות היהודית מסייעים לבנות על קרקע חומה או על הקרקע של הסוכנות היהודית".

ח"כ סופה לנדבר:"די לדבר, צריך לבנות. שחררו את הקרקע החומה במרכז המדינה. היא שייכת לכולנו".

טטיאנה קאדוצ'קינה: "נכים חולי סרטן ומחלות אחרות, לא מי שבכיסא גלגלים, לא מטופלים על ידי משרד הקליטה וגם משרד השיכון לא נותן להם מענה. אנשים נכים מקבלים 500-700 ש"ח סיוע וזהו זה".
נכה חולת סרטן חד הורית עם בן חייל לא זכאית לדיור, מקבלת 500 ש"ח סיוע – אפילו שהיא עולה. הקריטריונים לא מכילים אנשים כאלה".

ח"כ אורלי לוי: "חשובה ראיה מערכתית בהגמשת הקריטריונים גם לעולים וגם לוותיקים תוך התייחסות לצרכים ייחודיים של כל אוכלוסייה".

מרינה זמסקי, יו"ר העמותה "פורום משפחות עולים": "מברכים על שינוי שהתחלנו לראות בהתייחסות לדיור הציבורי. משרד הקליטה ניסה הרבה – הטענות שלנו זה למשרדים אחרים. נוח מאוד לשים את כל ה-28 אלף עולים בפינה הזו של משרד הקליטה ולשכוח מהבעיה. זה נוח מאוד לפוליטיקאים רבים להשאיר אותם שקופים. יש למצוא פתרון חירום במקביל לבניית הוסטלים של הסוכנות וכו'. יש לנו תכנית חירום לחמש שנים הקרובות לאזרחים בגיל 80+. בעלי בתים גם לא רוצים להשכיר. הפתרון הוא שהמדינה תשכור דירות קטנות והסיוע ".
ח"כ יצחק הרצוג: "תודה למרינה שתיארה במדויק את הבעיות. המדינה רואה בדיור ציבורי סוג של סיוט, כאב ראש וזו הבעיה. הפתרונות לא יכולים לבוא רק מהגופים החוץ-ממשלתיים כמו הסוכנות. זו האחריות של המדינה".
ח"כ סופה לנדבר: "שר העלייה והקליטה וחברי הכנסת מהקואליציה היו אמורים להיות כאן".

 

  • הוועדה לביקורת המדינה דנה בדוח מבקר המדינה על משבר הדיור הציבורי

ח"כ דב חנין: " משבר הדיור הוא לא טעות אלא תוצאה של מדיניות והמדיניות היא נסיגת המדינה מהאחריות שלה. משבר הדיור פוגע בכולם אבל יש כאלה שנפגעים יותר". "יש התחלה של שינוי בתחומים רבים ואני מקווה שהיום הזה הוא סימן לשינוי רציני בכוונות המדינה לקחת יותר אחריות על הזכות לדיור לכל אזרחיה".

שר האוצר, כחלון:" הדוח נותן לנו תשתית לתכנית עבודה. מחיר למשתכן היא התכנית שלי והיא מגלמת בתוכה כלכלה חופשית עם רגישות חברתית. השוק הפרטי צריך לבנות אבל אסור שהמדינה תספסר בקרקעות. היא כבר לא עושה זה כמה חודשים כי עצרנו את זה".

שר השיכון והבינוי, גלנט: "במשך עשור מחירי הדיור עלו ב- 100%. הדיור הציבורי הוא נושא בעל חשיבות מרכזית. אם אנחנו מצפים שאוכלוסיות חלשות יקדמו את עצמן בכוחות עצמם אנחנו חיים באשליה. יש לפחות פי 2 אנשים שצריך לדאוג להם ממה שהיה בעבר ומצד שני יש הרבה פחות דירות. כשהתחלתי את התפקיד גיליתי שיש יותר מ- 700 דירות ריקות ודרשתי לאייש אותם. 300 כבר אוישו ועוד 180 בשלבי אכלוס. אנחנו הולכים לרכוש דירות ב 700 אלף מיליון ₪, בעיקר בערים מרכזיות. בנוסף, לבנות יחד עם עמידר 2,600 דירות לאוכלוסיות שונות. כל שנה נשקיע 110 מיליון  ₪ בתחזוקת הדירות הקיימות".

אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור: "קרקעות ותכנון הם לא הבעיה. יש מספיק משתיהם. הבעיות הן בחומרי גלם, סמכויות הבנייה ומספר עובדי הבניין. אנחנו מעבירים סמכויות לעיריות וחותמים הסכמי גג".

 

  • הוועדה לקידום מעמד האישה עסקה במאבק הנשים בדיור הציבורי:

ח"כ מיכל רוזין טוענת שיש דירות שקטנות מידי למשפחות והן עומדות ריקות.

יו"ר הוועדה, ח"כ אעיידה תומא: "ביטוח לאומי סירבו להגיע לישיבה וזה חמור מאוד".

ריקי בנלולו, מפורום דיור ציבורי: "בסכום שהמדינה משלמת על החזקת ילד שהוצא מהבית בגלל המצב הכלכלי, בפנימיה, אפשר להשכיר עבור האם דירה אפילו בכיכר המדינה. מדובר בסכומים של עד 10,000 ₪. מדוע לא לתת מעט מזה לאמא שתצליח לכלכל את עצמה והילדים ולחסוך לכולם סבל וכסף?"

  • ועדת כלכלה דנה בתיקון לחוק זכויות הדייר- החלת רציפות

סאשה ביטברויט, פעיל מבית שאן: "השקיפות היא חלק מהפתרון מול עמידר, שם אין פרוטוקולים. תיקונים למשל יכולים לקחת ימים".



 

אתמול ציינה הכנסת את יום הדיור הציבורי בכנסת וניתן לומר שסוף סוף מתחילים לראות שינוי במגמה ובשיח, ורצון אמתי של המדינה ל…

Posted by ‎פורום הדיור הציבורי‎ on Wednesday, October 28, 2015

יום הדיור הציבורי שהתקיים אתמול (ג', ה-27.10.15) בכנסת, כלל 5 דיונים בוועדות הכנסת השונות, כנס מרכזי שבו נכחו כ-200 איש …

Posted by ‎שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם‎ on Wednesday, October 28, 2015

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.