דו"ח חדש של האו"ם קובע מספר הריסות הבתים בגדה הוכפל מאז הקמת ממשלת נתניהו ›

בתמונה: הריסות המבנים הבדואיים ליד מעלה אדומים, עאמר עארורי / בצלם
בתמונה: הריסות המבנים הבדואיים ליד מעלה אדומים, עאמר עארורי / בצלם 17.8.2015

בהמשך למכתב ששלח ארגון רבנים למען זכויות האדם באוגוסט [24.8.2015] לשר הביטחון בו התרענו על הגל הנרחב של הריסות בתי פלסטינים בשטח C בגדה, כעת קובע גם דוח חדש של האו"ם כי מספר הריסות הבתים בגדה הוכפל מאז הקמת ממשלת נתניהו. מגמה חמורה זו מתרחשת למרות התבטאויות של מערכת הביטחון (והדרגים המדיניים) כי היא מאפשרת ואף משפרת את אפשרויות הפיתוח הפלסטיני בשטח C. כארגון שנאבק למען זכויות התכנון של הפלסטינים אנו חשים כי בעוד המדינה עומדת בסירובה לערוך שינויים נדרשים במערכת התכנון, בעניין ההריסות היא דווקא הגבירה את פעילותה.

הריסת הבתים והמבנים לא יכולה לכסות תחת הטענה על "בנייה לא חוקית". בשטח C שבגדה חלה מערכת תכנון צבאית ללא ייצוג וסמכות לתושבים המקומיים (הפלסטינים), כפי שנהוג במערכות תכנון ברחבי העולם. אף בג"צ הוטרד מתוצאות התנהלות המערכת התכנונית הזו בשטח: עשרות כפרים ללא תוכנית מיתאר, לחילופין תוכניות מיתאר מצומצמות, סיכוי אפסי כפלסטיני להשיג אישורי בנייה (גם כשמדובר על אדמתך הפרטית) ופחות מ-1% משטח C שמוקצה לפיתוח פלסטיני לעומת כ-30% להתנחלויות.

צילום עאמר ערורי, בצלם

הריסות בבקעת הירדן. צילום עאמר ערורי, בצלם. 31.8.2015

המדובר גם בעדות לחוסר התוחלת במתווה התכנון החדש לשטח C שהציגה המדינה בבג"צ לנוכח עתירה נגד מערכת התכנון הצבאית:

בג"צ קבע, בהמשך לעתירה שהגיש ארגון רבנים למען זכויות האדם יחד עם ארגונים ומועצות פלסטיניות [בעתירה שותפים מועצת הכפר דיראת-רפעיה, שומרי משפט- רבנים למען זכויות האדם, מרכז ירושלים לסיוע משפטי וזכויות האדם, הוועד הישראלי נגד הריסת בתים,  וסנט איב – המרכז הקתולי לזכויות אדם], כי על המינהל האזרחי של צה"ל להציע מתווה לשיתוף מהותי של הפלסטינים בהליכי התכנון. אבל בג"צ לא היה מוכן להורות על העברת סמכות לפלסטינים בהליכי התכנון או להקפיא הריסות עד לשיפור המצב התכנוני. אנו סברנו שהמיתווה שהציע הצבא – ובג"צ קיבל – איננו מחייב את מערכת התכנון הצבאית ולפיכך לא ייתן מענה משמעותי לבעיות ההומניטריות האקוטיות בשטח, הנובעות מהכשל המערכתי בתכנון בשטח C. בג"צ ראה בנוהל החדש מענה מספק. גל ההריסות הנוכחי הוא עוד ראייה כי הנוהל החדש איננו נותן מענה לבעיות בשטח, ומאות פלסטינים נותרים ללא קורת גג כל שנה.

 צפו: כיצד משפיעה מערכת התכנון הצבאית בגדה על החיים שלכם

בהמשך למכתב ששלח ארגון רבנים למען זכויות האדם באוגוסט [24.8.2015] לשר הביטחון בו התרענו על הגל הנרחב של הריסות בתי פלסטי…

Posted by ‎שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם‎ on Tuesday, September 8, 2015

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.