הרב אריק אשרמן מלמד איך לא להשחק בפעילות חברתית, גם אחרי 20 שנה של אקטיביזם ›

הרב אריק אשרמן בעצרת המחאה השבועית בצומת להבים בהכרה בכפרים הלא מוכרים בנגב.
הרב אריק אשרמן בעצרת המחאה השבועית בצומת להבים בהכרה בכפרים הלא מוכרים בנגב. צילום: פייסבוק

20 שנה לפעילותו של הרב אריק אשרמן ברבנים למען זכויות האדם, זמן ראוי לכמה עצות הנוגעות ליכולת ההתמדה של פעילי זכויות אדם וזכויות חברתיות.

במהלך סיור עם רבנים מחו"ל לכפר הפלסטיני סוסיא בשטחים ולכפר הבדואי אום אל חירן בנגב, עלה בדעתי שנכון לראשון ביולי [2015] אני עובד כבר 20 שנה ברבנים למען זכויות האדם, ומעורב בלא מעט מאבקים למען הצדק.

במהלך אותו סיור, ביום ו' האחרון, חווינו בעוצמה את ההתעללות הבלתי ניתנת להצדקה או תירוץ של המדינה היהודית בלא-יהודים, והרגשות שלנו נעו בין כעס אדיר על העיוות שבדבר, לבין דיכאון.

אחת השאלות שעלתה ממלוויי בסיור היתה, איך אני ממשיך לעשות את העבודה הזו ולא נשחק או מתייאש? גם בנסיעה האחרונה שלי לחו"ל וגם בקרב פעילים/ות ישראלים/ות אני נתקל בתחושות ושאלות דומות.

והנה כמה מהתשובות והמחשבות שלי על העניין, על נקודות שמסייעות להמנע מייאוש ושחיקה כפעיל חברתי או כפעיל למען זכויות האדם. אני מקווה שהן יסייעו גם לאחרים:

1. המימד האמוני: אישית, אני מאמין שאנחנו נמצאים/ות בעולם הזה כדי להיות שותפים של אלוקים בעבודה של תיקון עולם. כך התחנכתי על ידי הוריי, הרבנים שלי, הקהילה שלי ושותפיי לדרך. לאנשים אחרים יכולים להיות נתיבים אחרים לאמונה.

2. לא הכל שחור: אסור לשכוח שישנן גם כמה הצלחות קטנות אך משמעותיות בתחום זכויות האדם בישראל: הצלחנו להחזיר לפלסטינים את האדמות שלהם, לאחר הם חוו השתלטות של גורמים מקרב הקיצוניים וגם ראינו קצת מעבודות העיבוד המחודשות, אחרי שנים של מניעת גישה). בימים אלו, לאחר חמש שנים של עבודה נראה לנו שאנחנו רואים/ות סימנים של שינוי מאוד משמעותי במדיניות הממשלה כלפי דיור ציבורי (אם כי עוד מוקדם לחגוג), ואני רואה את ההישגים בתכניות החינוכיות של ארגון רבנים למען זכויות האדם. אני גם נזכר בהישגי העבר שהחזיקו מעמד, כגון החלטת בג"ץ שאפשרה לחקלאים פלסטינים לשוב, באבטחת הצבא, לרבות מאדמותיהן אליהן התקשו להגיע בשל אלימות קיצוניים, לפעמים במשך 15 שנה; כך גם עצירת תכנית ויסקונסין הישראלית שנלחמה במובטלים/ות במקום באבטלה, טרם שבה. אני חושב על פעילים\ות זכויות אדם, על אנשי/נשות הצוות שלנו, ועל רבנים/רבות ואחרים/ות שאני פוגש ומספרים לי שהם בעצמם פעילים בזכות חוויה של הצלחות קטנות שנשזרו בדרכנו. פינת "הביכורים" (דיווח שנתי על הצלחות בתחום זכויות האדם שאנו מפרסמים באתרנו) מזכירה לנו שכן, זה אפשרי להגיע ל"אסיף" של הצלחות.

3. לא על המאקרו לבדו: "המקיים נפש אחד מעלים עליו כאילו קיים עולם מלא" (משנה סנהדרין ד:ה). ולכן גם הצלחנו לסייע לנפש אחת בלבד, הרי זה הישג אדיר.

4. אנו פועלים למען אנשים, והסיוע הזה חשוב להם, ולכן אסור להפסיקו: הא/נשים שאנחנו נאבקים/ות יחד אתם על זכויותיהם מעידים לא פעם על כך שתמיכתנו תורמת ליכולתם למצוא את הכוחות הפנימיים להמשיך את מאבקם. האם יעלה על הדעת שננטוש אותם?

5. שינוי תודעה הוא אפשרי: הזכרתי בפני המיואשים את סקר דעת הקהל שלנו שמראה שרוב הישראלים היהודים משנים את דעתם ורואים את תביעות הבעלות של הבדואים כהוגנות ברגע שמפריכים את הדיסאינפורמציה של הממשלה ושל גורמים נוספים. מהמקומות הללו אני ממשיך להאמין שביסודו העם שלנו הרבה יותר טוב, לעומת מה שמצטייר מחלק גדול של צעדי ממשלות ישראל. העם שלנו חפץ לעשות צדק ולכן יש לנו סיכוי אם נצליח לגרום לא/נשים להתמודד עם העובדות.

6. המימד האישי: אני רוצה להשאיר לבתי ובני עולם יותר טוב.

7. המחוייבות: אין לנו את ה"לוקסוס" של להרים ידיים. יותר מדי מונח על כף המאזניים.
8. לא לשם ההישג, כי זה הדבר הנכון: אין לי שום הבטחה של הצלחה במאבקים בהם אני שותף, אבל אני יודע מה יקרה אם לא נשתדל. אלוקים לא הכריע את ים סוף עד שכל בני/בנות ישראל קפצו למים.

9. חלק מדבר גדול: "לא עליך המלאכה לגמור, ולא אתה בן חורין להיבטל ממנה". אנחנו חלק של משהו גדול מאתנו, ויש לי אמונה שאם נעשה את חלקנו, אלוקים ינווט את ההיסטוריה בכיוון של צדק ויחזיר את שכינתו לציון ברחמים על כל הברואים/ות בצלם.

10. ללמוד מהיריבים האידיאולוגיים: אני לומד מתנועת ההתנחלות האידיאולוגית, ממי שהרגישו את עצמם "על הקרשים" מבחינת תדמית ציבורית אחרי רצח רבין, אבל לא הרימו ידיים וצברו עוצמה ותומכים, כשכיתתו רגליים בעבודה קשה.

כאשר הקבוצה חזרה לירושלים ואיחלתי לכולם "שבת שלום", הזכרתי שבפרשת "בלק" אלוקים הופך קללות לברכות, ותפילתי היתה שגם אנחנו נזכה להפוך קללות לברכות כאשר ניתן לכעס והבושה והחסד והדין שלנו לדרבן אותנו לעשייה. כולי תקווה שבעשרים השנים הללו הספקתי להפוך כמה קללות לברכות. בדרך חזרה אחת המשתתפות אמרה משהו שאני בעצמי אומר הרבה פעמים: רפלקסיה חשובה עד גבול מסוים; יש לנו עבודה לעשות.

20 שנה לפעילותו של הרב אריק אשרמן ברבנים למען זכויות האדם, זמן ראוי לכמה עצות הנוגעות ליכולת ההתמדה של פעילי זכויות אדם וזכויות חברתיות http://bit.ly/1GiEBDB/

Posted by ‎שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם‎ on Monday, July 13, 2015