נישול בחסות בית המשפט: מאמר המערכת של עיתון "הארץ" קורא: "לא לגירוש סוסיא!" ›

נציג המינהל האזרחי וחיילים ליד הלוחות הסולאריים של סוסיא. צילום: נסר נוואג'עה, בצלם, 10.5.15
נציג המינהל האזרחי וחיילים ליד הלוחות הסולאריים של סוסיא. צילום: נסר נוואג'עה, בצלם, 10.5.15

שתי החלטות של בית המשפט העליון נותנות חותמת כשרות משפטית לנישול של ציבור ערבי, בשני צדי הקו הירוק, למען מפעל ההתיישבות. מאמר מערכת בעיתון "הארץ" מזכיר את המאבק החשוב נגד הגירוש בסוסיא!

ביום שלישי שעבר דחה העליון את ערעורם של תושבי היישוב הבדואי אום אל־חיראן, שעומדים לפנותם ולהרוס את בתיהם למען הקמת היישוב היהודי חירן. בית המשפט ציין אמנם שחירן יהיה פתוח לכל, אך היישוב מוקם בפועל כיישוב יהודי תורני, וברור שיקשה עד מאוד על התושבים הבדואים להשתלב בו.

במהלך הטיפול בנושא הצליחו התושבים הבדואים להוכיח כי היו "בני רשות" ולא "מסיגי גבול" במקום, אליו פונו בהוראת המושל הצבאי בשנת 1956. אך שופטי הרוב סברו שאין בכך כדי לשנות את הגזירה, ורק השופטת דפנה ברק־ארז, בדעת מיעוט, סברה שעובדה זו דורשת לחייב את המדינה לשקול לתת פיצוי בדמות מגרש ביישוב חירן עצמו.

הסיפור של אום אל־חיראן ממחיש את בעיית היישובים ה"לא מוכרים", שחיים בהם אזרחי המדינה אך אין להם תוכניות מתאר ותושביהם לא מקבלים שירותים בסיסיים. חלקם קיימים מלפני קום המדינה, ואחרים, כמו אום אל־חיראן, הם תוצאת גירושם של תושבים בדואים מאדמותיהם. קביעת בית המשפט שאין פגיעה בזכות הקניין של התושבים, שכן הם לא בעלי הקרקע, רק ממחישה את הפער בהקצאת זכויות קנייניות בישראל. הקביעה שלא מדובר באפליה, שכן כולם יוכלו לגור בחירן, מרוקנת את רעיון השוויון המהותי מתוכנו, ועיוורת למציאות של מחיקת יישוב ערבי למען הקמתו של יישוב יהודי.

יום קודם לכן סירב בית המשפט להוציא צו ביניים שימנע את הרס הכפר סוסיא, שנמצא בשטחים, ואת גירוש תושביו. גם תושבי סוסיא גורשו בעבר מאדמותיהם, וכעת מבקשים להרוס את מקום המגורים הנוכחי שלהם. משמעות אי מתן צו הביניים היא למעשה הכשר להרס הכפר.

למרבה הצער כשל בית המשפט העליון בשני מקרים אלו ולא הגן על השוויון, כאשר התמונה הברורה של הרס כפרים ערבים שלמים היתה צריך לעמוד לנגד עיניו ולהוות שיקול מכריע. אך האחריות אינה מונחת רק לפתחו של בית המשפט: על ממשלת ישראל לאמץ מדיניות תכנונית שוויונית, שתיקח בחשבון את הצרכים של התושבים הערבים, תתחשב בעוול שנעשה להם, ותעשה עמם צדק.

המאמר פורסם לראשונה בעיתון "הארץ"

שתפו בפייסבוק!

 

נישול בחסות בית המשפט. מאמר המערכת של עיתון Haaretz הארץ דן בהחלטות של בית המשפט העליון לגבי סוסיא ואום אל חיראן; אותן ה…

Posted by ‎שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם‎ on Wednesday, May 13, 2015

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.