הודעה לעיתונות:
בג"ץ מאפשר לצבא להרוס את הכפר סוסיא ולגרש את תושביו, כ-340 במספר, לשטח A, בסרבו לתת צו ביניים שיקפיא את ההריסות בשטח הכפר עד לדיון בעתירה שעניינה הסדרה. התנגדות המדינה לצו הביניים מרמזת כי יש בכוונתה להוציא לפועל את החרבת הכפר בהקדם.
- קיראו את ההחלטה
- כתבה בגרוז'לם פוסט | טיימז אופ ישראל | מעריב
- כתבה של עמירה הס | אייל גרוס
- המנהל האזרחי מיפה את הכפר סוסיא – התושבים חוששים מהריסה מיידית
- שתפו והצטרפו לסיור בסוסיא ביום שישי ה15.5! עזרו לעצור את הגירוש בסוסיא!
בג"ץ ידון בעצם בעתירה על עתידו התכנוני של כפר כשהוא מאפשר למחוק אותו בטרם השלמת ההליך
אתמול, ה-04.05.2015, דחה שופט העליון נעם סולברג בקשה לצו ביניים בעתירת מועצת הכפר הפלסטיני סוסיא ותושביו, בייצוג רבנים למען זכויות האדם, בעתירה כנגד החלטה של המנהל האזרחי לדחות תוכנית מתאר לכפר שהכינו התושבים וכנגד כוונתו להרוס את הכפר כולו. תושבי סוסיא טענו שתוכניתם נפסלה מסיבות לא ענייניות וכי יש להסדיר את כפרם בשל ההיסטוריה הייחודית להם.
התושבים ביקשו צו ביניים שיקפיא את הריסות בשטח הכפר עד להחלטה בעתירה כמקובל בהליכים מהסוג הזה.
המדינה התנגדה לבקשת העותרים לצו הביניים והשופט סולברג – בצעד יוצא דופן – נעתר לבקשת המדינה ודחה את הבקשה אפילו בלי לקיים דיון בבקשה. משמעות ההחלטה היא שהמנהל האזרחי יכול להרוס את הכפר כולו בכל רגע. הריסת הכפר תביא להפקרתם של מאות תושביו במדבר ללא קורת גר ולגירושם הכפוי לשטחי A. התנגדות המדינה לבקשה לצו ביניים מרמזת כי יש בכוונתה לממש את צווי ההריסה בזמן הקרוב, כך שמדובר בסכנה ממשית לקיום הכפר ולגורל מאות תושביו.
במסגרת העתירה עצמה טענו התושבים כי הצבא מחויב להסדיר את כפרם כמי שהפקיע את אדמותיהם ומערותיהם בשנת 1986 והותיר אותם ללא פתרון מגורים. כראיה לאופי החיים בכפר סוסיא טרם ההפקעה הוצגו לשופט עדויות שונות ותמונות מהחיים במערות. בתמונות מתועד בין השאר ביקור של אנשי הקונסוליה האמריקאית בכפר בראשית שנת 1986. מהתמונות והעדויות עולה בברור כי הכפר הפלסטיני סוסיא הינו כפר ותיק אשר קדם לכיבוש הישראלי ולהכרזה על השטח כעל אתר ארכיאולוגי.
בין העדויות חוות דעת של ״אם ההתנחלויות״ המשפטנית המנוחה פליאה אלבק, המעידה על קיום כפר בשנת 1982.
על אף הראיות שהוצגו בפניו על העוול שנעשה לתושבי הכפר הן בעצם הפקעת אדמותיהם ונישולם ממנו והן בסירוב המדינה להסדיר את מעמדם כיום, לא ניאות השופט סולברג לאפשר את בירור העתירה טרם יהרס הכפר וגזר את גורל תושביו.
לעתירה צורפה בין השאר חוות דעת של פרופ' אייל בנבנישתי, מומחה בעל שם לחוק הבינלאומי, הקובע כי הריסת הכפר סוסיא היא פשע מלחמה.
יש לציין כי השבוע נחשף דו״ח של ארגון הימין "רגבים", המקורב למפעל ההתנחלויות, אשר חשף כי בהתנחלות סוסיא הסמוכה 23 בתים לא חוקיים בקרקע פלסטינית פרטית. לא ידוע על על ניסיון של המדינה להרוס את המבנים הבלתי חוקיים בהתנחלות סוסיא או במאחזים הסמוכים לה. במצב הנתון ההתנחלות סוסיא, שכל קיומה אסור לפי החוק הבינלאומי, ושחלק מבתיה יושבים על קרקע פלסטינית פרטית, משגשגת ואילו הכפר פלסטיני, שתושביו יושבים על אדמותיהם הפרטיות נמצא בסכנת מחיקה.
הרב אריק אשרמן בראיון לגלי ישראל: ההיסטוריה של סוסיא הפלסטינית ארוכה ואסור לגרש את תושביה
הרב אריק אשרמן בראיון לגלי ישראל: ההיסטוריה של סוסיא הפלסטינית ארוכה ואסור לגרש את תושביההאזינו: הרב אריק אשרמן, נשיא בכיר ברבנים למען זכויות האדם, בראיון לשרה ב"ק על הצעד יוצא דופן של בג"צ מאפשר את הריסת הכפר סוסיא ואת גירוש תושביו לשטח A, רדיו גלי ישראל, 10.5.2015 http://on.fb.me/1JC0Bx4קיראו עוד:* בשבוע שעבר בג"ץ אפשר למנהל האזרחי להרוס את הכפר ח'ירבת סוסיא בדרום הר חברון ובפועל לגרש את תושביו. המנהל האזרחי עלול להרוס בכל רגע את בתי התושבים ולהותיר אותם ללא קורת גג בתנאי המדבר הקשים. עזרו לעצור את הגירוש בסוסיא! הסיור יערך ביום שישי הבא, 15.5.2015 יציאה מרכבת צפון בתל אביב, בשעה 10:00 (חזרה מתוכננת לשעה 15:00). פרטי יציאה מירושלים יעודכנו בהמשך. שתפו והצטרפו לסיור ביום שישי: http://actionsprout.io/B3431C* לפוסט המלא באתר שלנו הכולל את ההיסטוריה המלאה של סוסיא http://bit.ly/1R9lzso* המנהל האזרחי מיפה את הכפר סוסיא – התושבים חוששים מהריסה מיידית | בצלם http://bit.ly/1JC0SQH* לכתבה של עמירה הס על הפקרת סוסיא http://bit.ly/1EoXgxX* ביהמ"ש מעדיף אפליה על "אנדרלמוסיה" – סוסיא מוזכרת בקצרה בטור של פרופ' אייל גרוס ב"הארץ" בהשוואה למקרה של אום אל חירן http://bit.ly/1K1SCMY* סרטון המציג את ההיסטוריה של סוסיא http://bit.ly/1DQjBTv* הפקרת סוסיא לידי צווי ההריסה, היא חלק משאלה רחבה של השבת זכויות התכנון לפלסטינים בשטחי סי. קיראו על העתירה, שהוגשה לבג"צ בא' באב (1.8.11), ודורשת להשיב לפלסטינים סמכויות תכנון בשטח סי . בעתירה שותפים מועצת הכפר דיראת-רפעיה, שומרי משפט- רבנים למען זכויות האדם, מרכז ירושלים לסיוע משפטי וזכויות האדם, הוועד הישראלי נגד הריסת בתים, וסנט איב – המרכז הקתולי לזכויות אדם http://bit.ly/1fMJwqe
Posted by שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם on Monday, May 11, 2015
צפו: ההיסטוריה של סוסיא
רקע:
בשנת 1986 הוכרז שטח הכפר סוסיא כאתר ארכיאולוגי, אדמותיו הופקעו ותושביו, דרי המערות, גורשו בשל ההכרזה. למרות זאת קיים כיום בשטח האתר המוכרז מאחז בלתי מורשה לאחר שניהול המתחם הועבר למתנחלים.
לאחר ההפקעה נאלצו תושבי הכפר לעבור להתגורר בחלקותיהם החקלאיות הסמוכות והפכו לעברייני בנייה בעל כורחם [להיסטוריה המלאה של הגירושים]. עשרות ההליכים שנקטו תושבי הכפר לשם קבלת היתרי בניה נדחו. בשנת 2012 עשו תושבי הכפר ניסיון להסדיר את כפרם מבחינה תכנונית. הם גייסו כספים רבים והגישו למנהל האזרחי תוכנית מתאר באמצעות המתכנן פרופ' ראסם ח'מאיסה. התוכנית מסדירה את הבנייה בכפר בסטנדרטים תכנוניים מקובלים ומקצועיים.
בשנת 2013 נדחתה התוכנית על בסיס לא ענייני, תוך הצבת סטנדרט כפול בתכנון ואפלייה בוטה של האוכלוסייה הפלסטינית. כך לדוגמה נטען כי כמות התושבים בכפר, העומדת על כמה מאות אנשים, אינה מאפשרת ישות תכנונית עצמאית. מנגד, טענה זו אינה מונעת הסדרה של עשרות מאחזים בלתי מורשים המונים עשרות תושבים בלבד, על ידי אותו גוף תכנוני במנהל האזרחי. בנוסף נטען כי התוכנית מונעת מהאוכלוסיה להתקדם ולצאת ממעגל העוני ועל כן עליה להתגורר בצמוד לעיר. יצוין כי העיר נמצאת כמובן בשטח A וכי מה שמונע את ההתקדמות הוא העדר הסדרה המונע תשתיות. טענה זו לא נטענה מעולם כלפי ישראלים הרשאים לבחור את צורת ההתישבות המועדפת עליהם- עירונית או כפרית.
ב-2014 הגישה עמותת רבנים למען זכויות האדם עתירה לבג"ץ בשם מועצת הכפר סוסיא ותושביו התוקפת את סבירות ההחלטה לדחות את תוכנית המתאר לכפר (בג"ץ 1420/14). כאמור, אתמול נדחתה הבקשה לצו ביניים שהוגשה במסגרת העתירה והכפר כולו נמצא בסכנת הריסה מיידית.
חלק מסיפור גדול:
הסכנה למחיקת הכפר סוסיא מהדהדת גם בעייה עקרונית הנוגעת לתכנון הכפרים הפלסטינים בשטח C; תכנון שנעשה על ידי ועדות תכנון צבאיות, ללא ייצוג לפלסטינים, באופן שבעיקר חוסם פיתוח ולא מאפשר לתושבי הכפרים לבנות על אדמותיהם הפרטיות על בסיס סטנדרטים סבירים ומקצועיים של תכנון. לאחרונה נידונה בבג"צ עתירה של מועצת הכפר דיראת-רפעיה, רבנים למען זכויות האדם, מרכז ירושלים לסיוע משפטי וזכויות האדם, הוועד הישראלי נגד הריסת בתים, וסנט איב – המרכז הקתולי לזכויות אדם, להשיב סמכויות תכנון לכפרים הפלסטינים ולמנוע את הטרגדיה של הרס מאות בתים מדי שנה משום שלא ניתן להשיג אישורי בנייה.
אסור לתת לכך לקרות: בג"ץ מאפשר לצבא להרוס את הכפר סוסיא ולגרש את תושביו, כ-340 במספר, לשטח A, בסרבו לתת צו ביניים שיקפיא…
Posted by שומרי משפט – רבנים למען זכויות אדם on Tuesday, May 5, 2015
פינגבאק: עבודה שחורה » סילואן, סוסיא – נישול ערבים מבתיהם בחסות בית המשפט הישראלי
בכל בית שני יש מקוה מה כפר פלסטיני?