תמונה: By Beny Shlevich (Own work) [GFDL via Wikimedia Commons
עמותת רבנים למען זכויות האדם שלחה אתמול (4.5) לראש הממשלה נתניהו ולנשיא המדינה ריבלין סקירה של זכויות לפלסטינים בגדה שישראל חייבת לכבד ובידה היכולת ליישם גם מבלי לשנות הסדרים ביטחוניים בגדה וגם בלי קשר למישור המדיני.
אין יותר תירוצים: אתמול יום א', י"ד באייר התשע"ה (03.05.15), שלחה עמותת רבנים למען זכויות האדם לנשיא המדינה ראובן ריבלין ולראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב לו מצורפת סקירה מקצועית תחת הכותרת "מעבר לפוליטיקה: זכויות לפלסטינים במסגרת המצב הקיים", שכשמה מרכזת זכויות הניתנות ליישום בגדה גם במסגרת המצב המדיני-ביטחוני הנוכחי.
"כעת, כשלא נראה אופק להסדר מדיני בעתיד הנראה לעין, ברורה עוד יותר אחריותנו, כמי ששולטים בשטח, לדאוג לזכויות האוכלוסייה פלסטינית. במצב כזה טענות המבקשות להשהות סוגיות של זכויות אדם עד להשגת הסדר מדיני, נראות עוד פחות רלוונטיות.", נכתב במכתב.
האזינו: יריב מוהר בראיון לתמיד מולד חיו ברדיו כל השלום
לכבוד
בנימין נתניהו,
ראש הממשלה
שלום רב,
הנדון: סקירה של זכויות לפלסטינים בגדה שניתן וחובה ליישם במסגרת המצב המדיני-ביטחוני הקיים
רבנים למען זכויות האדם מתכבדים להציג סקירה של זכויות לפלסטינים שחובה וניתן ליישם גם במסגרת המצב המדיני-ביטחוני הקיים בגדה. אנו קוראים לך, כבוד ראש הממשלה, ליישם את המתווה המוצע בסקירה, לטובת כולנו.
המדובר בסקירה ראשונית מארגון "שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם" – "מעבר לפוליטיקה: זכויות לפלסטינים במסגרת המצב הקיים"– שמרכזת זכויות הומניטאריות ואזרחיות, מינימאליות ומשמעותיות, הנמנעות מהפלסטינים בשטחים אך יש ואף ניתן ליישמן גם במצב המדיני-ביטחוני הנוכחי. המדובר בזכויות שאין יישומן קובע הסדר פוליטי\מדיני, ואיננו כולל שינוי הסדרים ביטחוניים; אלו זכויות שניתן ליישם תחת השליטה האפקטיבית הישראלית הצבאית הנוכחית בגדה המערבית. לפי החוק הבינלאומי השליטה הישראלית היא גם זו שמייצרת חובה למימוש זכויות אלו.
אין יותר תירוצים: החוק הבינלאומי והמסורת היהודית מכירים, בתנאים מסוימים, במגבלות על מימוש זכויות אדם בשל שיקולי ביטחון מובהקים. אלא שבסקירה זו אנו פורשים זכויות רבות שאין במימושן כדי לשנות את סידורי הביטחון העיקריים בגדה, ולא פעם המדינה אפילו לא מעלה נימוקי ביטחון בהצדקה למניעת זכויות אלו. מאידך החוק הבינלאומי לא מכיר ב"השלכות פוליטיות" כצידוק לגיטימי למניעת זכויות אדם. עם זאת, בסקירה המינימאלית הזו, אנו פורשים בפניך זכויות שאף לא קובעות מסמרות ברמה של מתווים מדיניים או בשאלות פוליטיות של ריבונות, גבולות וכו'. כך שהנימוק המדיני והביטחוני לא יכולים להצדיק את שלילת הזכויות שאנו פורשים פה. עמותת רבנים למען זכויות האדם קוראת לממשלת ישראל ולך בתור העומד בראשה, להתייחס למתווים המוצעים בסקירה זו ברוח המוסר היהודי. המתווים המוצעים אף עשויים לסייע לאינטרס הישראלי ולמעמדה של ישראל בעולם.
מיקומה ההיסטורי של מדינת ישראל בעמדת כוח מול העם הפלסטיני, על כל הבעייתיות שבה, מאפשרת ואף מחייבת אותנו להגשים את היעד והאחריות היהודית "לתקן עולם במלכות שדי". כפי שנאמר "וּשְׁמַרְתֶּם וַעֲשִׂיתֶם כִּי הִוא חָכְמַתְכֶם וּבִינַתְכֶם לְעֵינֵי הָעַמִּים אֲשֶׁר יִשְׁמְעוּן אֵת כָּל-הַחֻקִּים הָאֵלֶּה וְאָמְרוּ רַק עַם-חָכָם וְנָבוֹן הַגּוֹי הַגָּדוֹל הַזֶּה " (דברים ד', ו-ז). זכות מיוחדת לנו להיות מסוגלים למלא חובה זו בכך שנחיל יחס מאפשר ומכבד כלפי התושבים שבשליטתנו ורק נחזק בכך את בסיס הלגיטימציה של מדינתנו.
כעת, כשלא נראה אופק להסדר מדיני בעתיד הנראה לעין, ברורה עוד יותר אחריותנו, כמי ששולטים בשטח, לדאוג לזכויות האוכלוסייה פלסטינית. במצב כזה טענות המבקשות להשהות סוגיות של זכויות אדם עד להשגת הסדר מדיני, נראות עוד פחות רלוונטיות.
במסגרת סקירה זו של זכויות המנותקות מהמישור הפוליטי\מדיני דגש רב הושם על זכויות תכנון לכפרים הפלסטינים בשטח C, זכויות הנמנעות מהן כעת והמדינה אף נאבקת בבג"צ נגד הדרישה ליישמן [דיון בעתירה התקיים 12.04]. זכויות תכנון לכפרים ברמה המקומית אינן קובעות גבולות או ריבונות ברמה המדינית, והן חובה תחת כל משטר או הסדר שניתן לדמיין.