צילום: רמי שלוש, עיתון "הארץ"
לב עובדת בעיקר בנושאים ומאבקים הקשורים לחיים בעוני ותקציב המדינה. על פי השקפתה ולשיטתה, כל קול – גם הפלסטינים בשטחים וגם אנשים החיים בעוני – צריך להישמע
במשך השבועות הארוכים שבהם התכנסה בשנה שעברה "הוועדה למלחמה בעוני", בראשות אלי אלאלוף (היום ח"כ טרי ב"כולנו" של משה כחלון), בלטה הרבה עדית לב, מנהלת מחלקת צדק חברתי בארגון "רבנים למען זכויות אדם". היא הקפידה לבוא לכל הישיבות שהיו פתוחות לקהל, וגם כמה שלא, ישבה בצד, מאחורי חברי הוועדה, והקלידה את כל הדיונים – עשרות אלפי מלים על עוני, על הצעדים שיש לנקוט והמדיניות שיש לאמץ – אל תוך מחשב נייד. כעבור כמה דקות הם פורסמו ברשתות החברתיות.
התיעוד הזה, מתוך קרבי הוועדה, היה מצע הכרחי למעקב ולביקורת. לב ופעילים נוספים (ובראשם נתן שקרצ'י) הפכו לסוג של משמר אזרחי, אשר לא הניח ולא הרפה במהלך עבודת הוועדה, וגם לא כאשר התברר היישום החלקי של המלצותיה. לב היתה בין אלה שהצביעו על הפער שבין ההכרזות הדרמטיות של אלאלוף ושל שר הרווחה דאז מאיר כהן, לבין היישום המקוטע והמזערי עד אימה. הכישלון המתמשך, רב־השנים וחוצה־המפלגות, של הדרג הפוליטי לפעול לצמצום העוני רק מגביר את החשיבות הטמונה בפעילות חברתית כזאת. זה כוחה של אלטרנטיבה, גם אם מימושה מתעכב. זו המשמעות של תיקון עולם.
בלימודי התואר הראשון במדעי ההתנהגות באוניברסיטת בן גוריון, למדה לב (45) להכיר את הזרם הקונסרבטיבי, ובחרה לשמור מצוות בהתאם לעקרונות התנועה. בהמשך למדה לתואר שני בפסיכולוגיה קוגנטיבית, ולאחר מכן עבדה במחקר שיווקי. תוך כדי העבודה במגזר הפרטי, היא החליטה לשנות כיוון והחלה ללמוד בבית המדרש לרבנות על שם שכטר בירושלים. ב-2004 הוסמכה לב לרבנות, ומאז היא עובדת ב"רבנים למען זכויות אדם".
בארגון מנהלת לב את תחום צדק חברתי, ועובדת בעיקר בנושאים ומאבקים הקשורים לחיים בעוני ותקציב המדינה. לדברי לב, הבסיס לפעילותה ב-11 השנים האחרונות הוא סיפור הבריאה הראשון בספר בראשית, המופיע עוד לפני ההתייחסות לאדם וחווה: "וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת־הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם" (בראשית, א', כז'). קשה לבודד תפיסה דתית מהקשר חברתי רחב יותר, לא בטוח שצריך: נדמה כי לא פחות חשובה היא המחויבות לעיקרון שלפיו כל בני האדם – ללא הבדל מין, לאום או מעמד – נבראו שווים.
לכל אחד יש קול משלו, שצריך להישמע. כך לגבי הפלסטינים בשטחים, שהסיוע שמעניק להם "רבנים למען זכויות אדם" עלה לארגון בהחלטת רשות המסים למנוע ממנו הטבת מס; כך גם לגבי אנשים החיים בעוני, שהמחלקה של לב עוזרת במימוש זכויותיהם ובמאבקי ההישרדות שהם מנהלים מול משרד השיכון, ההוצאה לפועל או חברות הסלולר, שלעתים לא חסים גם על אנשים מוחלשים. המאבק הוא אישי, אך פעמים רבות העוול רחב יותר. זהו המאפיין המסגיר מדיניות, לא טעות.
לצד המאבקים, יש גם הישגים קונקרטיים, שלב ופעילים חברתיים נוספים תרמו להם רבות. בין אלה אפשר למצוא את ביטול תוכנית ויסקונסין, צמצום ״חוק ההסדרים״ והעלאת המודעות לצורך בתוכנית למאבק בעוני. לא חסרה עבודה. יש עוד הרבה מה לתקן.
מדליקי המשואות של "הארץ" ■ רמי גודוביץ' | למען עתיד ילדיהם ■ הרב אלימלך פירר | המציל אינו רופא ■ דני נבו | השלום ממשיך בתוכו ■ שמעון אמסלם | גיבור מעמד הפועלים ■ ברוך חגאי | המדליסט האלמוני ■ חסן שולי | למנוע את הנופל הבא ■ ליסה פרץ | מדורת השבטים ■ ספיר סלוצקר־עמרן | גאוות יחידה ■ מומי/ סול נימר | משואה לתפארת הבולשיט ■ גנני גבעת רם | שומרי הגן ■ נילי פיליפ | מסרבת לצאת מהתמונה
ברכותי עידית מכל הלב.
בחירה ראויה ביותר!
🙂
חג שמח,
יוסי כורזים