הרב ד"ר רון קרוניש, מייסד המועצה הבין דתית מתאמת בישראל, (שכיום היא מחלקה ברבנים למען זכויות אדם), כתב בפוסט האחרון שלו, שפורסם במקור באתר The Times of Israel על הדיון המרתק בדבר "זכויות אדם באסלאם" מפי הקאדי של ירושלים, ד"ר איאד זאחאלקה
ביום שני, ה-9.3, שמחתי לארח את הקאדי ד"ר איאד זחאלקה להרצות לקבוצה של רבנים רפורמים, קונסרבטיביים ואורתודוקסים כחלק מפגישה שנתית כללית של רבנים למען זכויות אדם, שעכשיו מארחים את המועצה הבן-דתית מתאמת בישראל, אותה ניהלתי במשך 23 שנים, ואצלם אני משמש יועץ בכיר. נכון לינואר האחרון, המועצה הבין דתית הפכה למחלקה של רבנים למען זכויות אדם, אשר קיבלו אותנו בזרועות פתוחות והפגינו עניין עמוק בדיאלוג בין דתי בחברה הישראלית למען דו קיום בשלום.
זחאלקה, אחד השותפים המובילים שלי בדיאלוג בין דתי בשנים האחרונות, לא רק משמש כשופט מוסלמי של בית הדין השרעי של ישראל בירושלים, אלא גם מלמד באונ' העברית בירושלים, באונ' תל אביב ובאונ' בר אילן. מאז שהשלים את הדוקטורט שלו באוניברסיטה העברית לפני מספר שנים, הוא כבר הפך את עבודת הדוקטורט שלו לספר בשם "שריעה בעידן המודרני", שיצא לאור בעברית ע"י הוצאת רסלינג בשנה שעברה, 2014, ויתפרסם באנגלית ע"י הוצאת אוניברסיטת קיימברידג' בהמשך השנה, 2015.
מכיוון ואנחנו שותפים לדיאלוג כבר מספר שנים – ונסענו יחד פעמיים לצפון אמריקה לסיבוב הרצאות (ונעשה זאת שוב בסתיו הבא) – הקאדי זחאלקה נענה ללא היסוס להזמנה שלי להרצות על הגישה המוסלמית לזכויות אדם, נושא שקרוב לליבו. לכל מי ששמע איך הוא דיבר בלהט על הנושא היה זה ברור בהחלט שההערכה לזכויות אדם נמצאת עמוק בליבה של התיאולוגיה המוסלמית המודרנית שלו.
צפו: דיון על זכויות אדם באסלאם עם הקאדי ד"ר איאד זאחאלקה, הקאדי של ירושלים
על פי הקאדי זחאלקה, מקורות קוראניים מדגישים שוב ושוב שאלוהים יצר את בני האדם ונתן להם את האחריות להשגיח על העולם הזה. בני אדם מקבלים גם זכויות, כמו הבריאה של אלוהים, וגם חובות.
בהבנתו את האיסלאם, כל בני האדם – ללא קשר לדת, גזע ומין – נבראו שווים ע"י האל. לא רק מוסלמים. כל בני האדם. הוא הקפיד להדגיש את ההיבט האוניברסלי הזה בהרצאתו.
רבים ששמעו את הקאדי זחאלקה נואם בפעם הראשונה הופתעו לטובה מהגישה המלומדת, מתוחכמת, פתוחה ומודרנית שלו לאיסלאם. הם לא היו רגילים לשמוע הצהרות כאלו ממנהיג דת איסלאמי, מכיוון שלרוב אינם שומעים הצהרות כאלו בתקשורת המרכזית או רואים השקפות עולם כאילו מובעות באופן ברור כל כך באינטרנט. אכן, כמו רוב היהודים בישראל ובעולם, הם רגילים לתזונה יומית של איסלאם רדיקלי בחדשות, עם פוקוס על אלימות וקיצוניות (נראה שהתקשורת המרכזית ניזונה מזה!).
כשנשאל על נושאים כמו רצח נשים על כבוד המשפחה בחברה המוסלמית או על האלימות היומית של דעאש וקבוצות מוסלמיות קיצוניות אחרות, הקאדי זחאלקה הבהיר שפעולות אלו מייצגות עיוותים של האיסלאם האמיתי. כמסורת מונותיאיסטית עם מחויבות לערכים הומניסטיים, איסלאם – כפי שהוא מבין ומקיים אותה בחייו האישיים והמקצועיים – לא מוחלת על אלימות נגד נשים, ולא תומכת בעריפת ראשים או רצח של אזרחים חפים מפשע.
אני מאמין שדעותיו של הקאדי זחאלקה מייצגות את הדעות של רובם המכריע של המוסלמים בישראל ובעולם. לכן חשוב להעניק לו – ולאחרים כמוהו – הזדמנויות לחלוק את עמדותיהם עם הציבור כמה שיותר, ולכן חשוב שהקוראים של מאמר זה ידעו שהוא קיים ומייצג זרם מרכזי של המוסלמים בישראל.
אולי יהיה זה צעד קטן שיסייע ליהודים בישראל ובעולם להילחם באיסלאמופוביה ולהימנע מלתייג את כל המוסלמים כקיצוניים שאך ורק רוצים להרוג את כל השאר בשם איזה עיוות גס של דתם. יותר מכך, זה מייצג פתח חדש ליהודים ומוסלמים לעבוד יחד למען מטרה משותפת לשמור על זכויות אדם – באינטרס משותף של כולם – בחודשים והשנים הבאות.