תפילה בין דתית ופעילות משפטית למען דהאמש – הכפר הלא מוכר בפאתי גוש דן שהפך לסמל לנישול ›

הודעה לעיתונות

הבוקר  (16.3, 8:30) ערכו רבנים למען זכויות האדם, פעילות\ים ואנשי דת נוצרים ומוסלמים תפילה בין דתית למען הכרה בכפר דהמש הצמוד ללוד. התפילה נערכה רגע לפני כניסתנו לדיון בבג"צ, בפתח בית המשפט העליון {תמונות מהאירוע, חופשיות לשימוש תחת הקרדיט "רבנים למען זכויות האדם"}. על רקע הבחירות הקרובות ראוי לציין כי ההתעלמות ממצבו של הכפר שאין בו תשתיות מים, חשמל וביוב, ולא אישורים לבנות, אפיינה את כלל ממשלות ישראל – מהימניות ביותר ועד השמאלניות ביותר.

לאחרונה ביקשה עמותת רבנים למען זכויות האדם להצטרף לעתירה למען הכרה בכפר כ"ידידת בית המשפט" בשל העניין של הפרת הזכות לקורת גג, והאפלייה העולה מהתנהלות המדינה. המועצה האזורית עמק לוד והוועדה המקומית לתכנון ובנייה התנגדו נחרצות לבקשת ההצטרפות של העמותה. חוות הדעת שהגישה העמותה כללה מקורות רבים מהיהדות.

רקע:

הכפר הלא מוכר היחידי במרכז הוא תולדה של מדיניות מדינת ישראל: דהמש היה כפר ערבי קטן שהיה קיים עוד בטרם קמה המדינה. זמן קצר לאחר קום המדינה העבירה המדינה לתחומי הכפר ערבים מהצפון ומאזורים נוספים בארץ, אותם פינתה כדי ליצור התיישבות יהודית. בתמורה היא העניקה לאותם ערבים בעלות רשמית על קרקעות בתחום הכפר, אבל מעולם לא העניקה להם אישורי בנייה על הקרקע. בדהמש, יישוב המונה 600 איש אישה וילד אין תשתיות , דרכים מוסדרות, תאורה , וגני משחקים, כותבת דורית מארגון "סולידריות – שייח ג'ראח". במושבים יהודיים סמוכים הופשרו לא מעט קרקעות חקלאיות לבנייה [עוד על הרקע למצב: כאן וגם: כאן ].

סיכום:

השופטים ביקשו משני הצדדים לשוב ב-1.09, לאחר שהקמת ממשלה חדשה צפויה לאפשר לועדה המקומית להחליט החלטות שלטענתה היא מנועה מלהחליט כעת. הכוונה לאפשרות לספח את דהאמש ללוד ולקבל כתוצאה מכך תוכנית מיתאר כחלק מלוד. השופטים לא הוציאו צו המונע הריסות המאיימות על חלק מהבתים עד לדיון הבא, אך הביעו תקווה כי המדינה לא תמהר להרוס בתים. הם אמרו כי מטרתם המוצהרת היא להשיג פיתרון ארוך טווח שייתן מענה לצרכי המשפחות בדהאמש. אנשי הכפר ביטאו תחושות מעורבות: תוצאות הדיון רחוקות מלהיות אידיאליות, אך הן היו הרע במיעוטו.

אנא שתפו את התמונות בפייסבוק, שיישמע הקול המאחד את כל הדתות במאבק לצדק

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.