דאגה לתנאי חיים נאותים לפלסטינים במנותק מסוגיית המו"מ – הנושא הנעלם בבחירות ובפוליטיקה בכלל שלנו.
ישנו קונצנזוס ישראלי חסר תקדים כי תנאי חיים נאותים לפלסטינים בגדה הם לא רק חובה מוסרית שלנו כעם, אלא בגדר אינטרס ישראלי מובהק – רוב הקשת הפוליטית (ע"ע השלום המדיני של נתניהו) וגם ראשי מערכת הביטחון מסכימים על כך. לאור העובדה שאנו תקועים כבר כעשרים שנה במצב ביניים של הסכם אוסלו, ולא מצליחים להגיע להסכם גם לא כשממשלות שמאל בשלטון, האם לא ראוי שמפלגות מכל הקשת הפוליטית תדברנה גם על תנאי חיים נאותים לפלסטינים בגדה כעת, במסגרת המצב הקיים, בלי קשר לקיומו או אי קיומו של משא ומתן?
לכאור ניתן היה לצפות שהן הימין והן השמאל ייקפצו על העגלה הזו – כל מחנה מסיבותיו שלו. ועם זאת, אף מפלגה לא מתייחסת לתנאי החיים של הפלסטינים במנותק מסוגיית המשא ומתן ויישום חזונה המדיני. כיצד קרה שעניין שהוא סוגייה מוסרית חשובה ואינטרס לאומי ברור לפי מרבית הקשת הפוליטית, הפך לדבר שלא עוסקים בו לא בבחירות ולא לאחריהן?
אנו רוצים לשכנע שתנאי חיים נאותים לפלסטינים זו סוגייה שצריכה להעסיק אותנו בבחירות ולאחריהן. שזו חובה מוסרית ואינטרס ישראלי שצריך להיות מקודם בכל ממשלה, בכל קונסטלציה פוליטית ובלי קשר לסוגיית המו"מ המדיני.
רבנים למען זכויות האדם ישחררו בשבועות הקרובים סקירה של שינויים קטנים אך משמעותיים הנוגעים לזכויות ותנאי החיים של הפלסטינים בגדה; שינויים שניתן ליישם גם כעת, במסגרת המצב הקיים – ללא הגעה להסכמות בבמשא ומתן, ללא נסיגת צה"ל, ללא פינוי התנחלויות, ללא שינוי הסדרים ביטחוניים. לשינויים הללו, על אף שהם קטנים לכאורה בהיקפם, יש בכל זאת משמעות עצומה על חיי הפלסטינים – הם יכולים לפתור שורה של מצוקות והפרות של זכויות זכויות אדם בוטות מהן סובלים הפלסטינים. השינויים הללו גם עשויים לכל הפחות להיות צעד חיובי ראשוני שגם מיטיב עם חייהם של כשני מיליון בני אדם וגם פותח פתח לאווירה טובה יותר בין שני העמים. כמובן אלו לא צעדים מספיקים, ולא ניתן לקיים משטר כיבוש נאור בשום תנאי, ועם זאת כשאפשר לשפר את מצב זכויות האדם אנו לא פטורים מלכל הפחות למזער את הסבל גם בתוך הקונסטלציה המדינית-ביטחוני הקיימת, בפרט כשלא מובטח בטווח הקרוב פיתרון פוליטי-מדיני מקיף.
לדעתי אין שום קונצנסוס על שיפור תנאי החיים בקרב הציבור הפלסטיני בשטחים .עד שלא מתחוללת קטסטרופה. זה בכלל לא מענין את ,,הקונצנסוס׳׳ ראו מאמרה של עמירה הס בהארץ היום. מה שיש זה בירבורי,,כמיהתינו לשלום .אין עם מי לדבר. וגם לבושתינו ,מצד ,,שמאל׳׳ אם לא תוקם מדינה פלסטינית נשאר תקועים איתם.( מה עם הפלסטינים אזרחי ישראל?).
חובה מוסרית? מה אתם נאיבים?.