כיצד התייחסו במצעי המפלגות לעתיד האזרחים הבדואים והכפרים הלא מוכרים בנגב ›

התמונה: תמונת הבחירות לקוחה מאתר שתי"ל. התמונה של מאבק אל עראקיב לקוחה מפורום דו קיום בנגב
בתמונה: תמונת הבחירות לקוחה מאתר שתי"ל. התמונה של מאבק אל עראקיב לקוחה מפורום דו קיום בנגב

מאבק הבדואים להכרה בזכויותיהם על אדמות הכפרים הלא מוכרים, בעיקר בנגב, הגיע לשיאים חדשים בשנים האחרונות ותוכנית "פראוור" שביקשה לכפות פתרון לא הובאה לכלל יישום. למרות זאת, רק ארבע מפלגות התיחסו אל סוגיית ישובי הבדואים במצעיהן. כל המפלגות שכוללות את נושא הבדואים במצע עוסקות בצורך ליצירת שוויון ובהשקעה בחינוך, בבריאות וברווחה בישובים הבדואים.

מרצ והרשימה המשותפת – שתי מפלגות קראו לביטולה של תוכנית פראוור. שתיהן קבעו, כי מדובר בתוכנית שאינה נותנת מענה לצרכי התושבים וכי יש לבטלה. הרשימה המשותפת גם קוראת להכרה בכל הישובים הבלתי מוכרים.

מרצ, המחנה הציוני ויש עתיד – קובעות כי יש צורך בהסדרת מעמדם של הישובים הבדואים ושהיא צריכה להעשות מתוך שיתוף של תושבי הכפרים.

מרצ  – קובעת, כי יש להקפיא את צווי ההריסה על למציאות פתרון מוסכם.

יש עתיד  – רואה אינטרס בעידוד הבדואים להתגייס לצה"ל ולשירות לאומי.

הבית היהודי – רואה את הבדואים כמי שמאיימים על הריבונות באדמות המדינה, בשל מה שהם מכנים: בנייה בלתי חוקית, אשר התגובה לה צריכה להיות מתחום אכיפת החוק ויישוב יהודים במקום הבדואים.

ישראל ביתנו  – אינה מזכירה בדואים מפורשות, אולם יש במצעה משפט, שניתן להנימח כי הוא מתיחס לאוכלוסיה הבדואית, שעניינו מאבק בפשיעה לרבות…. בשוק קרקעות במדינה ובבניה הבלתי חוקית.

סעיפי המצעים

  • המחנה הציוני

גיבוש מתווה מחודש להסדרת מעמדם של היישובים הבדואים הלא מוכרים בנגבתוך הידברות מתמשכת ושיתוף פעולה עם תושבי היישובים ונציגיהם ותוךהתחשבות בצורכי התכנון, הפיתוח והגנת הסביבה.

הסדרת הספקת השירותים הציבוריים ביישובים הבדווים הלא מוכרים במקביללגיבוש המתווה להסדרת המעמד בהתאם לפסיקת בג"ץ.

 

  • מרצ

ביטול “חוק פראוור”, מציאת הסדר מידי והוגן לבעיית הישובים הלא-מוכרים ולסוגיית קרקרעות הבדואים, בשיתוף תושבי הכפרים בנגב, והקפאת צווי ההריסה של בתים בישובים אלו עד למציאת פתרון מוסכם.

 

  • יש עתיד

באמצעות הידברות עם מנהיגי המגזר הבדואי, ומתוך הבנה ורצון הדדי להגעה להסדר, במיוחד בסוגיית הקרקעות, ניתן להגיע להסדרה הדרגתית, מוסכמת וחשובה עם המגזר הבדואי. נשאף למצוא פתרון מוסכם, אשר יממש את רצונות שני הצדדים, וייצר עתיד טוב יותר למגזר הבדואי במדינת ישראל.

 

  • הרשימה המשותפת

….הכרה בכל היישובים הבלתי מוכרים, במיוחד בנגב, למען הפלת מתווה פראוור בכל צורותיו, למען הרחבת תכניות המתאר ליישובים הערביים.

 

  • ישראל ביתנו

ונקנה עדיפות מרכזית למאבק בפשיעה, לרבות, בפשע המאורגן, בנגע הסמים, באלימות ובשחיתות הציבורית, בשוד קרקעות המדינה ובבניה הבלתי חוקית.

 

  • הבית היהודי

מדינת ישראל מאבדת את אדמות הגליל והנגב. בנייה בלתי חוקית מסיבית של הבדואים בנגב גורמת לאבדן האדמות, שלטון החוק והריבונות המעשית של המדינה על הארץ. נפעל לאכיפת חוק וסדר בנגב ובגליל, לטיפול יסודי בבנייה בלתי חוקית והשתלטות על אדמות ללא דין, ולחיזוק ההתיישבות היהודית במקום.

 

קיראו עוד

אודות רבנים למען זכויות האדם

רבנים למען זכויות האדם הוא הארגון היחיד בישראל המשמיע את קולה של המסורת היהודית בתחום זכויות האדם. הארגון נוסד בשנת תשמ"ט (1988) ומונה מעל מאה חברים – רבנים מוסמכים וסטודנטים לרבנות.