ביום רביעי, 25/2/15, התחברו שלוש קואליציות: הפורום למאבק בעוני, הקואליציה להעסקה ישירה ופורום דיור ציבורי, לפאנל שבו נשאלו ח"כ ומועמדים לכנסת מה הם יעשו אחרי הבחירות. הרב עדית לב מביאה לנו את הסיכום של הכנס שהיה לא פשוט ושיקף את המציאות החברתית מחוצה לו.
עוני הוא תוצר של מדיניות, הוא רב מימדי ודיור והעסקה ישירה הם חלק מהותי מהעוני ומהפתרון שאנחנו מצפים מהמדינה להתוות.
הכנס, כדרכם של כנסים לא התנהל כמו שתכננו, הוא היה שבור וקטוע – כי הקהל שהגיע, אנשים החיים בעוני, אנשים שזקוקים לדיור ציבורי ומועסקים כעובדי קבלן כבר לא יכולים לשתוק יותר. והם לא שתקו. אז גם הדיווח הזה יהיה קטוע, ואני מקווה שיעביר לפחות חלק ממה שקרה באולם.
אנשים שנושאי הפאנל הם נושאי החיים שלהם ונמאס להם
מה היה לנו שם? היה אולם מלא באנשים מכל רחבי ישראל, שבאו לשמוע ולהשמיע; אנשים שנושאי הפאנל הם החיים שלהם ונמאס להם. היו לנו ארבע מפלגות שבחרו לא להגיע: ש"ס, הבית היהודי, יהדות התורה ואגודת ישראל. אישה חרדית שחיה בעוני שהשתתפה בכנס אמרה אחרי שהסתיים: "אני אגיד לכל מי שבסביבה שלי שהם לא באו, כי אנחנו לא מעניינים אותם ואסור להצביע להם."
היה נציג של הליכוד שנאמן לדרכה של מפלגתו – לא הציג תוכנית או מצע. אבל דיבר על כך שעוני הוא תוצר של מדיניות ושהוא יעסוק בנושא בכנסת הבאה. היו נציגים שכיהנו בכנסת הקודמת והציבור זעם עליהם מאוד – כי שום דבר לא השתנה לטובה, להיפך. הייתה נציגת "יש עתיד" שסיפרה על העסקה קבלנית / ישירה, נושא שהיה מנושאי הדגל של הכנס, שמפלגת "יש עתיד" למדוע לקיומו במהלך הכנסת הקודמת. בניגוד לתגובה הראשונית (גם שלי) של תדהמה וקצת זלזול – "איך לא ידעתם", בזמן כתיבת דברים אלו, אני חושבת – כמה טוב שלמדתם והכנסתם את זה למצע. לא פשוט בישראל להודות שלמדת משהו שלא ידעת קודם…
היו מעט מועמדים שהצליחו להציג תוכנית מסודרת. חלק בגלל שהפריעו להם וחלק בגלל שלא נראה שיש להם תוכנית שכזו. שתי מפלגות הצהירו על מחוייבות להמלצות ועדת אלאלוף: “יש עתיד" ו"כולנו", לצערי, אצל שתיהן המצע המפורט שלהן – למרות שהוא כולל את האמירה הזו, כולל גם הרבה אמירות אחרות שהן גם לא קשורות לועדת אלאלוף וחלקן עומדות בסתירה אליה.
להקשיב לאנשים שחיים בעוני
משתתפי הכנס התקשו מאוד להקשיב לאנשים החיים בעוני, לאלו שמחכים לדיור ציבורי (או אלו שמחכים לכך שהמדינה תכיר בכך שצריך לתת להם דיור ציבורי) ועובדי קבלן שלא היו מסוגלים לשמור על שקט אל מול חברי הכנסת והמועמדים. ואלו מעט מהאמירות שהקהל אמר, צעק וזעק תוך כדי הפעילות של הכנס:
– איפה הח"כ החרדים?
– אני חד הורית ואני קורסת.
– השבע לא מבין את הרעב.
– אני עו"ס מופרטת – מה הולך להיות שונה בהקשר הזה. הקיצוצים נמשכים. אין משאבים לתת לפונים אלינו.
– שאלה לאלאלוף: כמי שעמד בראש קרן רש"י עודדת עבודה קבלנית, האם אתה מוכן להתחייב להוריד את זה?
והיו גם הבטחות ואמירות של ח"כ ומועמדים בפאנל:
איתן כבל, המחנה הציוני: "להוביל מאבק למען דיור ציבורי ונגד העסקה קבלנית"
קארין אלהרר, יש עתיד: ""יש עתיד" מחוייבת ליישם את המלצות הוועדה למלחמה בעוני."
ח"כ אלהרר דיברה על הצורך בשיח בין האנשים החיים בעוני לבין קובעי מדיניות. במצע של "יש עתיד" יש אמירה שצריך לקלוט את כל עובדי הקבלן. משהו חדש שלמדנו במהלך הקדנציה האחרונה.
יוסוף ג'בארין, הרשימה המשותפת: שינוי סדרי עדיפויות שקושר באופן מהותי בין הכיבוש לעוני.
אורלי לוי-אבקסיס, ישראל ביתנו: אין הבדל בין אוכלוסיות שונות החיות בעוני. דיברה על מה עשו – והבטיחה להמשיך לעשות.
יואב קיש, ליכוד: “עוני זה לא גזירה משמיים", בדיור ציבורי חייבים לטפל. כשאהיה בכנסת אעסוק בנושאים שקשורים לעוני.
אלי אלאלוף, כולנו: אני נכנסתי לפוליטיקה כדי ליישם את דו"ח העוני. אם תוך שנה אין התקדמות משמעותית – אני עוזב את הפוליטיקה. תוך חמש שנים המדינה צריכה להפסיק עם ההעסקה הקבלנית.
אילן גילאון, מרצ: צריך להשקיע בתשתיות – חינוך, בריאות. צריך ללכת למס ירושה ולהעלות לחברות ופרטיים ברמות הגבוהות את המיסים. לבטל את מבחן ההכנסה בביטוח לאומי. זו התוכנית של מרצ. צריך ללכת לניו דיל הפעם בדיור. צריך לבנות 150 אלף דירות. הכסף שנלקח מהדיור הציבורי – להחזיר, מס על דירות ריקות, לפנות דירות שהושכרו לעמותות. דירות להשכרה ושהשכירות תהיה עד שליש מההכנסה. המדינה צריכה לקחת את האחריות חזרה לידיה.
תודה לכל מי שבא לכנס, לכל מי שעקב, אנחנו נמשיך לעסוק בעוני, בהעסקה ישירה ובדיור ציבורי
להתראות בפעולה הבאה שלנו,
כי העוני חייב להשאר בסדר היום הציבורי.
הרב עדית לב
רבנים למען זכויות אדם
צפו: כתבה של הטלוויזיה החברתית על הכנס
צפו: הכנס כפי שהועבר על ידי הפעיל החברתית נתן שקרצ'י
- חלק א'
Broadcast live streaming video on Ustream
- חלק ב'
Broadcast live streaming video on Ustream
- חלק ג'