תמונה: בעזרת העבודה המשפטית של רבנים למען זכויות אדם, החקלאים ממשפחת מוסא שמחזיקים אדמות בעמק ג'אלוד יכלו לגשת אל אדמותיהם ולחרוש חלק מהן אחרי שנים של הטרדות ואיומים.
בחודשים ובימים האחרונים, עמותת "שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם" השיגה מספר הישגים משמעותיים; החזרת קרקעות לבעלים הפלסטיניים שנלקחו מהם על ידי מתנחלים שאינם מכירים בזכות הקניין הפלסטיני. במקרים אחרים מתנחלים קיצוניים מגובים בצבא הפכו את הגישה לאדמות אלו לקשה מאוד. לאור העובדה כי ההשתלטויות על קרקע חקלאית מתנהלות היום בקצב מהיר יותר מאשר בנית התנחלויות, הצלחות אלה מהוות אינדיקטור חשוב מאוד לכך שניתן לעצור את השתלטויות המתנחלים שאינם מכירים בקניין הפלסטיני במקרים בהם קיימת נכונות מצד ישראל לכבד את בעלות הפלסטינים על אדמותיהם.
האזינו: הרב אריק אשרמן, נשיא בכיר בארגון, בראיון מיוחד עם תמי מולד-חיו על ההישגים המשפטיים של רבנים למען זכויות האדם בהחזרת קרקעות לבעליהן הפלסטיניים. רדיו כל השלום
הבהרה: לגבי הכתבות על מכתב הרבנים של "שומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם" (הידיעות על העצומה בסוכנות הידיעות של רויטרס וגם בעיתון "האינדיפידנט" הבריטי" ובעיתון "הארץ") אשר חתום על ידי מעל 400 רבנים ומבקש מראש הממשלה להפסיק הריסת בתים מינהלית של מי שאין להם כמעט סיכוי להשיג היתר בנייה כחוק ולהסיר את התנגדות המדינה לעתירה של רבנים למען זכויות האדם בנידון (העתירה דורשת להשיב סמכויות תכנון לידיים פלסטיניות בקהילותיהם בשטח C) – רוב הכתבות מציגות בטעות את המכתב כתגובה להצהרת ראש הממלה להרוס כ-400 בתים ב"מאחזים הפלסטינים". המכתב נכתב כי אחד משופטי בג"צ אמר שאין בעיה בכך שהמדינה תיישם את דרישתנו להפסיק בהריסת בתים מינהלית בעת שאין כמעט דרך חוקית כפלסטיני להשיג אישור בנייה, וכי אין בעייה להשיב סמכויות תכנון לפלסטינים בשטח C. נא להקליק כאן כדי לראות את המכתב, ונא להקליק כאן לראות את רשימת החותמים.
- וועדה העררים הצבאית דחתה את ערעורו של צבי סטרוק (בנה של ח"כ אורית סטרוק), שהעיד בעת שישב בבית הכלא (על תקיפת קטין פלסטיני) וניסה למנוע את פינוי ההשתלטות שלו על אדמה של חקלאי פלסטיני. הוועדה הורתה להסיר את הכרם שנטע מתחת למאחז אחיה ומאחז אש קודש. מדובר על אדמות שהינן בבעלות פאוזי איברהים מהכפר ג'לוד. ב-2012, המחלקה המשפטית של שומרי משפט החזירה למר אברהים 256 דונם של קרקעות באזור בו הוא התמודד עם איומים והטרדות מאז שנת 2005.
עם זאת פאוזי עדיין לא היה מסוגל לשוב לעבוד את 13 הדונם של הכרם בגלל הערעור של סטרוק. בינתיים פאוזי גילה עוד כרם, אך כרם זה הוסר אשתקד. למרבה הצער הצבא הישראלי גורר רגליו בכל פעם שיש צורך לספק למר איברהים הגנה כדי שיוכל לעבד את אדמותיו בבטחה. עד היום הצלחנו לסדר את התאום ברגע האחרון. עם זאת בחודש שעבר מר איברהים לא היה מסוגל לחרוש ולזרוע 30 דונם בזמן. אם יכנס עכשיו, הוא לא יכול יהיה לזרוע את מה שזרע בשאר האדמות.
- ב-3.2, החקלאים הפלסטינים ממשפחת מוסא בעמק שילה יכלו לגשת אל אדמותיהם.
בשבוע שעבר, בעזרת העבודה המשפטית של רבנים למען זכויות אדם, החקלאים ממשפחת מוסא שמחזיקים אדמות בעמק ג'אלוד יכלו לגשת אל אדמותיהם ולחרוש חלק מהן אחרי שנים של הטרדות ואיומים. האדמות שלהם נמצאות בין המאחזים חוות יישוב הדעת, קידה, עדי עד ואחיה.
בעבר המשפחה גידלה כבשים, זיתים ויבול בשטחם שגודלו 110 דונם. אולם במהלך האינתיפאדה השנייה, ישראלים קיצוניים זרקו אבנים על ביתם, פצעו את ילדיהם, וירו על ביתם. זה נעשה קשה יותר ויותר בשבילם לעבוד את אדמתם ובסופו של דבר החווה שלהם הוקפה במאחזים. הפלסטינים עזבו את ביתם מתוך פחד מפני הכעס והאלימות.
אל ביתם של משפחת מוסא נכנסו מתנחלים, צבעו אותו באדום וקראו לו הבית האדום. במשך השנים, מספר נוסף של מבנים נבנו על השטח.
רבנים למען זכויות אדם הגישו עתירה לבג"ץ להחזרת המשפחה לביתה, הריסת המבנים שהקימו המתנחלים באדמתם והגנה על המשפחה בעת עיבוד האדמות. בעקבות כך התאפשר עיבוד חלק מהאדמה על ידי הפלסטינים עם אבטחת גורמי בטחון. לגבי שאר הסעדים העתירה מתנהלת.
- ביום שלישי ה-10.2 חקלאים פלסטינים ליד ההתנחלויות נוקדים וכפר אלדד הצליחו לחרוש ולשתול עצים בליווי הצבא והמשטרה. גישת הפלסטינים לאדמותיהם הוגבלה קשות במשך שנים בגלל התנכלויות של המתנחלים והצבא. בעקבות התערבות המחלקה המשפטית של רבנים למען זכויות האדם, ליווי פעילים שלנו ושל תעאיוש, הצליחו החקלאים בחודש אוקטובר האחרון למסוק זיתים. החודש הם חורשים ושותלים באדמות באזורים שאין בהם עצים. תמונות
- בט"ו בשבט (4.2), רבנים למען זכויות האדם וקואליציית המסיק עזרו לחקלאים מהכפר יאסוף לטעת עצים באזור שבין הכפר ובין ההתנחלות תפוח. מדובר על אזור בו הצבא מגביל מאוד את היכולת של החקלאים להגיע לאדמותיהם מאז שהמאחז "תפוח מערב" נוסד ב-2001 והוקם כביש בין ההתנחלות ובין המאחז המבתר את אדמות יאסוף. לאחרונה, הוצב שער אשר מערים קשיים נוספים על גישה לאדמות הכפר. בט"ו בשבט הצבא לא איפשר גישה אפילו לכל האדמות בין השער ובין הכפר. בכל זאת הצלחנו לטעת כ-550 שתילים. תמונות
- ביום ו' לפני שבוע רבנים למען זכויות האדם עזרו לאכרם אבו-ריידי מהכפר קוסרא לנטוע מחדש במקום בו עציו נעקרו 4 פעמים (על בסיס הדעה שמותר לנטוע עצים גם בשנת שמיטה באדמה שאיננה בבעלות יהודית). סטודנטים לרבנות וסטודנטים נוספים מחו"ל הצטרפו אלינו ולחקלאים הפלסטיניים. נטענו כ-200 שתילים. תמונות:
יישר כוחכם על פעילותכם. אסור לאבד תקוה גם להפסקת הכיבוש ועוולותיו בכלל.