על מערכת הביטחון לחקור מניעת גישת חקלאים, בניגוד לבג"צ מוראר, באירוע בו מת השר הפלסטיני זיאד אבו עין ›

בתמונה: השר הפלסטיני זיאד אבו עין ז"ל

המכתב ששלחנו לאלוף פיקוד מרכז יועמ"ש היו"ש ולניצן אלון אל"מ דורון בן-ברק, בשאלת חקר מניעת גישת חקלאים, בניגוד לבג"צ מוראר, באירוע בו מת השר הפלסטיני זיאד אבו עין

אנו מעריכים את העובדה שמערכת הביטחון הודיעה מיד על פתיחת חקירה על נסיבות מותו של זיאד אבו עין באירוע לנטיעת עצי זית. אבל, עד כמה שחשוב לבדוק האם הכוחות בשטח פעלו כשורה, לא פחות חשוב לחקור את ההחלטה למנוע את הנטיעות מלכתחילה.

האזינו הרב אריק אשרמן מתראיין לתמי מולד-חיו ברדיו קול השלום

על פי פסיקת בג"ץ לבג"צ 9593/04 ראשד מוראר ואח' נגד מפקד כוחות צה"ל ואח', פסק דין מיום 26.6.06 (פורסם בנבו) (להלן: "בג"צ מוראר"), אסור לכוחות הביטחון למנוע עבודה חקלאית, פרט למצבים מאוד מוגבלים, בהם כוחות הביטחון סוגרים את השטח באופן מסודר מראש. נהוג שכל צו כזה עובר את ביקורת היועמ"ש. ב- 30.11.14 פג תוקפם של כל הצווים שהוצאו בתקופת המסיק. בג"צ מוראר אינו מאפשר הנפקת צווי סגירת שטח מיידית, באותו היום או אפילו יום לפני אירוע, אלא אם כן אין דרך אחרת למנוע שפיכות דמים. הפסיקה בבג"צ מוראר אומרת בפירוש שאסור לסגור שטח לפלסטינים כדי להגן עליהם, אלא שכוחות הביטחון חייבים להגן אליהם באמצעים אחרים ככל שניתן, גם אם העבודה החקלאית לא תואמה מראש. מדובר על שטח שלא ניתן לטעון כי סגירתו היא הכרחית על מנת לשמור על ביטחונם של המתנחלים המתגוררים באזור. בג"צ מוראר לא נותן פתרון על בסיס מספר המשתתפים, או כאשר יש פן הפגנתי.

לצערנו, מאז הפסיקה בבג"צ מוראר אנו מתעסקים הרבה בעבודה מול החטיבות השונות כדי להתמודד עם אירועים בהם כוחות בשטח חוסמים או מרחיקים חקלאים מאדמותיהם בטענה שלא תאמו מראש, למרות שאין כלל חובה כזו. כדי להבהיר, יש מצבים שאנחנו ממליצים לחקלאים לעדכן את כוחות הביטחון על תכניותיהם, גם כאשר אין חובה לתאם. למיטב ידיעתנו, עדכון כזה נעשה במקרה המדובר בו מת השר. יש עוד מקרים רבים בהם החקלאים אפילו לא מגיעים לשטח כי כוחות הביטחון שכנעו אותם מראש לתאם במקומות שאינם דורשים תאום.

על אף המכתב הברור של היועמ"ש (מצ"ב) בדבר היעדר חובת תאום ללא צו, הניסיונות למנוע עבודה חקלאית ללא תאום מראש באזורים שאינם מחייבים תאום כזה ממשיך כתוצאה מתודעה שגויה בקרב חיילים וקצינים. היועמ"ש מדווח שהוא מעביר את המכתב וההנחיות מדי שנה, אבל השנה גלינו שהרבה קצינים בכירים לא הכירו את המכתב. לדוגמה, שבועות אחדים לפני המסיק השנה, הצגנו את המכתב בפני 70 קצינים בכירים בחטיבה יהודה. אף אחד מהם לא הכיר את המכתב. נכון שהרבה מהם היו חדשים בחטיבה, אבל חלקם הגיעו מחטיבות אחרות, שגם בהן היו אמורים להיחשף למכתב.

לסיכום, על אף שהדרך הקלה לסגור את הפרשה הזו היא רק לבדוק את התנהגות הכוחות בשטח ולקחת את ההחלטה למנוע את אירוע הנטיעות כנתון מקובל, אנחנו מבקשים מכם לחקור מדוע כוחות הביטחון לא מונחים בדבר חובתם לאפשר גישה חופשית, ולא מותנית בתיאום, של חקלאים לאדמותיהם, וזאת בניגוד לפסיקת בג"צ. בנוסף, מהו הבסיס החוקי שהביא להחלטה למנוע את הנטיעות באירוע האמור?

בברכה,

הרב אריק אשרמן עו"ד קמר מישרקי אסעד הרב יחיאל גריינימן
נשיא ורב בכיר מנהלת המחלקה המשפטית מנהל מחלקת שטחים

העתק:
שר הבטחון, משה יעלון
מח"ט בנימין, אל"מ ישראל שומר
ח"כ דב חנין
ח"כ יעקב פרי
ח"כ ציפי ליבני
ח"כ זהבה גלאון
פצמ"ר
יש דין

***

דף מידע למפקד – גישה לאדמות

 

דף מידע למפקד – גישה לאדמות